En jätä koiraa kuumaan autoon

Kesäkuumalla auton sisälämpötila voi nousta saunalukemiin minuuteissa. Koiran lämmönsäätelykyky on huomattavasti ihmistä heikompi, joten olo kuumassa autossa käy sille nopeasti tukalaksi tai jopa hengenvaaralliseksi. Eläintä ei tule jättää kesällä hetkeksikään yksin autoon.

Auton puskuritarra, jossa on piirretty koiran kuva, SEYn logo sekä teksti

En jätä koiraa kuumaan autoon -tarra muistuttaa tärkeästä asiasta: lyhytkin aika kuumassa autossa voi olla koiralle kohtalokas. Hae oma maksuton En jätä koiraa kuumaan autoon -puskuritarrasi lähimmästä Musti ja Mirri -myymälästä, ja kerro muillekin, ettei koira kuulu kuumaan autoon.

Musti ja Mirri -logo

Lisätietoa tarrasta

Tarran käyttötarkoitus

Tarran voi kiinnittää auton lasiin tai liiketilan ikkunaan. Liimapinta on tarran etupuolella, joten tarran voi liimata siististi lasin sisäpinnalle.

Tarran koko

Tarra on puolikkaan postikortin kokoinen (105 x 74 mm) ja sen kääntöpuolella on ohjeet miten toimia, kun näkee koiran kuumassa autossa.

Tarran kiinnittäminen

Tarran voi liimata mille tahansa kiinteälle ja sileälle pinnalle. Ethän kuitenkaan koskaan liimaa tarraa ilman lupaa toisen ihmisen autoon tai muuhun omaisuuteen.

Toimi näin, kun näet eläimen kuumassa autossa

1. Huomauta asiasta auton omistajalle

Jos auton omistaja on lähistöllä, huomauta asiasta.  Voit pyytää esimerkiksi kaupan infopistettä kuuluttamaan omistajaa tai kysellä lähettyvillä olevilta ihmisiltä, tietävätkö he missä auton omistaja on.

2. Soita hätäkeskukseen

Jos auton omistajaa ei löydy, soita hätäkeskukseen. Ota ylös rekisterinumero, päivämäärä ja kellonaika.

3. Riko auton ikkuna

Hätätapauksessa olet oikeutettu pelastamaan eläimen kuumasta autosta.  Tällaisen tilanteen sattuessa pyydä neuvoa hätäkeskuksesta ja riko ikkuna, joka on mahdollisimman kaukana eläimestä.

Näin autat läkähtynyttä eläintä

Tunnista lämpöhalvaus

Lämpöhalvauksen oireita ovat mm.

  • voimakas läähätys
  • heikentynyt motoriikka
  • oksentaminen.
Jos koira menettää tajuntansa, tilanne on hengenvaarallinen.

Anna ensiapua läkähtyneelle

  1. Siirrä eläin viileämpään paikkaan.
  2. Kastele eläimen tassut, vatsa ja kaula haalealla vedellä.
  3. Anna eläimelle viileää vettä juotavaksi.

Huomioi tämä

On tärkeää, että lämpöhalvauksen oireista kärsinyt eläin käytetään eläinlääkärillä, vaikka se virkoaisikin ensiavun seurauksena. Eläin kannattaa kääriä matkan ajaksi märkään ja viileään pyyhkeeseen.

Skip to content