Kissan aktivointi

Metsästäminen ja saalisleikit

Metsästäminen on kissalle palkitsevaa puuhaa. Vaikka jokainen isku ei päättyisikään onnistuneeseen lopputulokseen, saa kissa jo yrityksestä palkinnon, kun aivojen mielihyväkemikaalit hyrräävät. Kissan historiassa tästä on ollut hyötyä. Innokkaimmin saalistusta yrittäneet ovat myös onnistuneet ja jatkaneet sukuaan kaikkein tehokkaimmin.

Myös keinotekoisen saaliin pyydystäminen aiheuttaa kissan aivoissa positiivista vipinää. Kissan metsästäjänvaiston herättää vikkelästi liikkuva pieni kohde. Toiset kissat osaavat itse tuupata leluihinsa vauhtia. Kaikki kissat kuitenkin arvostavat, jos ihminen osallistuu leikkiin. Kissan kanssa olisikin hyvä leikkiä päivittäin.

Yhteisissä leikeissä parhaita ovat narun päähän kiinnitetyt lelut eli ns. hiirionget. Niiden avulla on helppo leikittää kissaa vauhdikkaasti ja turvallisesti. Lelua liikutellessa kannattaa jäljitellä pikkujyrsijän liikkeitä. Pikkueläin liikkuu nykivästi ja välillä pysähdellen. Välillä se katoaa piiloon. Luontodokumentteja seuraamalla voi hioa kissanleikittämistaitojaan!

Kannattaa muistaa, että käsi ei ole kissan lelu. Vaikkei pentu vielä kättä pystyisi satuttamaan, kissan kasvaessa leikki muuttuu tuskalliseksi. Käsien kimppuun hyökkäilyä on aikuiselta kissalta vaikea opettaa pois. Kissaa ei siis pikkupentunakaan pidä yllyttää puremaan ja kynsimään kättä. Jos kissa innostuu käymään raajojen kimppuun, on syytä vetäytyä leikistä ja tarjota hetken päästä kissalle luvallista puuhaa lelujen kanssa.

Ruoka aktivoinnissa

Ruuan syöminen kupista ei tarjoa kissalle kovasti haastetta. Ruokaa voi sen sijaan käyttää kissan virikkeellistämiseen:

– Ruokaa voi piilottaa asuntoon kissan etsittäväksi.

– Ruokaa voi tarjoilla aktivointileluista. Lelut voi tehdä itse tai ostaa valmiina.

Ruualla virikkeellistämisessä on syytä olla tarkkana, ettei kissan päivittäinen energiansaanti kasva liian suureksi. Ylipaino on kissallekin vaarallista.

Ulkoilu

Ulkoilu tuo sisäkissan elämään kaivattua toimintaa. Kissa ei kuitenkaan voi turvallisesti ulkoilla vapaasti kaupunkialueella. Maaseudulla petoeläimet voivat uhata kissan turvallisuutta. Monet kissat oppivat nauttimaan valjasulkoilusta omistajansa kanssa. Opettaminen valjaisiin ja taluttimeen on helpointa tehdä jo pentuna, mutta aikuinenkin oppii, kunhan omistaja on rauhallinen ja kärsivällinen. Valjaisiin totuttelu on syytä aloittaa sisätiloissa. Leikkiminen kissan kanssa vähentää uuden asian jännittämistä. Kun kissa on tottunut valjaisiin ja taluttimeen sisätiloissa, on aika siirtyä ulos.

Ensimmäisillä kerroilla kissa kannattaa viedä ulos paikkaan, jossa on mahdollisimman vähän häiriötekijöitä, kuten liikennettä tai muita ulkoilijoita. On hyvä ottaa mukaan kissan kuljetuskoppa. Mikäli kissa joutuu paniikkiin, kokee se kiinnipitävän ihmisen uhkaksi ja saattaa raapia tai purra kipeästi. Kissa voi myös reuhtoa itsensä irti valjaista ja kadota. Ulkoilevan kissan onkin aina hyvä olla merkitty mikrosirulla. Omakotitalon tai rivitalon pihalle voi rakentaa kissatarhan. Tarhassa kissa pääsee haistelemaan ulkoilmaa turvallisesti. Moni kissa nauttii maailman tarkkailusta myös turvallisesti verkotetulta ja lasitetulta parvekkeelta.

Kissamainen sisustus

Kotia sisustettaessa on syytä ottaa huomioon myös perheen kissajäsenet. On monia sisustusratkaisuja, joiden avulla kissan elämän voi tehdä mukavaksi. Jokainen kissa tarvitsee kunnollisen raapimispuun. Kun kissa raapii pystysuoraa pintaa, se tekee samalla muutamaakin asiaa: Se jättää hajumerkkejä tassujen välissä sijaitsevista hajurauhasista, jättää merkiksi näkyvät kynnenjäljet ja irrottaa kynsistään uloimman kuoren, mikä paljastaa uuden terävän kynnen. Kissalla on tarve kynsiä, eikä sitä voi opettaa siitä pois. Sen sijaan kissan voi opettaa raapimaan toivottua kohdetta. Hyvä raapimapuu on riittävän tukeva ja korkea, sillä kissa haluaa venyttäytyä kynsiessään koko pituuteensa ja varata koko painonsa raavittavan pinnan varaan. Useimmat eläintarvikeliikkeissä myytävät tolpat ovat liian matalia ja heppoisia. Raapimapuun voi toki rakentaa myös itse tolpasta ja sisalköydestä tai kokolattiamatonpalasta. Kissalle voi myös antaa vanhan nojatuolin raavittavaksi.

Useimmat kissat nauttivat ympäristön tarkkailemisesta ikkunan läpi. Mielekkääseen kissasisustukseen kuuluukin hyvien tähystyspaikkojen rakentaminen ikkunoille. Ikkunalaudoilta tai ikkunan eteen sijoitetuilta tasoilta kissa voi seurata mukavasti maailman tapahtumia, mikä pitää tylsyyttä loitolla. Kissat arvostavat korkeaa tähyilypaikkaa kodin arkeen. Hyvään ja tukevaan kiipeilypuuhun kannattaa siis satsata. Kiipeilymahdollisuuksia voi rakentaa myös seinille kiinnitetyistä tasoista tai hyllyistä.

Koska kissa on luonnossa isompien petojen saaliseläin, se nukkuu mielellään omassa piilossaan. Kissat ovat mestareita keksimään piilopaikkoja, mutta varsinkin jos kissoja on kotona useita, on omistajan syytä varmistaa, että kaikille riittää rauhallisia paikkoja torkkumiseen. Useissa kaupoissa myytävissä kissanpesissä on ongelmana se, että niissä on vain yksi poistumistie. Herkkä kissa saattaa kokea olevansa tällaisessa pesässä ansassa, eikä se siksi välttämättä ole suosittu nukkumapaikka.

Kissalle kaveri?

Mikäli kissat tulevat toimeen keskenään, lajitoverin seura on korvaamaton tylsyydentorjuntakeino. Kissat pitävät seuraa toisilleen myös silloin, kun omistaja on poissa kotoa. Vaikka kissoista ei yhdessä nukkuvia ja toisiaan peseviä sydänystäviä tulisikaan, tarjoaa rauhanomainen rinnakkaiselokin kissoille väriä arkeen. Toisiinsa vihamielisesti tai pelokkaasti suhtautuvia kissoja ei tietenkään pidä majoittaa saman katon alla.

Teksti on kopioitu SEYn kissatieto.fi sivulta: http://kissatieto.fi/kissan-kayttaytymistarpeet

Jaa sivu