Laki velvoittaa auttamaan hädässä olevaa luonnoneläintä– auttamistoimiin ei silti pidä ryhtyä omin päin

5.6.2020

Kesällä luonnossa liikkuvat ihmiset kohtaavat orvolta vaikuttavia luonnoneläinten poikasia ja toisinaan myös loukkaantuneita luonnoneläimiä. Nyrkkisääntönä on, että luonnon kiertokulkuun ei pidä puuttua ilman painavaa syytä. Eläinsuojelulaki velvoittaa kuitenkin auttamaan sairasta, vahingoittunutta tai muutoin avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä. Luonnoneläimen auttaminen vaatii asiantuntemusta, eikä maallikon pidä ryhtyä omin päin toimeen. Paikallinen eläinsuojeluneuvoja tai eläinsuojeluyhdistys auttaa arvioimaan luonnoneläimen avun tarpeen ja ohjeistaa auttamaan oikein.

Orvolta vaikuttava poikanen on harvoin emonsa hylkäämä

SEY Suomen eläinsuojelun eläinsuojeluneuvojat saavat kevään ja kesän aikana paljon ilmoituksia orvoilta vaikuttavista luonnoneläinten poikasista. Tavallisesti ilmoituksen aiheena on esimerkiksi pihapiiristä tai kadulta löytynyt yksinäisen oloinen oravan, rusakon, ketun tai linnun poikanen. Suurimpana huolena on, että poikanen on jäänyt ilman emonsa hoivaa, eikä tästä syystä pärjää luonnossa. SEYn eläinsuojeluneuvoja Sini Kielo ohjeistaa ensisijaisesti seuraamaan tilannetta etäältä ja selvittämään, käykö emo hoitamassa poikastaan. Emon ruokintakäynti on usein nopea ja jää siksi helposti huomaamatta.

– Kesällä saamme valtavasti ilmoituksia etenkin yksinäisistä lokinpoikasista. Todellisuudessa emo ei kuitenkaan ole hylännyt poikasiaan, vaan on hakemassa niille ruokaa. On ymmärrettävää, että paljon meteliä pitävä untuvikko herättää ihmisissä huolta, mutta tavallisesti syytä huoleen ei silti ole, sanoo Kielo.

– Mikäli poikanen on karvaton tai höyhenetön tai selkeästi huonokuntoinen, eikä sen emoa näy, ovat sen luonnossa selviytymismahdollisuudet heikot. Joissain tapauksissa karvaton poikanen on mahdollista nostaa takaisin pesään, mutta tähän ei pidä omin päin ryhtyä, vaan tilannetta tulee aina arvioida yhdessä asiantuntijan kanssa, muistuttaa Kielo.

Eläinsuojeluneuvojat ja -yhdistykset auttavat

Ohjeita hädässä olevan luonnoneläimen auttamiseen voi kysyä esimerkiksi SEYn paikalliselta eläinsuojeluneuvojalta tai paikalliselta eläinsuojeluyhdistykseltä. Yhdistys tai eläinsuojeluneuvoja auttaa arvioimaan eläimen avun tarpeen ja suunnittelemaan mahdollisia auttamistoimia. Neuvojen kysyminen on ensisijaisen tärkeää, sillä omin päin tapahtuva auttaminen saattaa aiheuttaa hallaa eläimen hyvinvoinnille.

– Esimerkiksi rusakkoemo käy usein imettämässä poikasiaan illan hämärtyessä, mikä jää usein ihmisiltä huomaamatta. Luonnoneläinten poikasille paras kasvuympäristö on luonnossa emon hoivissa. Ihmisen hoiviin päätymisen tulisi aina olla tarkasti harkittu ja täysin välttämätön vaihtoehto, Kielo sanoo.

Loukkaantuneita eläimiä tulee sen sijaan auttaa poikkeuksetta. Näissäkin tapauksissa ohjeita voi kysyä eläinsuojeluneuvojalta tai -yhdistykseltä. Loukkaantuneista suurpedoista ja riistaeläimistä tulee tehdä ilmoitus hätänumeroon.

Lisätiedot:

SEYn eläinsuojeluneuvojat löytyvät ja jäsenyhdistykset.

-SEYn linjaus luonnonvaraisista eläimistä.

-Lisätietoa luonnoneläinten auttamisesta löytyy mm. SEYn luonnoneläimiä käsittelevältä sivustolta  ja Eläin hädässä-sivustolta.

Jaa sivu
Skip to content