Kissan luovutusikä on 14 viikkoa

Kissanpennun luovutusikä on vähintään 14 viikkoa. Sitä nuorempi pentu ei ole valmis jättämään emoa ja sisaruksia. Vaikka pennut söisivät jo kiinteää ravintoa, eikä emo enää ehkä imetäkään, on emolla ja sisaruksilla korvaamaton merkitys pennun henkiselle kehitykselle.

Pikkukissat oppivat kissan kielen 2–14 viikon iässä emoltaan. Liian varhain vieroitetut pennut eivät ole oppineet viestinnän hienouksia riittävän hyvin, ja niillä saattaa olla myöhemmin vaikeuksia tulla toimeen muiden kissojen kanssa.

Emon ja muiden pentujen kanssa leikkiessään pikkukissa oppii myös säätelemään puruvoimaansa. Leikin tiimellyksessä annettu liian kova puraisu johtaa leikin loppumiseen, ja näin pentu oppii hillitsemään hampaankäyttöään. Alaikäisinä luovutetut pennut saattavat myös koko ikänsä imeskellä villavaatteita tai ihmisten hiuksia. Niiden on lisäksi todettu olevan stressiherkempiä kuin luovutusikään tai sen yli emon ja sisarusten kanssa yhdessä olleet pennut. Niillä on esimerkiksi enemmän stressistä johtuvaa virtsamerkkailua.

Kissa on pitkäikäinen lemmikki ja yhteisiä vuosia on parhaassa tapauksessa edessä monia. Jotta yhteiset vuodet olisivat mahdollisimman antoisia, uuden ihmisperheen täytyy malttaa mielensä ja taata pennulle turvallinen varhaislapsuus oman emon ja sisarusten kanssa. Sen pohjalle on hyvä rakentaa terve ja tasapainoinen aikuisuus uudessa kodissa.

Jaa sivu
Skip to content