Oikean rodun valinta

Kuva: Krista Hokkanen

Oikean rodun valinta on avainasemassa

Oikean rodun valinta on iso asia koiranhankinnassa. Minkään koirarodun ulkomuoto tai luonne ei ole valikoitunut satunnaisesti, vaan on tulos vuosikymmenten tai jopa vuosisatojen jalostuksesta. Aikanaan koirilla oli melko selkeä käyttötarkoitus, eikä niinsanottuja seurakoiria juurikaan ollut olemassa. Koirat on siis luotu tekemään työtä. Nykypäivänä tämä työ usein puuttuu niiltä, ja siksi ne suuntaavat energiaansa ja taipumuksiaan ihmisen mielestä ei-toivottuihin kohteisiin.

Mitään eläintä ei pidä koskaan valita ulkomuodon perusteella. Ulkonäkö herättää usein tietämättömissä ihmisissä aivan vääriä mielikuvia. Nallemaisen pörröinen ja pehmeän näköinen kaukaasianpaimenkoira on tiukka vahti, joka ei todellakaan sovi kerrostaloon. Iloinen ja pieni jackrusselinterrieri taasen on metsästyskoira, joka on tarvitsee paljon liikuntaa ja johdonmukaisen peruskoulutuksen.

Koirarodun käyttötarkoitus on tärkein asia, mihin tulee kiinnittää huomiota lemmikkiä valitessa. Vaikkei kyseistä rotua tällä hetkellä enää käytettäisikään siihen asiaan mihin se on aikanaan jalostettu, ei muutaman kymmenen vuoden seurakoirana olo ole muuttanut rodun taipumuksia. Pennunostajan on syytä miettiä tarkkaan, mihin rotua on jalostettu ja mihin seikkoihin koiran käytöksessä kyseinen jalostus on vaikuttanut. Mitä itsenäisempään työskentelyyn tarkoitettu rotu, sen itsenäisempi se on. Sen enemmän ohjaajan tarvitsee tehdä töitä koiran kanssa koulutuksen kautta, jotta lemmikki kiinnostuu yhdessätekemisestä omistajansa kanssa.

Useimmat koirarodut on jalostettu erilaisiin metsästystarkoituksiin sekä vartioimaan ja vahtimaan. Nämä seikat saattavat aiheuttaa ongelmia urbaaneissa asuinolosuhteissa. Jotkut metsästyskoirat eivät esimerkiksi pysty elämään samassa taloudessa jyrsijöiden tai kissojen kanssa. Metsästyskoiria on myös hankalaa tai jopa mahdotonta pitää irti kaupungeissa. Ne kuitenkin tarvitsevat paljon liikuntaa. Liikunnantarvetta on hyvin vaikea täyttää pelkästään hihnassa ulkoillen.

Mieti, mitä tarvitset

Mieti koiraa hankkiessa, millaista lemmikkiä etsit. Minkä kokoinen koiran pitäisi olla? Pieni koira kulkee helpommin mukana esimerkiksi bussissa ja sille on monesti vaivattomampaa löytää hoitopaikka. Haluatko, että koira vahtii? Haukulla tulijoista ilmoittava koira voi olla rasittava kerrostalossa. Miten koiran pitäisi suhtautua vieraisiin ihmisiin? Kaupunkiolosuhteissa on helpompaa, jos koira on luonteeltaan avoin eikä karsasta uusiakaan tuttavuuksia. Oletko kiinnostunut turkinhoidosta? Jotkut pitkäkarvaiset koirat tulee pestä ja kammata läpi viikottain. Tämä vie isolla koiralla jopa useamman tunnin. Hyvin lyhytkarvaiset, pohjavillattomat koirarodut sen sijaan voivat kylmettyä helposti eivätkä yleensä myöskään pidä sateesta. Niille tarvitsee hankkia talvea varten mantteleita ja haalareita. Minkälainen temperamentti koiralla pitäisi olla? Vilkas hauva on perheen ilopilleri, ja aina valmis uusiin haasteisiin. Se voi myös olla jonkun mielestä ärsyttävä, koska vauhdikas koira ei juurikaan lepää vaan pomppaa pystyyn heti jonkun liikahtaessa.

Kuinka paljon haluat ulkoilla ja harrastaa koirasi kanssa? Koiran elämän etenkin kolme ensimmäistä vuotta ovat täynnä energiaa. Nuorta koiraa täytyy sosiaalistaa, peruskouluttaa ja ulkoiluttaa. Tämä voi viedä 2-3 tuntia päivittäin. Onko sinulla aikaa siihen? Mistä harrastuslajeista olet kiinnostunut? Monet rodut kaipaavat ulkoilun lisäksi muutakin tekemistä. Agility, tottelevaisuuskoulutus, haku tai jäljestys sopivat monille roduille, mutta eivät kaikille. Jos olet halukas suuntaamaan jonkin tietyn harrastuksen pariin, selvitä, sopiiko valitesemasi rotu kokonsa ja ominaisuuksien puolesta siihen. Tämänkin jälkeen on hyvä muistaa, että koirat ovat yksilöitä siinä missä ihmisetkin ja voi olla, että koirasi ei syystä tai toisesta olekaan kykenevä harrastamaan valitsemaasi lajia.

Moni- tai sekarotuista koiraa hankkiessa tulisi myös miettiä, mitä rotuja koirassa voisi olla. Kahden rodun risteytykset voivat muistuttaa joko jompaa kumpaa vanhemmistaan ulkonäkönsä ja/tai luonteensa puolesta tai olla jonkinlaisia välimuotoja näistä. Hyvin erilaisten rotujen risteyttäminen ei ole yleensä hyvä idea, sillä eri tavoin toimivien rotujen yhteensaattaminen voi tuottaa ristiriitaisesti käyttäytyviä yksilöitä.

Ulkomailta tuotava tai Suomesta hankittu rescue-koira voi olla ihana lemmikki, mutta myös hermoja raastava maanvaiva. Ota huomioon, että koira ei välttämättä osaa suomalaisessa yhteiskunnassa lemmikiltä vaadittavia perustapoja kuten olla hiljaa kerrostalossa tai kävellä taluttimessa. Eläintä ei välttämättä ole koskaan opetettu olemaan yksin eikä se ehkä osaa tehdä tarpeitaan ulos. Jos koiraa on saatettu käyttää metsästykseen sen kotimaassa, voi olla, että eläin tekee kaikkensa päästäkseen karkaamaan sisältä kotoa tai taluttimesta voidakseen lähteä riistan perään. Sen oppimishistoriaa on melko mahdotonta pyyhkiä pois huolellisellakaan koulutuksella.

Jaa sivu
Skip to content