Kuva: Timo Mäkinen
Aamunavausteksti koulujen vapaaseen käyttöön
Joka vuosi, lokakuun neljännestä kymmenenteen päivään, vietetään Suomessa eläinten viikkoa. Viikko alkaa kansainvälisestä eläinten päivästä, joka on neljäs lokakuuta. Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto valitsee joka vuodeksi Eläinten viikolle oman teeman, josta se jakaa tietoa. Tänä vuonna Eläinten viikon teemana ovat pienet lemmikkieläimet: kanit, marsut, hamsterit, rotat, gerbiilit ja niin edelleen.
Pienet lemmikit ovat koostaan huolimatta suuria eläimiä pienessä paketissa. Pienikin eläin tarvitsee paljon. Se on ruokittava joka päivä. Juomavesi on vaihdettava säännöllisesti puhtaaseen. On myös siivottava ja vaihdettava likaantuneet purut puhtaisiin, huvitti tai ei – silloinkin kun olisi muuta tekemistä. Jos lemmikki sairastuu, sen on päästävä eläinlääkäriin. Eläinlääkärissä käyminen on kallista: siihen menee helposti paljon enemmän rahaa kuin mitä eläin itse alun perin maksoi.
Pienenkin eläimen hankkiminen kannattaa harkita huolellisesti myös siksi, että eläin tulee olemaan perheenjäsenenä pitkän aikaa. Rotat ja hamsterit elävät yleensä muutaman vuoden. Marsu voi elää kahdeksan vuotta, kani yli kymmenen vuotta.
Pieni eläin on suuri myös toisella tavalla. Pienestäkin eläimestä voi olla omistajalleen hyvin paljon iloa.
Marsuja tai muita pikkulemmikkejä kuulee usein pidettävän tylsinä eläiminä. Todellisuudessa silloin kysymys on siitä, että eläimellä itsellään on tylsää. Ehkä se joutuu elämään yksin pienessä häkissä ilman juurikaan mitään tekemistä. Silloin se ei myöskään tee juuri mitään.
Lemmikkejä voi kuitenkin pitää myös hyvin isossa häkissä, jossa ne voivat kiipeillä tikkailla ja hyllyillä, pujahdella sisään ja ulos tunneleista ja kaivautua puruihin. Silloin eläimistä on enemmän iloa myös omistajalleen. Kun ne puuhailevat entistä paljon monipuolisemmin, niiden katselemisesta tulee hauskempaa ja kiinnostavampaa kuin ennen. Niissä tapauksissa, joissa lemmikki on siirretty pienestä häkistä suuriin ja virikkeellisiin tiloihin, siitä on usein tullut kuin uusi eläin.
Jos sinulla tai kaverillasi on lemmikki tai lemmikkejä, on hauskaa miettiä, millä tavoilla voisitte järjestää niille enemmän tilaa ja tekemistä. Tärkeintä on silloin tietää, mitä juuri oma eläinlaji tarvitsee. Eri eläinlajit ovat tässä suhteessa hyvin erilaisia. Esimerkiksi gerbiilit ja hamsterit tarvitsevat paksun purukerroksen, jonka alle ne voivat kaivautua kokonaan. Rotat ja hiiret haluavat kiipeillä. Tikkaat, sillat, hyllyt, paksut oksat ja riippumatot tekevät niiden elämästä paljon hauskempaa.
Tieto on valttia myös eläinten hoidossa. Mitä enemmän tietoa omistaja hankkii juuri oman eläinlajinsa elintavoista, sitä paremmin hän osaa järjestää juuri sille sopivan elämän.
Tietoa kannattaa hankkia myös monesta eri paikasta. Netin keskustelupalstoilla on paljon mielipiteitä ja neuvoja, mutta kaikkea ei kannata uskoa. Osa netin keskustelijoista on itse vielä kokemattomia eläinten hoidossa. Heidän antamansa neuvot voivat perustua väärinkäsityksiin, ja niiden noudattamisesta voi olla eläimelle jopa haittaa.
Myös eläinkauppoja on monenlaisia. Osa eläinkauppiaista on hyviä ja asiantuntevia. On kuitenkin myös niitä, jotka tarkoittavat varmasti hyvää, mutta eivät aina tiedä eläimistä tarpeeksi. Jotkin eläinkauppiaat esimerkiksi ovat valmiita myymään vain yhden eläimen, vaikka olisi kysymys sellaisesta eläinlajista, joka tarvitsee toisen samanlaisen eläimen seuraa. Kaikki eivät myöskään kerro, että pienet häkit sopivat vain tilapäiseen säilytykseen. Vakituiseksi asunnoksi eläin tarvitsee paljon suuremman tilan kuin mitä monet eläinkaupoissa myytävät häkit ovat.
On vielä yksi asia, jossa pienetkin eläimet ovat suuria. Tutkimusten perusteella tiedetään, että eläinten kokemat tuntemukset ovat yhtä voimakkaita riippumatta siitä, minkä kokoinen eläin itse on. Marsun tai hamsterin ilot ja surut ovat yhtä suuria kuin koiran tai hevosen. Tästäkin syystä viihtyisän ympäristön järjestäminen pienelle eläimelle on yhtä suuri asia kuin isonkin eläimen ilahduttaminen.
Hyvää eläinten viikkoa kaikille!