Metsästysleikit

Kuva: Hanna K. Heikkilä

Metsästäminen on kissalle palkitsevaa puuhaa. Vaikka jokainen isku ei päättyisikään onnistuneeseen lopputulokseen, saa kissa jo yrityksestä palkinnon, kun aivojen mielihyväkemikaalit hyrräävät. Kissan historiassa tästä on ollut hyötyä. Innokkaimmin saalistusta yrittäneet ovat myös onnistuneet ja jatkaneet sukuaan kaikkein tehokkaimmin.

Myös keinotekoisen saaliin pyydystäminen aiheuttaa kissan aivoissa positiivista vipinää. Kissan metsästäjänvaiston herättää vikkelästi liikkuva pieni kohde. Toiset kissat osaavat itse tuupata leluihinsa vauhtia. Kaikki kissat kuitenkin arvostavat, jos ihminen osallistuu leikkiin. Kissan kanssa olisikin hyvä leikkiä päivittäin.

Yhteisissä leikeissä parhaita ovat narun päähän kiinnitetyt lelut eli ns. hiirionget. Niiden avulla on helppo leikittää kissaa vauhdikkaasti ja turvallisesti. Lelua liikutellessa kannattaa jäljitellä pikkujyrsijän liikkeitä. Pikkueläin liikkuu nykivästi ja välillä pysähdellen. Välillä se katoaa piiloon. Luontodokumentteja seuraamalla voi hioa kissanleikittämistaitojaan!

Kannattaa muistaa, että käsi ei ole kissan lelu. Vaikkei pentu vielä kättä pystyisi satuttamaan, kissan kasvaessa leikki muuttuu tuskalliseksi. Käsien kimppuun hyökkäilyä on aikuiselta kissalta vaikea opettaa pois. Kissaa ei siis pikkupentunakaan pidä yllyttää puremaan ja kynsimään kättä. Jos kissa innostuu käymään raajojen kimppuun, on syytä vetäytyä leikistä ja tarjota hetken päästä kissalle luvallista puuhaa lelujen kanssa.

Jaa sivu
Skip to content