Heli Castrén -apuraha lemmikkikanien aktiivisuusmittarin kehittämiseen – pieniä seuraeläimiä koskevaa hyvinvointitutkimusta tulisi tehdä enemmän

27.6.2022

SEY Suomen eläinsuojelun tiedote 27.6.2022

SEY Suomen eläinsuojelu on myöntänyt vuoden 2022 Heli Castrén -apurahan ELL Heidi Hermiön väitöskirjatutkimukselle. Hermiön tutkimuksen tavoitteena on testata, miten aktiivisuusmittari soveltuu lemmikkikanien terveydentilan arviointiin.

Heidi Hermiö opiskelee Helsingin yliopistossa kliinisen hevos- ja pieneläinlääketieteen osastolla tohtorikoulutettavana. Aktiivisuusmittarin arviointi on osa Hermiön väitöskirjatutkimusta ja kanitutkimusprojektia. Tutkimus toteutetaan yhteistyössä FaunaFysio ja Petbone -tutkimusryhmien kanssa.

Aktiivisuusmittari helpottaa sairauden tunnistamista

Kanit ovat lisääntyneet sekä lemmikkieläiminä että potilaina eläinlääkärien vastaanotoilla. Koska kani on lajina saaliseläin, se tyypillisesti peittää muutokset terveydentilassaan ja terveydentilan heiketessä muuttuu vähemmän aktiiviseksi. Muutokset aktiivisuudessa voivat olla niin vähäisiä, että kanin omistaja ei välttämättä huomaa niitä.

Kaneilla esiintyy erityisesti nivelrikkoa ja selkärankamuutoksia ikääntymisen myötä. Kanien elämänlaadun kannalta muutokset on tärkeä tunnistaa ja hoitaa jo varhaisvaiheessa.

– Aktiivisuusmittaria on käytetty tuloksellisesti jo muun muassa kissoilla ja hevosilla, mutta sitä ei ole aikaisemmin käytetty eikä tutkittu kaneilla. Tarvitaan turvallisuus- ja luotettavuustestausta, jotta voidaan varmistua aktiivisuusmittarin toimivuudesta myös kanien kohdalla. Eläinlääkärit ja kanien omistajat voisivat käyttää mittaria kanin terveydentilan arviointiin esimerkiksi diagnosoinnissa ja sairauden hoidon aikana. Nopeampi reagointi pieniinkin muutoksiin edistäisi kanin terveydenhuoltoa, sanoo ELL Heidi Hermiö.

Pieniä seuraeläimiä koskevaa tutkimusta tehdään liian vähän

SEY Suomen eläinsuojelun toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati White pitää tärkeänä, että pienten seuraeläinten hyvinvointiin liittyvä tutkimus lisääntyy.

– Tyypillisesti eläinten hyvinvointitutkimuksen kohteena ovat tuotantoeläimet. Myös koirien ja kissojen hyvinvointiin liittyvä tutkimus näyttää onneksi lisääntyvän, mikä liittyy niiden suureen lukumäärään seuraeläimenä, mutta myös yhä lisääntyvään kiinnostukseen niiden hyvinvoinnista. On tärkeää, että kiinnostus myös muiden eläinlajien hyvinvoinnista lisääntyy ja sitä myöten tieteellistä tutkimusta tehdään enemmän, sanoo White.

– Tieto ja ymmärrys eläinten hyvinvoinnin tarpeista on aivan keskeistä, jotta voimme tarjota ihmisten omistuksessa oleville eläimille laadukkaan ja mielekkään elämän. Tämän tulisi olla kaiken eläintenpidon lähtökohtana, White jatkaa.

Haastattelut:

Heidi Hermiö

ELL, väitöskirjatutkija

Helsingin yliopisto

Kliininen hevos- ja pieneläinlääketieteen osasto

FaunaFysio ja Petbone tutkimusryhmät

heidi.hermio@helsinki.fi

Kati White

toiminnanjohtaja

SEY Suomen eläinsuojelu

050 371 2740

kati.white@sey.fi      

SEY Suomen eläinsuojelu on vuodesta 1901 eläinsuojelutyötä tehnyt Suomen suurin eläinsuojelujärjestö ja eläinsuojelun asiantuntija. SEYn toimialaan kuuluvat kaikki eläimet ja sen toiminta kattaa koko maan.

Kuva: Jennifer Chen

Jaa sivu
Skip to content