Lemmikkieläimet

Päivystävän eläinlääkärin yhteuystiedot http://www.siunsote.fi/elainlaakarit

Auton töytäisemä lemmikkieläin

Kotieläimet, kuten esim. koirat ja kissat, on aina toimitettava päivystävälle eläinlääkärille hoitoon. Kuolleesta lemmikkieläimestä on syytä ilmoittaa lähimmälle eläinsuojeluvalvojalle tai poliisille – joku varmasti kaipaa lemmikkiään ja surullinenkin uutinen on parempi kuin epätietoisuus. Kuolleena löydetystä lemmikistä voi ilmoittaa myös Joensuun eläinsuojeluyhdistys ry:n Facebook -sivulla ja KLL- Kuolleen löydetyt lemmikit –sivulla Facebookissa osoitteessa: https://www.facebook.com/groups/384593061635695/?fref=ts 

Jos joudutaan onnettomuuteen tai onnettomuuspaikalle ja autossa on koira, on muistettava, että se puolustaa itseään loukkaantuneena. Siksi on hyvä ottaa huomioon, että koiran ollessa shokissa se saattaa purra jopa omistajaansa. Siksi koiran suun voi sitoa, tai käyttää kuonokoppaa, ettei se purisi. koira voi karata. Pyri kytkemään koira kiinni. Koiraa pyritään kolaripaikalla hoitamaan kuten ihmistäkin. (Lähde: Liikenneturva.fi)

Karannut lemmikkieläin

Kun lemmikki katoaa, ratkaisevaa on ensimmäisten vuorokausien toimet. Ohjeistukset löydät sivulta: http://www.etsijakoiraliitto.fi/ohjeistot 

Karanneesta lemmikistä tulee aina ilmoittaa alueen löytöeläimistä vastaavalle taholle, yhteystiedot täältä.

Kadonneesta lemmikistä voit ilmoittaa myös:

Pohjois-Karjalan radio: 013 510 7450.

Karkurit sivustolle: http://www.karkurit.fi/

Etsijäkoiraliiton verkkopalvelussa: http://www.elassi.fi/ 

Facebooksivulle Kadonneet ja löytyneet lemmikit Pohjois-Karjala: https://www.facebook.com/KadonneetJaLoytyneetLemmikitPohjoisKarjala?fref=ts 

Joensuun eläinsuojeluyhdistys ry: https://www.facebook.com/joensuunelainsuojeluyhdistys?ref=aymt_homepage_panel 

Koulutettua apua etsintöihin voit pyytää:

Susirajan etsijäkoirat http://susirajanetsivakoirat.webnode.fi/ sähköposti: suetpk@gmail.com . Koirat sijaitsevat: Eno:Piia 0451334919, Erja 0440355320 (vain esine-etsintä) Kontiolahti: Outi 0504901375 Joensuu: Satu 0405879493 Polvijärvi: Pasi 0443510648

Suomen etsijäkoirat ry. Avunpyynnöt valtakunnalliseen päivystysnumeroon 040 9685 985. Lähin etsijäkoira sijaitsee tällähetkellä Kiteellä.

Lemmikin katoamisesta kannattaa ilmoittaa myös Facebookin eri rotujen ryhmissä / sekarotuiset -ryhmissä / kissaryhmissä. HUOM: Kun laitat ilmoituksen Facebookiin, tarkista että ilmoituksen asetuksena on julkinen, silloin ihmiset voivat jakaa ilmoitusta.

Joensuun Eläinsuojeluyhdistykseltä on lainattavissa eläinloukku karanneiden tai heitteille jätettyjen eläinten kiinniottamiseen 
(kissat tai pienemmät eläimet). Loukku lainataan kahdeksi viikoksi 50 euron panttimaksua vastaan. Lainaaja saa panttimaksun takaisin, kun loukku palautetaan yhdistykselle ehjänä ja puhdistettuna. Loukkua voi tiedustella lainaan sijaiskoti@jey.fi tai numerosta 050 596 71 01.

Löytynyt lemmikkieläin

Kunnan on huolehdittava alueellaan irrallaan tavattujen ja talteenotettujen koirien ja kissojen sekä muiden vastaavien pienikokoisten seura- ja harrastuseläinten tilapäisen hoidon järjestämisestä. Talteenotettua eläintä on säilytettävä vähintään 15 päivän ajan, minkä jälkeen kunnalla on oikeus myydä, muutoin luovuttaa tai lopettaa eläin. Kunnalla on oikeus periä eläimen omistajalta tai haltijalta korvaus eläimen talteenotosta, hoidosta ja mahdollisesta lopettamisesta aiheutuneista kustannuksista.

Jos poliisille on tehty metsästyslaissa tarkoitettu ilmoitus koiran talteenotosta, tulee poliisin ilmoittaa talteenotosta kunnan löytöeläinten talteenottopaikkaan.

Mikäli löytöeläin on sirutettu ja siru rekisteröity johonkin seuraavista rekistereistä, on omistajan löytäminen helppoa: Kennelliitto, Kissaliitto, Turvasiru, Siruhaku.

Joensuun ympäristöterveydellä on sopimus seuraavien toimioiden kanssa: yhteystiedot TÄÄLTÄ.

Löytöeläimen lunastamisesta peritään maksu.

Löydettyäsi lemmikin, voit tarkistaa myös kohdassa ”Karannut lemmikkieläin” mainitut osoitteet, josko karkurista olisi katoamisilmoitus.

Kuolleena löytynyt lemmikki

Kuolleena löydetystä lemmikkieläimestä tulee ilmoittaa poliisille.  Voit ilmoittaa myös:

Facebook: KLL_ Kuolleena löydetyt lemmikit: https://www.facebook.com/groups/384593061635695/?fref=ts 

Facebook: Joensuun eläinsuojeluyhdistys ry: https://www.facebook.com/joensuunelainsuojeluyhdistys?ref=aymt_homepage_panel 

Suru-uutinenkin on parempi kuin epätietoisuus.

Lemmikki kuumassa autossa

Helsingin poliisin antamat toimintaohjeet:

1. Jos auton omistaja on lähettyvillä, huomauta hänelle asiasta. Jos auto olisi parkkeerattu esimerkiksi kaupan eteen, pyydä infopisteen henkilökuntaa kuuluttamaan asiasta kaupassa. Kannattaa kysellä myös ihmisiltä lähettyviltä tietävätkö he missä auton omistaja tai avainten haltija on.

2. Jos auton avaimen haltijaa ei löydy, ota yhteys hätäkeskukseen puhelinnumeroon 112. Ota rekisterinumero ylös ja kirjaa muistiin myös päivämäärä ja kellonaika.

3. Hätätapauksessa olet myös itse oikeutettu pelastamaan eläimen tai ihmisen kuumasta autosta. Jos ihminen tai eläin ei reagoi tai vaikuttaa paniikkiselta, eikä auton ilmastointi vaikuttaisi toimivan ja lämpö autossa nousee uhkaavasti, olet oikeutettu rikkomaan auton ikkunan ja pelastamaan kuumassa autossa olevan eläimen.

Ensiapuna lämpöhalvauksen saanut eläin siirretään varjoon ja kastellaan haalealla vedellä. Jos eläin pystyy juomaan, sille tulee antaa viileää juomavettä. Eläin kannattaa viedä eläinlääkärille, vaikka se virkoaisikin. Matkan ajaksi eläin kääritään viileään ja märkään pyyhkeeseen.

Koira/kissa ei imetä pentujaan

Aina eläin ei ala huolehtia pennuista synnytettyään. yleisintä tämä on keisarinleikkauksen jälkeen. Ensisijaisesti ole yhteydessä eläinlääkäriin. Neuvoja ja tarvittaessa varaemoa voit etsiä varaemojärjestelmistä.

Facebook: Varaemojärjestelmä koirille: https://www.facebook.com/groups/276896975745756/?ref=browser 

Facebook: Varaemojärjestelmä kissoille: https://www.facebook.com/pages/Kissojen-Varaemoj%C3%A4rjestelm%C3%A4/120157184709145?fref=ts 

Irrallaan oleva koira/kissa hyökkää lemmikkini kimppuun

Mikäli asiaa ei pystytä sopimaan paikanpäällä omistajien kesken, ota yhteys poliisiin 112. Dokumentoi tapahtuma/vahingot esimerkiksi valokuvaamalla ja säilytä dokumentit kuten eläinlääkärin lausunnot ja kuitit. Mikäli joku näki tapahtuman, ota yhteystiedot ylös.

Puuhun kiivennyt kissa

Puuhun kiivenneellä kissalla ei yleensä ole mitään hätää, ellei se ole loukkantunut tai juuttunut valjaistaan tai kaulapannastaan kiinni. Kissoista suurin osa tulee itse alas puusta jos ne jättää rauhaan. Tarvittaessa puun juurelle voi jättää houkuttimeksi hieman ruokaa. Jos kissa on puussa yli vuorokauden, on syytä kutsua apua, sillä paasto on kissalle haitallista.

Lemmikkieläimen lopettaminen, tuhkaaminen ja hautaaminen

Lemmikkieläimen lopetuksesta vastaa eläinlääkäri ja kustannuksista huolehtii lemmikin omistaja.

Pohjoiskarjalan alueella toimii pieneläintuhkaamo Feniks puh. 050 327 5151, Metsolantie 4, 59800 Kesälahti.  http://pienelaintuhkaamofeniks.blogspot.fi/. Tuhkaamo noutaa yksilö- ja yhteistuhkaukseen menevät eläimet Joensuulaisilta yhteistyöeläinlääkäreiltä. Noudon muualta voi sopia tuhkaamon kanssa. Hinnasto löytyy tuhkaamon kotisivulla.

Joensuun eläinsuojeluyhdistys ry ylläpitää pieneläintenhautausmaata. Hautausmaalle tehdään uurna- ja kokohautauksia. Hautauksista vastaa hauturi Jorma Kinnunen puh .050 307 12 20. Hinnasto hauturilta tai http://joensuu.sey.fi/pienelainten-hautausmaa 

Pitovaikeuksien takia eläintä ei kuulu lopettaa vaan sille on etsittävä uusi koti.

Kuva: Suvi Elo

Jaa sivu