Lue vetoomus
Me allekirjoittaneet vaadimme, että Suomeen laaditaan toimintaohjelma, joka linjaa askeleet kalojen hyvinvoinnin edistämiseksi. Toimintaohjelman tulee sisältää vähintään seuraavat asiat:
Kalanviljely: kalojen hiilidioksiditainnutuksesta luovutaan asteittain ja siirrytään kalojen kannalta parempiin tainnutusmenetelmiin, kalanpoikasten virikekasvatusta edistetään ja kalojen kasvatustiheyttä tarkastellaan ja kehitetään kalojen hyvinvoinnin näkökulmasta.
Kaupallinen kalastus: volyymikalastuksessa luodaan askeleet, joiden avulla voidaan ottaa käyttöön kalojen tainnutus kalastusaluksilla ja pyyntimenetelmiä parannetaan kalojen hyvinvoinnin näkökulmasta.
Vapaa-ajan kalastus: pyydystä ja päästä -kalastus kielletään (tällä ei tarkoiteta esimerkiksi alamittaisten kalojen vapauttamista, vaan kalastusta, jossa pyyntiä jatketaan ilman tarkoitusta ottaa saalista mukaan), kalat tainnutetaan ja lopetetaan aina asianmukaisesti ja toteutumista valvotaan erityisesti massatapahtumissa, elävän kalan käyttäminen täkykalana kielletään yksiselitteisesti ja kalojen pyyntimenetelmiä tarkastellaan kalojen hyvinvoinnin näkökulmasta ja tarvittaessa rajoitetaan.
Lisäksi tutkimusmäärärahoja tulee suunnata kalojen hyvinvoinnin tutkimiseen ja kehittämiseen.
Kalanviljelyn ja kaupallisen kalastuksen osalta tavoitteet tulee sisällyttää myös parhaillaan kansallisesti laadittavaan Euroopan meri- ja kalatalousrahaston toimintaohjelmaan 2021-2027 sekä vesiviljelystrategiaan.
Kiitos allekirjoittaneille
Vetoomuksen allekirjoitti yli 6000 kalojen ystävää, ja vetoomus luovutettiin maa- ja metsätalousministeriölle 4. syyskuuta 2020. Kiitos kaikille allekirjoittaneille ja vetoomusta jakaneille!
Jatkamme työtämme, jotta Suomeen saataisiin kansallinen tavoiteohjelma kalojen hyvinvoinnin edistämiseksi. Kansalaisten kiinnostus kalojen hyvinvointia kohtaan on kasvanut ja tiede tuottaa yhä enemmän tietoa kalojen kyvyistä ja kokemusmaailmasta. Kalojen hyvinvointi kuitenkin vielä pitkälti sivuutetaan julkisessa keskustelussa ja lainsäädännössä.
Paljastamme uusia kalatotuuksia kampanjan edetessä. Vieraile sivullamme lukemassa uudet kalatotuudet.
Kalatotuus #1
Tiesitkö, että kaloista puhuminen on sama kuin puhuisi nisäkkäistä yhtenä könttänä?
Kalojen lajikirjo ja geneettinen vaihtelu ovat suorastaan hengästyttäviä. Kalat voi jakaa moneen eri luokkaan kuten nisäkkäät, linnut ja matelijatkin. Ahvenen ja hain vertaaminen on kuin vertaisi keskenään ihmistä ja kengurua.
#kyvykäseväkäs
Kuva: Suvi Ojala | Kuvauspaikka: Sea Life Helsinki
Kalatotuus #2
Tiesitkö, että tonnikala on lähempää sukua ihmiselle kuin haille?
Kaloista ei pitäisi puhua yleistäen sen enempää kuin nisäkkäistäkään, sillä niiden lajikirjo ja geneettinen vaihtelu ovat suorastaan hengästyttäviä.
Kaloja kuitenkin kohdellaan edelleen ”vähemmän eläiminä” kuin nisäkkäitä. Me vaadimme lakia, joka suojelee myös kaloja tarpeettomalta kivulta ja kärsimykseltä.
#kyvykäseväkäs
Kalatotuus #3
Tiesitkö, että vaikka kalat eivät varsinaisesti ilmeile, ne ilmentävät sairautta, stressiä ja pelkoa muun muassa hienovaraisilla evien asentojen ja ihonvärin muutoksilla?
Kala kärsii siitä, että se ei ääntele ja ilmeile ihmiselle ymmärrettävällä tavalla. Me ihmiset aiheutamme ajattelemattomuuttamme kaloille valtavasti turhaa kipua ja kärsimystä.
#kyvykäseväkäs
Kuva: Suvi Ojala | Kuvauspaikka: Sea Life Helsinki
Kalatotuus #4
Tiesitkö, että kalakin tuntee kipua?
Kalojen kivun kokemuksesta on jo enemmän tieteellistä todistusaineistoa kuin esimerkiksi lintujen. Se tulee ottaa huomioon kaikessa kalastuksessa: Elävää kalaa ei saa käyttää syöttinä, eikä koukussa saa olla kalan suuta repivää väkästä. Eläinsuojelulain mukaan kalaa ei saa jättää kuolemaan tukehtumalla, vaan se tulee tainnuttaa ja lopettaa välittömästi.
#kyvykäseväkäs
Kalatotuus #5
Tiesitkö, että moni kala on äänekäs, ja äänillä on erilaisia merkityksiä.
Esimerkiksi Suomessakin esiintyvä kivisimppu nakuttaa ääniä nopeina sarjoina, kun se karkottaa kilpailijaa reviiriltään. Silakat taas tuottavat lyhyempiä päriseviä ääniä, joiden merkitystä tutkijat eivät ole vielä täysin ratkaisseet. Ääntely liittyy kuitenkin parven sisäiseen toimintaan.
#kyvykäseväkäs
Kuva: Suvi Ojala | Kuvauspaikka: Sea Life Helsinki
Kalatotuus #6
Tiesitkö, että kala ei selviä vammoitta kuivalla maalla hetkeäkään?
Se saa vaurioita ihmisen käsittelyssä jo oltuaan poissa vedestä kymmenen sekunnin ajan.
#kyvykäseväkäs
Kalatotuus #7
Tiesitkö, että kala on nopea oppimaan?
Kala oppii monet asiat kerrasta, kun esimerkiksi koira ja ihminen tarvitsevat yleensä useita toistoja oppiakseen uuden asian. Monelle luonnossa elävälle kalalle on välttämätöntä oppia kartoittamaan tietty kulkureitti tai vaaranpaikka yhdellä silmäyksellä.
#kyvykäseväkäs
Kuva: Suvi Ojala | Kuvauspaikka: Sea Life Helsinki
Kalatotuus #8
Tiesitkö, että kultakalan muisti on urbaanilegenda?
Todellisuudessa kaloilla on pitkä muisti. Kalat myös oppivat tunnistamaan oman hoitajansa ja esimerkiksi värejä.
#kyvykäseväkäs
Kalatotuus #9
Tiesitkö, että kalat pitävät virikkeistä ja jotkut kalat jopa silittelystä?
Virikkeet ja ympäristön rikastuttaminen piristävät kaloja ja lisäävät niiden uteliaisuutta. Turskilla on havaittu, että elinympäristön rikastuttaminen saa kaloissa aikaan lisääntynyttä kiinnostusta uusien ja vieraiden alueiden tutkimiseen ja sosiaaliseen oppimiseen.
#kyvykäseväkäs
Kuva: Suvi Ojala | Kuvauspaikka: Sea Life Helsinki
Toimimme kaikkien eläinten puolesta
Jokaisella eläinyksilöllä on vain sen oma ainutlaatuinen elämänsä. Eläinten hyvinvointi ja oikeus hyvään elämään on kuitenkin jatkuvasti uhattuna.
Meidän työtämme on pitää eläinten puolta. Nyt tarvitsemme sinun apuasi!
Sinä voit auttaa
Työmme on tehokasta ja autamme vuosittain kymmeniä tuhansia eläimiä. Teemme konkreettista eläinsuojelutyötä, kampanjoimme, tiedotamme ja vaikutamme lakeihin ja säädöksiin. Eläinsuojelukummina eli kuukausilahjoittajana autat kanssamme heitä, jotka kaikista eniten apua tarvitsevat.
Eläimillä ei ole aikaa odottaa. Apuasi tarvitaan nyt. Ryhdy kuukausilahjoittajaksi tai tee kertalahjoitus.
Näin lahjoituksesi voi auttaa
12 eurolla voimme ruokkia koditonta eläintä viikon ajan. Löytöeläintaloissa tarvitaan kipeästi apua.
20 eurolla autat meitä edistämään sellaista eläinsuojelulainsäädäntöä, joka on eläimille reilu ja oikeudenmukainen. Eläinsuojelulaki ei ole ihmisiä vaan eläimiä varten.
50 eurolla voimme auttaa monia hädänalaisia eläimiä. Annamme neuvontaa eläinsuojeluasioissa, ja vierailemme saamiemme eläinsuojeluilmoitusten perusteella tuhansien eläinten pitopaikoissa joka vuosi.
MobilePay
Lahjoita haluamasi summa numeroon 77772. Lahjoitus ohjautuu SEY Suomen eläinsuojelulle.
Voit jättää kommenttikenttään terveisesi.
Tilisiirto
Voit tehdä lahjoituksen myös tilisiirrolla. Maksutiedot:
Saaja: SEY Suomen eläinsuojelu
Tilinumero: FI97 8000 1901 0617 63
BIC: DABAFIHH