Lisääntyminen

Naaraskissa voi tulla sukukypsäksi jo 3,5 kuukauden iässä. Tavallisempaa kuitenkin on, että kissa tulee kiimaan ensimmäisen kerran puolen vuoden paikkeilla. Kiima-aika kestää noin viikon verran. Sen aikana kissa voi tulla tiineeksi. Usein naaraskissan käytös muuttuu voimakkaasti: se voi olla levoton ja äänekäs. Kissa saattaa aloittaa myös virtsamerkkailun.

Mikäli kissa ei tule tiineeksi, uusi kiima alkaa parin viikon – puolentoista kuukauden kuluttua. Kissan toistuvat kiima-ajat ovat hyvin stressaavia niin kissalle kuin perheen ihmisjäsenillekin. Lisäksi naaraskissan kohtutulehduksen riski kasvaa ajan kuluessa. Kissa onkin syytä steriloida mahdollisimman nuorena.

Kollikissa on periaatteessa lisääntymiskykyinen vuoden ympäri. Koska myös kolleilla sukuhormonit aiheuttavat lemmikkikissalle hankalaa käyttäytymistä, kuten virtsamerkkailua ja levottomuutta, on kastrointi suositeltava operaatio.

Kissan tiineys kestää noin 65 vuorokautta. Kissan tiineyden voi havaita nisien punottamisesta, painonnoususta ja siitä, ettei kissa tule kiimaan uudestaan. Tiine ja imettävä emo tarvitsee laadukasta ravintoa, jossa on riittävän korkea proteiini-, mineraali- ja vitamiinipitoisuus.

Yleensä kissa hoitaa synnytyksen itsenäisesti, mutta omistajan on tarkkailtava tilannetta mahdollisten ongelmien varalta. Mikäli emo on erityisen tuskainen tai pentuja ei supistuksista huolimatta ala kuulua, on eläinlääkärin apu tarpeen. Ihmistä tarvitaan myös silloin, jos emo ei ala hoitamaan vastasyntynyttä pentuaan.

Mikäli kissan epäilee olevan tiineenä, on syytä hakea kissan tiineydestä ja synnytyksestä sekä pikkupentujen hoidosta ajoissa runsaasti lisätietoa.

Mitä kahden kissan rakkaustarinasta voi seurata?

Jaa sivu
Skip to content