Hyönteiset

Perhoset

Jos omaan pihaan haluaa perhosia, kannattaa suosia niin toukkien ravintokasveja, kuin hyviä mesikasvejakin. Perhosille mieluisia kasvilajeja ovat mm. syreenit, nauhukset, päivänkakkara, kuusamat, syysasteri ja kaunokit. Muista myös toukkien ja perhosten luontaiset ravintokasvit. Esimerkiksi jos haluat pihallesi nokkosperhosia, muista jättää osa nokkosista niittämättä!

Voit myös perustaa perhosille oman ”baarin”! Ohjeet Suomen Luonnonsuojeluliiton sivuilta:

1.       Valmista perhosbaarin nektari: liuota punaviiniin tai olueen fariinisokeria, siirappia tai hunajaa. Anna tekeytyä päivä tai pari huoneenlämmössä. (Hae netin hakukoneilla vaihtoehtoisia nektarireseptejä hakusanoilla ”perhosbaari” ja ”perhosbaarin perustaminen”.)

2.       Laita pieneen purkkiin (hillopurkki, viilipurkki) huokoinen pesusieni tai rätti. Kaada nektari purkkiin – se imeytyy huokoiseen materiaaliin.

3.       Ripusta purkki narun tai rautalangan avulla puuhun.

4.       Odota perhosia! Ne löytävät herkullisen tuoksuisen baarin kaukaa ja tulevat imemään baarin nektaria.

Kimalaiset

Näitä tärkeitä pölyttäjiä voit auttaa perustamalla ”juottolan” keväällä kimalaisyhdyskuntien enegiansaannin varmistamiseksi. Kimalaiset kiittävät pölyttämällä kotipuutarhurin pihakasvit. Ohje kimalaisjuottolan perustamiseen Suomen Luonnonsuojeluliitolta:

1.       Sekoita puoleen desilitraan huoneenlämpöistä vettä puoli desilitraa sokeria tai hunajaa. Mikäli teet sokerivettä, houkuttelee se kimalaisia tehokkaammin, kun lisäät nesteeseen ripauksen hunajaa tuoksua tuomaan. Sokeri liukenee veteen nopeasti, mutta hunajaa joutuu sekoittamaan hieman enemmän.

2.       Tarjoa neste vaahtomuovisieneen imeytettynä matalasta astiasta, johon kimalaiset pääsevät helposti laskeutumaan ja lentämään pois. On tärkeää varmistaa, että neste ei valu astiaan niin, että kimalaiset voisivat hukkua siihen.

3.       Ravinnon perässä paikalle saattaa myös tulla ampiaisia, mutta lautasella pitäisi riittää tilaa kaikille.

Sokerivettä voi tarjota myös loppukesästä. Näin autat kimalaiskuningattaria talvehtimaan.

Hyönteishotellit

Pihalle laitettava hyönteishotelli tarjoaa monille pihan pikku apureille hyödyllisen talvehtimis- ja pesintätilan. Hyönteishotellin voi myös ripustaa vaikka omalle parvekkeelleen, jolloin hyönteisten elämää on helppo seurata. Hyönteishotelli sijoitetaan n. 1 – 1,5 metrin korkeudelle, auringonnousun suuntaisesti.

Hyönteishotellit houkuttelevat pihalle esimerkiksi erakkomehiläisiä, jotka ovat tehokkaita pölyttäjiä, eivätkä pistä.

Hyönteishotellien valmistamiseen löytyy paljon ohjeita netistä, esimerkiksi:

·         Kotivinkki: http://www.kotivinkki.fi/puutarha/hyonteishotelli 

·         Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen video: https://www.youtube.com/watch?v=mXeOUSLGBg8 

Valmiita hyönteishotelleja myydään nykyisin useimmissa isoissa puutarhaliikkeissä.

Jaa sivu