Linnut

Linnunpöntöt

Enin osa metsiemme pikkulinnuille kaivertamista koloista on hömötiaisen työtä. Hömötiainen pystyy kaivertamaan kolon ainoastaan lahoon puuhun. Hömötiainen pesii kolossa kerran, jonka jälkeen kolo vapautuu muille asukkaille. Isompia koloja terveempään puuhun hakkaa tikka. Metsätalouden vuoksi pesintään soveltuvia puita on vähemmän tarjolla. Kotipihassa kolopesijöitä voi auttaa ripustamalla linnunpönttöjä. Omalle pihalle voi saada pesimään kirjosiepon, sinitiaisen, kottaraisen tai puukiipijän!

”Linnunpönttöjä voi ripustaa pihalleen mihin aikaan vuodesta tahansa. Luonnonmukaisen pesäpöntön voi rakentaa ydinlahosta puusta. Sen voi myös kovertaa terveeseen pölliin polttamalla tai sorvaamalla. Pöntöksi valmistettava puu on kuorittava, jotta pönttö ei lahoaisi ennen aikojaan. Luonnonmukaiseen pönttöön saa parhaan katon säänkestävästä vesivanerista. Tavallisesti linnunpöntöt tehdään kuitenkin laudasta. Parasta on höyläämätön karheapintainen lauta, mutta muukin käy, kunhan pöntön etuseinän sisäpinta ei jää sileäksi. Birdlife Suomen verkkosivuilla on hyvä ohje linnunpönttöjen rakentamiseen: http://www.birdlife.fi/lintuharrastus/linnunponttojen_rakennusohjeet.shtml  (Lähde: Suomen Luonnonsuojeluliitto.fi)

Jos itsellä ei kestä vasara kädessä, tai muuten ei ole resursseja linnunpöntön rakennustalkoihin, ei hätää! Kaikkien Suomessa pöntöissä pesivien lajien pönttöjä voi tilata verkosta osoitteesta: http://www.linnunpontto.com/  

Jaa sivu