Esteeseen törmänneet tai muuten maasta löytyneet aikuiset linnut

Ellei linnuissa ole näkyviä vammoja, ne ovat voineet saada vain lievän aivotärähdyksen. Tällaiset tapaukset voi hoitaa pitämällä niitä muutama tunti tai yön yli pimeässä pahvilaatikossa toipumassa, jonka jälkeen lintu yleensä pyrähtää laatikosta pirteänä lentoon. Toipumispaikka voi olla huoneenlämpöinen tai hieman tätä viileämpi. 

Ohjeet, kuinka estää lintuja lentämästä ikkunaan täältä.

Tervapääskyt
Tervapääsky kuuluu huonoimmin tunnistettuihin lajeihin hoitoon tuotuina. Aikuinen tervapääsky ei pääse nousemaan lentoon tasaiselta maapohjalta ja maahan joutuneita tervapääskyjä tuodaan hoitoon runsaasti. Kun tervapääskyn poikanen lähtee pesästä, se laskeutuu seuraavan kerran vasta pesimään muutaman vuoden kuluttua. Tervapääskyt syövät, nukkuvat ja parittelevat lentäessään.

Mikäli maahan joutunut tervapääsky vaikuttaa hyvävointiselta, sen silmät ovat kirkkaat, eikä siinä ole loisia, sen vapauttamista voi kokeilla välittömästi. Tervapääsky nostetaan kämmenelle avoimessa maastossa. Mikäli pääsky alkaa lekuttaa siipiään, sille voidaan antaa hieman vauhtia heilauttamalla se ilmaan. Tervapääskyä ei kuitenkaan saa heittää! Mikäli tervapääsky ei lähde lentoon toisellakaan kerralla, se on toimitettava hoitoon.

Aikuinen tervapääsky ei syö milloinkaan kupista tarjottua ravintoa, vaan lintu on aina ruokittava käsin. Tästä syystä tervapääskyjen hoito tulee jättää asiantuntijoiden tehtäväksi. Tervapääskyn tulee painaa vähintään 38 grammaa vapautettaessa. Vapautuksen on tapahduttava elo- syyskuun vaihteessa tai linnun muuttovire saattaa kadota ja se kuolee.” (Teksti Heidi Leyser-Kopra, Tesy)

Kuvan ikkunaan lentänyt lintu tokeni itsekseen 10 minuutissa lentokuntoon.

Kuva: Maarit Leppänen

Jaa sivu