Kuolinisku turkistarhaukselle?

17.12.2020


ELVI-merkin saaneiden maitotilojen naudat pääsevät ulkoilemaan lain minimivaatimuksia enemmän. Myös muun muassa hiehojen ja ummessa olevien lehmien pito-olosuhteet ovat lain vaatimuksia paremmat.

Maaliskuun puolivälissä julkistettu ELVI-hyvinvointimerkki voi kirittää eläinten hyvinvoinnin standardeja Suomessa, uskoo ELVI-merkin takaa löytyvän FinWelfare Oy:n operatiivinen johtaja Essi Wallenius.


Olemme jo pitkään tienneet, että turkistarhaus tulee päättymään myös Suomessa kansainvälisen kehityksen vanavedessä. Lukuisat valtiot ovat kieltäneet turkistarhauksen epäeettisenä, ja monet muotitalot ovat luopuneet aidon turkiksen käytöstä tuotteissaan kuluttajien tultua yhä tietoisemmiksi turkiseläinten huonoista elinoloista ja turkisten tarpeettomuudesta.


Eläinten hyvinvoinnin ja talouden tarpeiden yhdistäminen on aina ollut kompromissi. Eläinten hyvinvointitutkijoiden parissa on laaja konsensus siitä, että tuotantoeläinten olennaiset lajityypilliset tarpeet eivät riittävästi toteudu nykymuotoisessa eläintuotannossa. Eläimiä saa pitää pitkiä aikoja paikalleen kytkettyinä tai pienissä, virikkeettömissä häkeissä. Liikkumisen mahdollistaviin tuotantomuotoihin siirtymistä on vastustettu sillä, että se tulisi eläintuottajille liian kalliiksi ja Suomen kilpailukyky kärsisi. Liian usein talous ajaakin eläinten hyvinvoinnin edelle.

Lue koko kirjoitus Eläinten ystävän verkkolehdestä.

Jaa sivu
Skip to content