Kissa ja koira

Kuva: Sonja Nurmi-Tuominen

Samassa kodissa on syytä pitää vain sellaisia lemmikkejä, jotka tulevat sopuisasti ja rennosti toimeen keskenään. Koska villikissa on alun perin myös isompien eläinten saalis, saattaa se pelätä koiraa. Varsinkin elävän riistan jahtaamiseen jalostetut koirat, kuten terrierit, vinttikoirat ja ajokoirat, saattavat suhtautua kissaan saaliina. Kissan stressiä voi omistajankin olla välillä hankala huomata. Pitkittynyt stressi saattaa johtaa kissan sairastumiseen ja käytösongelmiin.

Varmimmin kissan ja koiran yhteiselo sujuu sopuisasti, kun kissa on pentuajan tärkeimmässä sosiaalistumisvaiheessa, eli 2–7 viikon iässä, tutustunut koiriin. Tärkeää on, ettei pentu pelästy koiraa ja että tapaamiset sujuvat mukavissa merkeissä. Myös kissaemon antamalla mallilla on merkitystä pentujen käyttäytymisen muotoutumiseen. Jos emo pelkää koiraa, eivät pennutkaan opi suhtautumaan koiriin rennosti.

On mahdollista, että kissa ja koira tottuvat yhteiseloon. Kissanpennulle totuttelu voi olla aikuista kissaa helpompaa. Totuttelussa on tärkeää, että tunnelma pysyy rentona eivätkä eläimet pelästy toisiaan. On parempi edetä totutteluprosessissa mieluummin liian hitaasti kuin liian nopeasti ja lopettaa tutustumishetket ennen kuin tunnelma kiristyy. Tarjoilemalla herkkuja voi varmistaa, että tutustujille jää tilanteesta positiivisia mielikuvia. Toisaalta stressaantuneet eläimet kieltäytyvät maukkaimmistakin herkuista.

Keskenään valvomatta eläimet voi jättää vasta, kun on aivan varma, että ne tulevat toimeen keskenään. Pahimmassa tapauksessa iso koira voi jopa tappaa kissan, ja kissakin voi vahingoittaa koiraa.

Jaa sivu
Skip to content