Kun kissa sairastuu – sairauden oireet

Kuva: Hanna K. Heikkilä

Omistaja on lemmikkinsä paras tulkki. Kissa kuitenkin pyrkii salaamaan sairauden oireet mahdollisimman pitkään myös omalta perheeltään. Tästä on ollut aikanaan hyötyä, sillä luonnossa petoeläimet valitsevat mielellään saaliikseen muita heikommat yksilöt. Omistajan on siis syytä tarkkailla kissaansa huolellisesti ja käydä säännöllisesti läpi sen koko keho muutosten tai kipeiden paikkojen varalta. Myös suun kunto on syytä tarkastaa hammaskiven tai ientulehduksen varalta.

Oksentelu

Kissat puhdistavat itseään nuolemalla ja samalla vatsaan päätyy irtokarvaa. Toiset kissat oksentelevat vatsaan joutuneita karvapalloja säännöllisesti. Turkin säännöllinen harjaaminen vähentää karvan joutumista vatsaan. Oksentelu voi kuitenkin johtua myös kissan sairastumisesta. Mikäli pahoinvointiin liittyy muita oireita, se kestää pitkään tai kissa on voimaton, on syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen.

Ripuli

Kissan ripulointi ei jää sisäkissan omistajalta huomaamatta. Löysä vatsa voi johtua epäsopivasta ruuasta. Esimerkiksi maitotuotteiden laktoosi aiheuttaa monille kissoille vatsavaivoja. Jos ripuli jatkuu pitkään tai on toistuvaa, on eläinlääkärin apu tarpeen.

Syömättömyys

Toisinaan kissan sairastuminen näkyy vain väsymisenä tai syömättömyytenä. Täydellinen syömättömyys on kuitenkin kissalle vaarallista. Jo parinkin päivän syömättömyys voi johtaa rasvamaksaksi kutsuttuun tilaan, mikä on kissalle hengenvaarallinen. Syömättömyyden syy pitää selvittä eläinlääkärillä.

Silmät ja korvat

Terveen kissan silmät ja korvat ovat siistit, eikä niissä näy eritteitä. Sairaan kissan silmän sisänurkasta voi tulla esiin vilkkuluomeksi kutsuttu kolmas luomi.

Käyttäytymisen muutokset

Kissan sairastuminen voi näkyä myös muutoksena käyttäytymisessä. Se voi muuttua syrjäänvetäytyväksi tai aggressiiviseksi. Myös hiekkalaatikkokäyttäytymistä kannattaa tarkkailla. Tarpeiden tekeminen laatikon ulkopuolelle voi olla sairauden oire. Sairastumisesta voi kertoa myös pissapaakkujen kutistuminen tai kasvaminen. Sairas kissa voi laiminlyödä turkkinsa hoitamisen ja karva voi muuttua kiillottomaksi ja rasvaisen tuntuiseksi. Toisaalta kissa voi ruveta nuolemaan kipeää paikkaa erityisen innokkaasti, mikä näkyy karvan kulumisena tai jopa kaljuina laikkuina. Tällainen käyttäytyminen voi johtua myös stressistä.

Jaa sivu
Skip to content