Luonnonvaraiset eläimet
Älä hoida luonnonvaraista eläintä omatoimisesti – pyydä aina ensin apua ammattilaisilta.
LUONNONVARAISET ELÄIMET (kaikki lajit)
vastaava Virve Haiko 050 555 1466
Siilit
Luonnonvaraisiin siileihin liittyvää informaatiota ja ohjeita mm. ruokinnasta ja loukkaantuneen siilin auttamisesta löytyy Siili kiikarissa-nettisivustolta. Sivut ovat todella kattavat ja niitä ylläpitävät siilien hoitoon erikoistuneet ihmiset.
Linnut
Luonnosta yksin löydetyt eläinten poikaset, myös lentokyvyttömät linnunpoikaset, ovat lähes aina emojensa hoidossa ja saavat ravintoa ihmisen lähdettyä pois. Älä ota poikasta hoitoosi hyvässä tarkoituksessa mutta puutteellisin tiedoin. Jos lintu vaikuttaa loukkaantuneelta toimi näin (lähde: Etelä-Karjalan lintutieteellinen yhdistys):
1) Arvioi ensin itse linnun avuntarve: esimerkiksi ikkunaan törmännyt pikkulintu nousee usein itse siivilleen hieman huilattuaan, kun taas esimerkiksi siimaan sotkeutunut, kiinni jäätynyt tai siipensä vaurioittanut lintu ei yleensä selviä tilanteesta itse.
2) Jos pystyt auttamaan esimerkiksi siimaan sotkeutunutta lintua itse, lintua ja itseäsi vaarantamatta, tee se. Mitä nopeammin apu tulee, sitä todennäköisempää linnun selviytyminen on.
3) Soita EKLY:n ”lintuambulanssikuskeille” ja kysy neuvoja tai pyydä heitä järjestämään linnulle apua:
– Raine Kekäläinen p. 040 412 5066 (Lappeenranta, Taipalsaari)
– Liisa Laitinen, p. 040 843 6280 (Lappeenranta)
Huomaa, että mainitut alueet ovat viitteellisiä – voit soittaa kenelle tahansa, vaikka lintu ei olisikaan ko. henkilön kohdalla mainitulla alueella!
Voit myös olla yhteydessä:
Pyhtään lintuhoitola
040 518 8976
www.pyhtaanlintuhoitola.fi
Pyhtään lintuhoitolan facebook-sivut: https://www.facebook.com/lintuhoitola/
Heinolan lintutarha
Päivystys 050 595 1416
Aukioloaikoina myös 050 595 1415
Aukioloajat (1.8. – 30.4.)
ma-to 7.00 -16.00
pe-su 7.00 -14.00
Kesäkausi (1.5. – 31.7.)
ma-pe 10.00 -18.00
la-su 10.00 -16.00
Heinolan lintutarhan kotisivut: http://www.heinolanlintutarha.fi
Hätätapauksessa myös eläinsuojelukeskus Miun kautta voidaan etsiä hoitaja linnuille.
Muut eläimet tai mikäli muut numerot eivät vastaa:
Eläinsuojelukeskus Miu
p. 050 555 1186
Mikäli kukaan ei vastaa, voit tavoitella SEYn eläinsuojeluneuvojia ensiohjeistusta varten.
Voit ottaa yhteyttä myös kunnaneläinlääkäriin. Jos eläintä ei voida hoitaa, on kunnaneläinlääkärillä kuitenkin velvollisuus maksutta lopettaa eläin.
Myös Korkeasaaren villieläinsairaala, Ähtärin eläinpuisto, Birdlife ja Etelä-Karjalan lintutieteellinen yhdistys EKLY voivat auttaa luonnonvaraisten eläinten hoidossa.
Jos löydät luonnosta linnunpoikasen tai loukkaantuneen eläimen:
Lain mukaan sairasta, vahingoittunutta tai muutoin avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä on pyrittävä auttamaan. Moni ”siipeensä” saanut on hyvän hoidon jälkeen noussut uudelleen siivilleen – ja lentää taas villinä sekä vapaana.
Luonnossa voi törmätä orvon näköisiin, avuttoman oloisiin eläintenpoikasiin. Esimerkiksi hylätyltä vaikuttava linnun- tai jäniksenpoikanen ei todennäköisesti ole hylätty, vaan emot tarkkailevat tilannetta lähistöllä ja palaavat poikasen luo ihmisen poistuttua. Emo on poikasen paras hoitaja. Ihminen voi aiheuttaa tietämättään luonnonvaraisille eläimille vahinkoa puuttumalla niiden elämään. Ensin on mietittävä, onko löytynyt eläin tosiaan avun tarpeessa. Hyvät neuvot ovat silloin tarpeen, ettei tule auttamisen sijasta tehneeksi eläimelle vahinkoa. Ilman syytä ei eläimeen saa koskea, koska ihmisen käsiin joutuminen on luonnoneläimelle aina kova rasitus. Se voi jopa kuolla säikähdykseen.
Muistathan, että luonnonvaraista eläintä ei saa ottaa lemmikiksi, sen sijaan linnunpönttöjen ja siilien pesien rakennus auttaa niitä kovasti!
Luonnonvaraisten eläinten joukkosairastumisista, kuten esimerkiksi isosta joukosta sairaita lintuja, on syytä ilmoittaa kunnaneläinlääkärille tai valvontaeläinlääkärille. Valvontaeläinlääkärien tiedot löydät kotisivuiltamme kohdasta: Eläinsuojelu
Toimi näin:
Soita Kaakkois-Suomen Eläinsuojeluyhdistys ry:n luonnoneläinvastaavalle p. 050 555 1466. Saat puhelimitse ohjeita ja apua tilanteeseen. Luonnonvaraisiin eläimiin ei tule puuttua ellei ole varmuutta että eläin tarvitsee ihmisen apua!
Milloin luonnonvarainen eläin on avun tarpeessa?
Loukkaantunutta tai avuttomassa tilassa olevaa eläintä on pyrittävä auttamaan (Eläinsuojelulaki 14 §). Villit eläimet stressaantuvat ihmisen läheisyydestä, joten tarkista ennen apuun ryhtymistä, tarvitseeko eläin todella apua.
Jos eläimessä näkyy päällepäin selkeitä loukkaantumisen merkkejä tai se on juuttunut aineeseen tai paikkaan, josta se ei yksin pääse vapaaksi, se tarvitsee apua. Kaupunkiympäristössä eläimet päätyvät joskus mitä kummallisimpiin paikkoihin, mutta useimmiten pääsevät itse myös pois.
Hyvä nyrkkisääntö avun tarpeeseen on se, että eläimen saa helposti kiinni. Jos eläin pystyy pakenemaan, se todennäköisesti selviää luonnossa. Soita aina ensin ohjeet luonnonvaraisten eläinten hoitamiseen perehtyneeltä henkilöltä! Esimerkiksi jalkansa loukanneet lentokykyiset linnut ovat hyvin vaikeita kiinniotettavia, eikä jalalle usein voida tehdä mitään. Jos löydät luonnosta eläimen poikasen, jonka silmät eivät ole auenneet, se on märkä tai kylmä, tai tiedät etteivät sen vanhemmat hoida sitä, poikanen ei selviydy yksin. Tavallisimpia tapauksia ovat pesistä pudonneet linnunpoikaset. Jos pesäpaikka on tiedossa, poikasen voi nostaa sinne takaisin, emo ei hylkää sitä.
Kaikki yksinäiset poikaset eivät tarvitse apua. Monet emot jättävät poikasensa yksin ravinnonhankinnan ajaksi. Esimerkiksi yksinään tavattavat hirvieläinten vasat, rusakon ja jäniksen poikaset, kuutit, lokinpoikaset sekä rastaiden ja tiaisten maastopoikaset eivät yleensä ole emonsa hylkäämiä. Oma emo on aina poikasen paras huoltaja.
Lähde:
Korkeasaari.fi
–
Lisätietoja luonnonvaraisten eläinten suojelusta löydät myös SEYn nettisivuilta.
———
Voisitko sinä toimia luonnonvaraisten eläinten auttajana?
Tällä hetkellä yhdistyksessämme on vain pari henkilöä, joilla on kokemusta luonnonvaraisten eläinten hoidosta. Etsimme hänelle avuksi joko kokeneita tai kokemattomia sijaiskoteja luonnonvaraisille eläimille. Näitä voivat olla esimerkiksi siilit, linnut, oravat tai ketut. Kauttamme saa tarvittaessa ohjeita luonnonvaraisten eläinten hoitoon.
Päätät itse, onko auttamisesi kertaluontoista, jatkuvaa vai tarpeen mukaan. Olethan yhteydessä meihin, mikäli olet kiinnostunut toimimaan luonnonvaraisten eläinten hyväksi. Voit lähettää meille sähköpostia osoitteeseen kasey.elainkotipesa(at)gmail.com tai soittaa p. 050 555 1186 / Eläinkoti Pesä.