Kasvit

Perusta niitty tai anna nurmikon kukkia

(Lähde: Suomen Luonnonsuojeluliitto)

Tavanomainen, istutettu pihanurmikko tarvitsee maan ”rikastamista” lopulta kuitenkin ulkonäöltään ja lajistoltaan köyhtyen. Perinteisellä nurmikolla kasvaa vain muutamaa kasvilajia eikä se tarjoa ravintoa tai suojaa puutarhan lentäville ja pöriseville asukkaille. Kukkivat valkoapilat ja voikukat sentään tuottavat mettä pörriäisille, mutta moni kotipuutarhuri haluaa valitettavasti hillitä nurmikkonsa kasvun monotonisen vihreäksi matoksi…

Pienikin niitty puutarhassa lisää sen monimuotoisuutta hurjasti. Pienenkin niityn tai kedon ylläpitäminen omalla pihalla on ympäristöteko, jota luonto kiittää. Yhä harvinaisemmiksi käyvät niityt ovat tärkeitä asuinpaikkoja monille perhosille ja muille hyönteisille, niittysienille, lukuisista kasvilajeista puhumattakaan. Perustamalla puutarhaasi pikkiriikkisenkin niityn, lisäät luonnon monimuotoisuutta ihmisen lähiympäristössä.

Pihaniityn tai -kedon otollisimpia sijaintipaikkoja ovat puutarhakasvien kannalta hankalat paikat. Hoidetun luonnontilaiset kedot viihtyvät kuivalla, paahteisella rinteellä tai kallionkielekkeellä. Niittykukkien voi antaa kukkia vapaasti niin kylätien penkalla, metsäpolun reunassa, kesämökin rantaniityllä kuin tontin metsään rajoittuvassa reunassakin.

Niittyjen hoitaminen on huomattavasti helpompaa ja hauskempaa kuin nurmikon ylläpitäminen. Kukkien kukinta-aikaan riittää, että tarkkailet ja ihailet väriloistoa ja huumaavia tuoksuja. Samalla on helppoa kitkeä yksivuotisia rikkakasveja, jotka saattavat tukahduttaa vasta perustetun niityn. Myös typensitojakasvien, kuten apiloiden ja virnojen osuutta kasvillisuudessa kannattaa kontrolloida, ettei niitty pääse liiaksi rehevöitymään. Muutoin hoidoksi riittää niittäminen ja niitetyn kasvillisuuden poisharavoiminen kerran pari kesässä.

Luonnonsuojeluliitto järjestää perinnemaisemien hoitotalkoita ympäri Suomea joka vuosi, mutta omat talkoot voi pitää niinkin lähellä kuin omalla pihalla! Vaihda siis äänekäs ruohonleikkuri nostalgiseen viikatteeseen. Etenkin huonokuntoinen nurmikko kannattaa muuttaa niityksi. Ohjeet niityn perustamiseen Suomen Luonnonsuojeluliitolta: http://www.sll.fi/mita-sina-voit-tehda/omalla-pihalla/niitty 

Jaa sivu