Eläinsuojelu

Eläinsuojeluvalvonta Suomessa ja Kaakkois-Suomen alueella

Mikäli epäilet, että eläintä kohdellaan huonosti tai sitä ei hoideta asianmukaisesti, ilmoita siitä heti eläinsuojeluviranomaisille. Vasta ilmoituksen perusteella viranomaiset voivat puuttua eläimen huonoon kohteluun. Viranomainen ei kerro muille, kuka ilmoituksen on tehnyt. Voit tehdä ilmoituksen myös nimettömänä.
Etelä-Karjalassa eläinsuojeluviranomaisia ovat valvontaeläinlääkärit, yhteystiedot alla.

Mikäli asia on akuutti, esim. eläintä pahoinpidellään tai se on vaarassa kuolla (esim. läkähtyminen kuumaan autoon), ota yhteys poliisiin numeroon 112. 

Mikäli hädässä on luonnonvarainen eläin, lue toimintaohjeet täältä: Toiminta / Luonnonvaraiset eläimet.Mikäli olet löytänyt tai kadottanut lemmikin, lue toimintaohjeet täältä: Ohjeet ja linkit / Löytöeläimet.

Eläimet eivät itse pysty pyytämään apua – sinä voit toimia niiden puolesta! Teethän ilmoituksen, vaikka huoli eläimen hyvinvoinnista olisi pieni.

Lappeenranta, Taipalsaari, Lemi, Savitaipale, Luumäki:

Lappeenrannan eläinsuojeluviranomaisena toimii Lappeenrannan seudun ympäristötoimen valvontaeläinlääkäri, puh: 040 5929 637 (virka-aikana).

Virka-ajan ulkopuolella seudun alueella päivystävä eläinlääkäri on tavoitettavissa numerosta 0600 17070 arki-iltaisin klo 16-08 ja viikonloppuisin/pyhäisin. Lisätietoja eläinsuojelusta Lappeenrannassa löydät kaupungin sivuilta. Näiden kuntien alueella löytöeläimistä vastaa löytöeläinkoti Tassutarha.

Imatra, Ruokolahti, Rautjärvi, Parikkala:

Imatralla valvontaeläinlääkärinä toimii vt. valvontaeläinlääkäril Mika Makkonen,  puh. 020 617 4620, sähköposti: mika.makkonen(at)imatra.fi

Imatran seudun kunnallisen eläinlääkäripäivystäjän tavoittaa virka-ajan ulkopuolella suoraan numerosta 0600-16090. Päivystysalue käsittää Imatran, Ruokolahden, Rautjärven ja Parikkalan kuntien alueet sekä Kyläniemen. Koko seudun alueella päivystää yksi eläinlääkäri vuorollaan. Päivystysaikana on korotettu taksa. Lisätietoja eläinsuojelusta Imatralla löydät Imatran seudun ympäristötoimen sivuilta. Imatran, Parikkalan, Ruokolahden ja Rautjärven alueella löytöeläimistä vastaa löytöeläinkoti Kaskivaara.

Kouvola: 

Kouvolassa valvontaeläinlääkärinä toimii Laura Ölander, puh. 020 615 1360. 

Kouvolan ja Iitin alueen eläinlääkäripäivystys, puh. 0600 15333. Päivystysnumero on käytössä arkena klo 16 alkaen seuraavaan aamuun klo 8 asti, viikonloppuisin perjantai-illasta klo 16 maanantaiaamuun klo 8 sekä arkipyhinä. Koko päivystysalueella on valmiudessa yksi eläinlääkäri. Löytöeläinten talteenottopaikkana Kouvolan ja Iitin alueella toimii Kouvolan seudun Eläinsuojeluyhdistys ry. Lisätietoja eläinsuojelusta Kouvolasta löydät Kouvolan Seudun Eläinsuojeluyhdistys ryn sivuilta. 

Kotka, Hamina, Pyhtää, Virolahti, Miehikkälä:

Kotka-Hamina -alueella valvontaeläinlääkärinä toimii Anne Timonen, elainsuojelu@kotka.fi /anne.timonen@hamina.fi, puh: 044 199 1538.

Päivystävän eläinlääkärin tavoittaa yhteisestä päivystysnumerosta puh. 0600 14499. Virka-ajan ulkopuolella, eläinsuojelullisissa hätätapauksissa, yhteydenotto poliisiin tai toissijaisesti päivystävään kunnaneläinlääkäriin. Kotkan, Haminan, Pyhtään, Virolahden ja Miehikkälän alueen löytöeläimistä vastaa Löytöeläintalo Kuppis

SEYn vapaaehtoiset eläinsuojeluneuvojat alueella:
– Laura Hölkki TAUOLLA
– Mirkka Nousiainen TAUOLLA
– Essi Ukonaho TAUOLLA
Muiden paikkakuntien eläinsuojeluneuvojien yhteystietoja löydät SEYn neuvojahausta

Eläinsuojelu Suomessa
Paikallistason eläinsuojeluvalvonta kuuluu kunnan- tai kaupungineläinlääkärille. He voivat puuttua eläimen huonoon kohteluun eläinsuojelulain ja -asetuksen suomin keinoin. Kiireellisissä tapauksissa myös poliisilla on oikeus toimia eläinsuojelulain valvojana. Monissa kunnissa myös terveystarkastajat hoitavat eläinsuojeluvalvontaa. Paikallistason yläpuolella ovat läänineläinlääkärit. Korkein eläinsuojeluviranomainen Suomessa on maa- ja metsätalousministeriö.

Eläinsuojeluviranomaisten apuna eläinsuojeluvalvontaa tekevät SEYn vapaaehtoiset eläinsuojeluneuvojat. Heillä ei ole lain suomia valtuuksia käytössään, mutta he voivat keskustelemalla ohjata eläinten omistajia parempaan eläinten kohteluun. Joissakin tapauksissa vapaaehtoiset eläinsuojeluvalvojat voivat saada lääninhallitukselta laajemmat toimivaltuudet. Vapaaehtoisia eläinsuojeluneuvojia koulutetaan Suomen eläinsuojeluyhdistysten liiton järjestämillä kursseilla.

Lista kunnallisista virkaeläinlääkäreistä.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Eläimiin liittyvissä tehtävissä ei aina soiteta 112

Suomessa pelastuslain mukaan pelastustoiminnalla tarkoitetaan kiireellisesti suoritettavia toimenpiteitä seuraavissa tilanteissa:
• ihmisten, omaisuuden sekä ympäristön suojaamiseksi ja pelastamiseksi
• vahinkojen rajoittamiseksi ja seurausten lieventämiseksi
• onnettomuuksien sattuessa tai uhatessa

Milloin hätänumeroon 112 soitetaan, kun kyse on eläimen aiheuttamasta asiasta? Esimerkiksi, kun
• lehmä on juuttunut lietekaivoon.
• peura on pudonnut jäihin.
• kyykäärme on purrut lasta.
• hirvi juoksee moottoritiellä.

Milloin hätänumeroon 112 EI soiteta. Esimerkiksi, kun
• on tavattu rauhoitettu eläin kuolleena.
• kauppatorilla on yksijalkainen lokki.
• kissa ei tule alas puusta.
• maassa on orvon näköisiä linnunpoikasia.”

Lue koko Hätäkeskuslaitoksen julkaisema artikkeli:
http://www.112.fi/medialle/mediatiedotteet/2/0/elaimiin_liittyvissa_tehtavissa_ei_aina_soiteta_112

Lähteet:

Imatra – Eläinlääkäripäivystys. Luettu: 8.9.2016.
Lappeenranta – Eläinlääkärin palvelut illalla, yöllä tai viikonloppuna. Luettu: 8.9.2016. 
Kouvola – Kouvolan eläinlääkäripalvelutKSEYKouvolan eläinsuojelu. Luettu 18.1.2018.
Kotka – Kotka eläinsuojelu, Kotka eläinlääkäritKuppis. Luettu 18.1.2018.

Jaa sivu