Lain tulkinta
Korkein oikeus ei ole käsitellyt eläinsuojeluasetus 22 §:n liittyviä tapauksia, joten ns. ennakkotapauksia asiasta ei ole saatavilla.
Läänineläinlääkärin tulkinta
SEY on pyytänyt tulkinnan asetuksen kohdasta Uudenmaan läänin läänineläinlääkäri Tapani Parviaiselta:
Eläinsuojeluasetus 22 § määrää, että koiraa tai mitään muuta eläintä ei saa pitää kuljetuslaatikossa, häkissä tai muussa vastaavassa pienikokoisessa säilytystilassa ellei eläimen kuljettaminen, sairaus tai muu tilapäinen ja hyväksyttävä syy sitä vaadi.
Koiran pito häkissä ei siis saa olla jatkuvaa eikä toistuvaa. Hyväksyttäviä syitä häkissä pidolle ovat esimerkiksi sellainen koiran sairaus, joka vaatii häkissä pitoa esimerkiksi murtunut raaja, koiran pito häkissä asunnon siivouksen ajan tai jos koiran kotiin tulee sellaisia vieraita, joita koira pelkää tai jotka pelkäävät koiraa.
Kyseessä ei siis saa olla koiran jatkuva häkkiin sulkeminen. Jokapäiväinen häkkiin sulkeminen esimerkiksi työpäivän ajaksi on tyypillinen esimerkki tällaisesta kielletystä häkkiin sulkemisesta. Jatkuvassa pidossa häkin on täytettävä MMM:n määräyksen vaatimukset.
Asetuksen rikkomukset ovat yleisiä kenneleissä, joissa on koiranpitoon virheelliset rakenteet.
Eläinsuojelueläinlääkärin tulkinta
Pyysimme tulkinnan myös Helsingin eläinsuojelueläinlääkäri Tuija Saarelta:
Lyhytaikaisesti ja tilapäisesti koiran sulkeminen häkkiin on asetuksen mukaan sallittua, sillä onhan sähköjohtoja pureksiva ja pöydille kiipeilevä pentu myös vaaraksi itselleen, mutta esimerkiksi työpäivän tai muun pidemmän poissaolon ajaksi tilanteeseen pitää keksiä laillinen ratkaisu.
Myös kasvattajien on tärkeä muistaa, että koirat saavat oleilla häkeissä vain tilapäisesti ja hyväksyttävästä syystä. Koiramäärän ja tilan tulee olla järkevässä suhteessa toisiinsa, jotta ei ajauduta laittomaan häkissä pitämiseen.
Jos koira halutaan pitää häkissä, häkin koosta on omat määräyksensä. Esimerkiksi 10 kiloa painavan koiran häkin pinta-alan on oltava vähintään kaksi neliömetriä. 40-kiloisella koko kasvaa 4,5 neliömetriin.
Häkissä pitämiseen tai muuten epäasialliseen pitopaikkaan liittyvistä havainnoista voi ilmoittaa kunnallisille eläinsuojeluviranomaisille, joita ovat kunnan- ja kaupungineläinlääkärit, poliisi ja kunnan terveystarkastajat, tai SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton eläinsuojeluneuvojille.