Luonnonvaraiset eläimet ja linnut

Luonnonvaraista eläintä ei saa pitää vangittuna eikä ottaa lemmiksi. Se on päästettävä vapaaksi heti, kun se pystyy huolehtimaan itsestään. Ohjeita eläimen kunnon arviointiin ja ensiapuun voit kysyä SEYn eläinsuojeluneuvojilta, jotka neuvovat luonnonvaraisten hoidossa, yhteystiedot  täältä. Jos eläin ei kuntoudu, sitä ei voida vapauttaa tai sen hoitoa ei voida järjestää, on eläin lopetettava. Pohjois-Karjalan alueella voit ottaa yhteyttä Juha Hartikaiseen puh. 050 494 44 43, mikäli eläin ei kuntoudu vapautuskuntoon tai ei tule selviämään luonnossa.

Rauhoitettujen lintujen ja eläinten lisäksi myös rauhoittamattomien lajien emot, pesät ja poikaset on lain mukaan rauhoitettuja pesimäaikana. Pesimäaikaan vältä liikkumista pesien ja poikasten lähellä.                                                 Rauhoitusajat: Lintuvedet 15.4-15.7, lintuluodot 15.4-31.7, Kaakkurin ja Kuikan pesimisalueet 15.4-31.8, metsä 15.4-31.7, suot 15.4-31.8, petolinnut 15.2-31.8 sekä Kurjen, Kaulushaikaran ja Joutsenen pesimisrauha tulisi säilyttää 31.8 saakka (lähde: ELY-keskus)

Kuvan orava joutui pienenä hoitoon Turun kaupungin eläinhoitolaan. Luontoon sitä ei kuitenkaan voitu palauttaa, sillä ilman suojaväritystä sen selviämismahdollisuudet olisivat huonot, jopa olemattomat. Etsinnän jälkeen kurrelle löytyi loppuelämän koti Pyhtään lintuhoitolasta. Oravan ja muiden hoitolan asukkien elämää pääset seuraamaan täältä.

Kuva: L.K. Lankkua

Jaa sivu