Yhdeksän kissamyyttiä

Ihmisillä on tapana keksiä selityksiä selittämättömille asioille. Selitykset kulkevat sukupolvelta toiselle, eivätkä ne aina vastaa todellisuutta. Kissoihin liittyy runsaasti myös virheellisiä uskomuksia, jotka pahimmillaan vahingoittavat kissoja ja aiheuttavat niille tarpeetonta kärsimystä.

”Kissalla on yhdeksän elämää”. 

Kissalla ei ole yhdeksää elämää. Suomessa hylätään ja lopetetaan kodittomina joka vuosi arviolta jopa 20 000 kissaa. Kissa ei tule toimeen Suomen luonnossa. Eläinsuojeluyhdistyksille tuodaan kissoja, jotka ovat nälkiintyneitä ja pahasti paleltuneita. Lemmikkieläimen heitteillejättö on rikos. Jos lemmikistä joutuu luopumaan, pitää sille etsiä uusi koti.

”Kissan pitää saada ainakin yhdet pennut elämänsä aikana”. 

Joskus näin on luultu. Kissalle ei kuitenkaan ole pentujen saamisesta mitään hyötyä. Sen sijaan kissa hyötyy aikaisesta leikkauttamisesta.

”Kissa putoaa aina jaloilleen”.

Kissalla on hyvä tasapainoaisti, joten se onnistuu usein tulemaan maahan jalat edellä. Silti se voi vahingoittua pahasti. Kerrostalossa on tärkeää huolehtia, ettei kissa pääse putoamaan parvekkeelta tai ikkunanraosta.

”Kissa kostaa pissaamalla väärään paikkaan”. 

Jos kissa tekee tarpeensa lattialle tai sänkyyn, jotkut luulevat sen ”kostavan” omistajalleen. Se ei pidä paikkaansa. Kissa ei ymmärrä aiheuttavansa mielipahaa, eikä se myöskään osaa kostaa. Vääriin paikkoihin pissaileva kissa voi olla sairas tai stressaantunut, ja se pitää aina käyttää eläinlääkärissä tutkimuksissa.

”Kuin kissa ja koira”.

Jos kaksi ihmistä ei tule toimeen keskenään, sanotaan, että ne käyttäytyvät kuin ”kissat ja koirat”. Kun kissan ja koiran totuttaa rauhallisesti toisiinsa, ne voivat jopa ystävystyä. Samassa kodissa on syytä pitää vain sellaisia eläimiä, jotka suhtautuvat toisiinsa rennosti ja luottavaisesti.

”Itsenäinen kissa”. 

Kissaa pidetään usein itsenäisenä ja riippumattomana eläimenä. Jotkut luulevat, ettei kissa kiinny ihmisiin, vaan paikkoihin. Oikein ja reilusti kohdeltu kissa kiintyy omistajiinsa lujasti. Kaikki kissat eivät viihdy sylissä, mutta kaikki kotikissat kaipaavat ihmisen seuraa ja huolenpitoa.

”Kissa levittää tauteja”. 

Joskus kuulee, että kissaa sanotaan likaiseksi eläimeksi, joka levittää tauteja. Kissa ei ole sen likaisempi kuin mikään muukaan eläin. Kädet on kuitenkin syytä pestä, kun on esimerkiksi siivonnut kissan hiekkalaatikon.

”Kissa syö kalaa ja juo maitoa”.

Monet ajattelevat, että kissalle parasta ravintoa ovat maito ja kala. Moni kissa pitääkin maidon mausta, mutta sen juominen voi aiheuttaa vatsakipua ja ripulia. Kissan vatsa ei kestä maidon sisältämää laktoosia. Kalaa kissalle on hyvä antaa korkeintaan kerran viikossa. Liika kalansyönti voi johtaa kissan sairastumiseen. Järvestä kalastettu kala on lisäksi kypsennettävä. Raa’asta järvikalasta voi saada lapamadon.

”Musta kissa aiheuttaa epäonnea”. 

Aikaisemmin luultiin, että, musta kissa aiheuttaa epäonnea. Kissan värillä ei ole mitään tekemistä onnen tai epäonnen kanssa. Voi jopa olla, että musta kissa on hiukan rauhallisempi luonteeltaan kuin muunvärinen. Turkin mustan värin aiheuttaa melaniini, joka vaikuttaa myös luonteeseen. Kissan luonnetta ei kuitenkaan voi päätellä pelkästään turkin värin perusteella.

Kuva: Sonja Nurmi-Tuominen

Jaa sivu
Skip to content