Eläinsuojelu
Eläinsuojeluvalvonta Suomessa ja Kaakkois-Suomen alueella
Mikäli epäilet, että eläintä kohdellaan huonosti tai sitä ei hoideta asianmukaisesti, ilmoita siitä heti eläinsuojeluviranomaisille. Vasta ilmoituksen perusteella viranomaiset voivat puuttua eläimen huonoon kohteluun. Viranomainen ei kerro muille, kuka ilmoituksen on tehnyt. Voit tehdä ilmoituksen myös nimettömänä.
Etelä-Karjalassa eläinsuojeluviranomaisia ovat valvontaeläinlääkärit, yhteystiedot alla.
Mikäli asia on akuutti, esim. eläintä pahoinpidellään tai se on vaarassa kuolla (esim. läkähtyminen kuumaan autoon), ota yhteys poliisiin numeroon 112.
Mikäli hädässä on luonnonvarainen eläin, lue toimintaohjeet täältä: Toiminta / Luonnonvaraiset eläimet.Mikäli olet löytänyt tai kadottanut lemmikin, lue toimintaohjeet täältä: Ohjeet ja linkit / Löytöeläimet.
Eläimet eivät itse pysty pyytämään apua – sinä voit toimia niiden puolesta! Teethän ilmoituksen, vaikka huoli eläimen hyvinvoinnista olisi pieni.
Lappeenranta, Taipalsaari, Lemi, Savitaipale, Luumäki:
Lappeenrannan eläinsuojeluviranomaisina toimivat Lappeenrannan seudun ympäristötoimen valvontaeläinlääkärit, puh: 040 592 9637 ja 040 194 6654 (tavoitettavissa virka-aikana).
Virka-ajan ulkopuolella seudun alueella päivystävä eläinlääkäri on tavoitettavissa numerosta 0600 17070 arki-iltaisin klo 16-08 ja viikonloppuisin/pyhäisin. Lisätietoja eläinsuojelusta Lappeenrannassa löydät kaupungin sivuilta. Näiden kuntien alueella löytöeläimistä vastaa löytöeläinkoti Tassutarha.
Imatra, Ruokolahti, Rautjärvi, Parikkala:
Imatralla valvontaeläinlääkärinä toimii valvontaeläinlääkäri Mika Makkonen, puh. 020 617 4620, sähköposti: elainsuojelu(at)imatra.fi
Imatran seudun kunnallisen eläinlääkäripäivystäjän tavoittaa virka-ajan ulkopuolella suoraan numerosta 0600-16090. Päivystysalue käsittää Imatran, Ruokolahden, Rautjärven ja Parikkalan kuntien alueet sekä Kyläniemen. Koko seudun alueella päivystää yksi eläinlääkäri vuorollaan. Päivystysaikana on korotettu taksa. Lisätietoja eläinsuojelusta Imatralla löydät Imatran seudun ympäristötoimen sivuilta. Imatran, Parikkalan, Ruokolahden ja Rautjärven alueella löytöeläimistä vastaa löytöeläinkoti Kaskivaara.
Kouvola:
Kouvolassa valvontaeläinlääkäreinä toimivat Essi Pietilä p. 020 615 7310, sähköposti essi.pietila(at)kouvola.fi ja Heidi Vainio p. 020 615 1360, sähköposti heidi.vainio(at)kouvola.fi. Eläinsuojeluilmoitukset tehdään toistaiseksi kunnaneläinlääkärille tai päivystävälle eläinlääkärille. Kouvolan alueella voi tehdä myös sähköisen eläinsuojeluilmoituksen täällä. Kiiretapaukset on tärkeää soittaa puhelimitse!
Kouvolan ja Iitin alueen eläinlääkäripäivystys, puh. 0600 15333. Päivystysnumero on käytössä arkena klo 16 alkaen seuraavaan aamuun klo 8 asti, viikonloppuisin perjantai-illasta klo 16 maanantaiaamuun klo 8 sekä arkipyhinä. Koko päivystysalueella on valmiudessa yksi eläinlääkäri. Löytöeläinten talteenottopaikkana Kouvolan ja Iitin alueella toimii Kouvolan seudun Eläinsuojeluyhdistys ry. Lisätietoja eläinsuojelusta Kouvolasta löydät Kouvolan Seudun Eläinsuojeluyhdistys ryn sivuilta.
Kotka, Hamina, Pyhtää, Virolahti, Miehikkälä:
Kotka-Hamina -alueen valvontaeläinlääkärin tavoitat puh: 040 199 1538 tai elainsuojelu(at)kotka.fi.
Päivystävän eläinlääkärin tavoittaa yhteisestä päivystysnumerosta puh. 0600 14499. Virka-ajan ulkopuolella, eläinsuojelullisissa hätätapauksissa, yhteydenotto poliisiin tai toissijaisesti päivystävään kunnaneläinlääkäriin. Kotkan, Haminan, Pyhtään, Virolahden ja Miehikkälän alueen löytöeläimistä vastaa Ekey ry.
SEYn vapaaehtoiset eläinsuojeluneuvojat alueella:
- Sanna Petäjälehto p. 040 221 3930 (Ma-pe klo 14.00-17.00. Yhteydenotot myös viestillä tai WhatsAppilla)
sanna.petajalehto(at)sey.fi (Lemi, Savitaipale) - Suski Turkkila p. 040 569 3838 suski.turkkila(at)sey.fi (Hamina, Kotka, Kouvola [vain Anjala], Pyhtää, Miehikkälä, Virolahti)
- Jenni Laamanen p. 046 641 4765 (arkisin klo 17-20) jenni.laamanen(at)sey.fi (Hamina, Kotka, Miehikkälä, Pyhtää, Virolahti)
- Essi Ukonaho essi.ukonaho(at)sey.fi (Iitti, Kouvola, Luumäki, Rautjärvi, Ruokolahti, Savitaipale)
- Laura Kuivala TAUOLLA TOISTAISEKSI
Muiden paikkakuntien eläinsuojeluneuvojien yhteystietoja löydät SEYn neuvojahausta
Eläinsuojelu Suomessa
Paikallistason eläinsuojeluvalvonta kuuluu kunnan- tai kaupungineläinlääkärille. He voivat puuttua eläimen huonoon kohteluun eläinsuojelulain ja -asetuksen suomin keinoin. Kiireellisissä tapauksissa myös poliisilla on oikeus toimia eläinsuojelulain valvojana. Monissa kunnissa myös terveystarkastajat hoitavat eläinsuojeluvalvontaa. Paikallistason yläpuolella ovat läänineläinlääkärit. Korkein eläinsuojeluviranomainen Suomessa on maa- ja metsätalousministeriö.
Eläinsuojeluviranomaisten apuna eläinsuojeluvalvontaa tekevät SEYn vapaaehtoiset eläinsuojeluneuvojat. Heillä ei ole lain suomia valtuuksia käytössään, mutta he voivat keskustelemalla ohjata eläinten omistajia parempaan eläinten kohteluun. Joissakin tapauksissa vapaaehtoiset eläinsuojeluvalvojat voivat saada lääninhallitukselta laajemmat toimivaltuudet. Vapaaehtoisia eläinsuojeluneuvojia koulutetaan Suomen eläinsuojeluyhdistysten liiton järjestämillä kursseilla.
Lista kunnallisista virkaeläinlääkäreistä.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
”Eläimiin liittyvissä tehtävissä ei aina soiteta 112
Suomessa pelastuslain mukaan pelastustoiminnalla tarkoitetaan kiireellisesti suoritettavia toimenpiteitä seuraavissa tilanteissa:
• ihmisten, omaisuuden sekä ympäristön suojaamiseksi ja pelastamiseksi
• vahinkojen rajoittamiseksi ja seurausten lieventämiseksi
• onnettomuuksien sattuessa tai uhatessa
Milloin hätänumeroon 112 soitetaan, kun kyse on eläimen aiheuttamasta asiasta? Esimerkiksi, kun
• lehmä on juuttunut lietekaivoon.
• peura on pudonnut jäihin.
• kyykäärme on purrut lasta.
• hirvi juoksee moottoritiellä.
Milloin hätänumeroon 112 EI soiteta. Esimerkiksi, kun
• on tavattu rauhoitettu eläin kuolleena.
• kauppatorilla on yksijalkainen lokki.
• kissa ei tule alas puusta.
• maassa on orvon näköisiä linnunpoikasia.”
Lue koko Hätäkeskuslaitoksen julkaisema artikkeli:
http://www.112.fi/medialle/mediatiedotteet/2/0/elaimiin_liittyvissa_tehtavissa_ei_aina_soiteta_112
Lähteet:
Imatra – Eläinlääkäripäivystys. Luettu: 8.9.2016.
Lappeenranta – Eläinlääkärin palvelut illalla, yöllä tai viikonloppuna. Luettu: 8.9.2016.
Kouvola – Kouvolan eläinlääkäripalvelut, KSEY, Kouvolan eläinsuojelu. Luettu 18.1.2018.
Kotka – Kotka eläinsuojelu, Kotka eläinlääkärit, Kuppis. Luettu 18.1.2018.