Kääpiöhamsterit

Kuva: Minna Sarakontu

Kääpiöhamstereita pidetään lemmikkeinä useita eri lajeja, jotka kaikki ovat kotoisin Keski- ja Itä-Aasian aroalueilta. Kiinankääpiöhamsteri on ulkomuodoltaan hiukan hiirimäinen ja venäjänkääpiöhamsterien ulkonäkö muistuttaa jossain määrin syyrianhamsteria. Venäjänkääpiöhamstereita on kolme eri lajia: talvikko (eli dzungariankääpiöhamsteri), roborovskinkääpiöhamsteri (eli aavikkohamsteri) sekä campbellinkääpiöhamsteri (eli mongolianaavikkohamsteri).

Kääpiöhamsterit ovat nimensä mukaisesti pienempiä kuin syyrianhamsteri. Ne ovat myös liikkeissään hyvin vikkeliä, eivätkä kesyynny yhtä helposti kuin syyrianhamsteri. Näistä syistä ne eivät sovellu lasten lemmikeiksi, vaan omistajan on tarpeen olla vähintään teini-ikäinen.


Tunneleita ja ruoan varastointia

Elintavoiltaan kääpiöhamsterit muistuttavat syyrianhamsteria. Niiden luontainen elinympäristö on samankaltaista ruohoaroa, jonka maaperään kääpiöhamsterit kaivavat tunneliverkostoja. Myös ruoan kerääminen poskipusseihin ja varastoiminen tunnelien onkaloihin on samanlaista. Talvihorros kuuluu myös kääpiöhamsterien elämään luonnossa, mistä syystä nekin saattavat muuttua hyvin uneliaiksi, jos kotona on liian viileää.

Vastaavasti hyvä asuinympäristö kotona on samanlainen kuin syyrianhamsterilla: siinä on pesäkoppeja, tunneleita sekä paksu purukerros, johon pääsee kunnolla kaivautumaan.

Melkein erakkoja, mutta eivät kaikki

Kiinankääpiöhamsteri on erakko samoin kuin syyrianhamsterikin. Luonnossa se on yksineläjä eikä kotonakaan yleensä siedä lajikumppania.

Talvikko on luonnossa myös erakko. Poikasesta saakka yhdessä eläneet yksilöt saattavat silti joissain tapauksissa tulla kotona toimeen keskenään.

Campbelli on seurallisempi kuin talvikko, mutta yhdessä viihtyminen ei ole varmaa. Jos yksilöt ovat olleet yhdessä pienestä pitäen, ne saattavat säilyä ystävyksinä, mutta vanhemmiten ne saattavat myös alkaa tapella. Tästä syystä niitä on tarkkailtava huolellisesti ja siirrettävä ne eri terraarioihin, jos ne eivät enää näytä tulevan toimeen keskenään.

Roborovski on kääpiöhamstereista seurallisin. Pienestä pitäen yhdessä kasvaneita yksilöitä voi pitää kaksittain tai pienenä ryhmänä. Niidenkin kohdalla on silti mahdollista, että ne vanhemmiten lakkaavat tulemasta toimeen keskenään. Tilannetta on siksi tarkkailtava huolellisesti ja valmistauduttava etukäteen siihen, että niille saatetaan tarvita eri terraariot. Runsas tila ennaltaehkäisee tappeluita ainakin jossain määrin: hyvin suuressa terraariossa pidetyt roborovskit tulevat todennäköisemmin aikuisinakin toimeen kuin pienessä terraariossa pidetyt.

Jaa sivu
Skip to content