Hylätyn kissan kohtalo

Kaikilla kissoilla ei ole kotia. SEYn eläinsuojeluneuvojia työllistävät myös räjähdysmäisesti lisääntyvät ihmisasutuksen liepeillä elävät kissapopulaatiot. Laumojen kissat ovat usein todella huonokuntoisia. Ne kuhisevat loisia ja kärsivät Suomen kylmästä ilmastosta. Monet niistä kuolevatkin talven aikana, mutta rakennukset tarjoavat riittävästi suojaa, siten että joitakin yksilöitä jää jatkamaan sukua. Myös tartuntataudit verottavat kissakantaa. Kissojen rivakka lisääntymistahti kuitenkin takaa sen, ettei suku sammu.

Eläinsuojeluneuvojat ovat eläinrakkaita ihmisiä. Heille huonokuntoisten kissojen päästäminen kärsimyksistään tuottaa tuskaa. Kaikkia ei kuitenkaan voida pelastaa, vaan suuri osa villiintyneistä ja sairaista kissoista joudutaan eläinsuojelullisista syistä lopettamaan. Kissat ovat yleensä villiintyneitä niin, että niiden käsittely on mahdotonta. Villiintyneen eläimen sulkeminen pitkiksi ajoiksi sisätiloihin ja pakottaminen vuorovaikutukseen ihmisen kanssa aiheuttaa eläimissä pelkoa ja stressiä eikä se ole eläimen kannalta oikein.

Kissojen loukuttaminen sitoo vapaaehtoisten eläinsuojeluneuvojien ja yhdistysten väen voimia. Kissalaumat sijaitsevat usein yhteisöjen laitamilla, joten ajokilometrejä kertyy. Kissanloukut on tarkastettava säännöllisesti, vähintään kerran päivässä, kylmällä säällä huomattavasti useammin. Kissa ei pääse loukusta pakoon, joten laiminlyöty loukku on tappava ansa. Yhdistykset usein myös lopettavat kärsivät eläimet omalla kustannuksellaan.

Valtavaksi paisunut kärsivä kissalauma voi saada alkunsa vain yhdestä pihapiiriin ilmestyneestä tiineestä kissasta (ks. video). Tulevan kärsimyksen välttämiseksi ihmisten on syytä olla tarkkana. Todellista eläinrakkautta ei ole nälkäisen kulkurin ruokkiminen, vaan kulkukissan toimittaminen kunnan löytöeläinten talteenottopaikkaan.

Parhaassa tapauksessa kissa on jonkun rakas lemmikki, ja varsinkin mikäli se on tunnistusmerkitty, se pääsee nopeasti omaan kotiin. Mikäli kissa on kesy ja sopeutuu elämään ihmisen kanssa, se saattaa saada uuden kodin. Joka tapauksessa ihmisen ripeä toiminta estää jopa useiden kissasukupolvien kärsimyksen kylmässä ja nälässä. Kissa ei kuulu Suomen kylmään luontoon.

SEYn vapaaehtoinen eläinsuojeluneuvoja loukutti tältä tilalta 42 villiintyntyttä ja nälkiintynyttä kissaa. Kuvat: Päivi Mäki

Jaa sivu
Skip to content