Geenien jäljillä

31.12.2019SEY myönsi Vuoden eläinsuojeluteko 2019 -palkinnon Professori Hannes Lohelle työryhmineen koirien ja kissojen geenitutkimusohjelman perustamisesta.


Vuonna 2003 Hannes Lohi alkoi tutkia ihmisen epilepsiaa torontolaisessa lastensairaalassa. Samoihin aikoihin valmistui ensimmäinen versio koiran geenikartasta sekä työkaluja koirien sairauksien tunnistamiseen geeneistä.

– Tiedettiin, että koirissa on paljon epilepsiaa, ja liityin hankkeeseen, jossa etsittiin koirien ensimmäistä epilepsiageeniä. Geeni löytyi ja oli sama kuin vastaavassa ihmisepilepsiassa, jota samanaikaisesti tutkimme. Tämän löydön innoittamana syntyi ajatus laajemman koiragenetiikan projektin rakentamisesta, kertoo Lohi uraauurtavan tutkimuksensa syntyvaiheista.

Nykyään Helsingin yliopistossa ja Folkhälsanin tutkimuskeskuksessa tutkimusta tekevä Lohi työryhmineen on rakentanut koirien biopankkia vuodesta 2006. Vuonna 2008 tutkimukseen pääsivät mukaan myös kissat.

Aineisto on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen: sen avulla on tutkittu koirien ja kissojen perinnöllisiä sairauksia eri roduissa sekä selvitetty käytöshäiriöiden yhteyttä geeniperimään. Tutkimuksesta on ollut huomattavaa apua rotujen terveydelle.

– Tutkimuksen avulla on rakennettu ainutlaatuisia resursseja kuten maailman suurimmat biopankit, kuvattu uusia sairauksia, ymmärretty niiden yleisyyttä ja periytyvyyttä, kehitetty useita kymmeniä uusia geenitestejä eri roduille ja tunnistettu muitakin riskitekijöitä, jotka vaikuttavat koirien ja kissojen hyvinvointiin, Lohi kertoo.

…. Lue juttu kokonaisuudessaan Eläinten ystävän verkkolehdestä.

Jaa sivu
Skip to content