Kääpiöhamsterit

Kuva: Martin Javorek/Pixabay

Kääpiöhamstereita pidetään lemmikkeinä useita eri lajeja, jotka kaikki ovat kotoisin Keski- ja Itä-Aasian aroalueilta. Kiinankääpiöhamsteri (Cricetulus Griseus) on ulkomuodoltaan hiukan hiirimäinen ja venäjänkääpiöhamsterien ulkonäkö muistuttaa jossain määrin syyrianhamsteria. Venäjänkääpiöhamstereita on kolme eri lajia: talvikko (eli dzungariankääpiöhamsteri, Phodopus Sungorus), roborovskinkääpiöhamsteri (eli aavikkohamsteri, Rhodopus Roborovskii) sekä campbellinkääpiöhamsteri (eli mongolianaavikkohamsteri, Phodopus Cambelli).

Kääpiöhamsterit ovat nimensä mukaisesti pienempiä kuin syyrianhamsteri. Ne ovat myös liikkeissään hyvin vikkeliä, eivätkä ne kesyynny yhtä helposti kuin syyrianhamsteri. Näistä syistä ne eivät sovellu lasten lemmikeiksi.


Tunneleita ja ruoan varastointia

Elintavoiltaan kääpiöhamsterit muistuttavat syyrianhamsteria. Niiden luontainen elinympäristö on samankaltaista ruohoaroa, jonka maaperään kääpiöhamsterit kaivavat tunneliverkostoja. Myös ruoan kerääminen poskipusseihin ja varastoiminen tunnelien onkaloihin on samanlaista. Talvihorros kuuluu myös kääpiöhamsterien elämään luonnossa, mistä syystä nekin saattavat muuttua hyvin uneliaiksi, jos kotona on liian viileää.

Kääpiöhamsterin hyvä asuinympäristö kotona on samanlainen kuin syyrianhamsterilla: siinä on pesäkoppeja, tunneleita sekä paksu purukerros, johon pääsee kunnolla kaivautumaan.

Suurin osa kääpiöhamstereista on erakkoja

Kiinankääpiöhamsteri on erakko samoin kuin syyrianhamsterikin. Luonnossa se on yksineläjä eikä se kotonakaan yleensä siedä lajikumppania.

Talvikko on luonnossa myös erakko. Poikasesta saakka yhdessä eläneet yksilöt saattavat silti joissain tapauksissa tulla kotona toimeen keskenään.

Campbelli on seurallisempi kuin talvikko, mutta yhdessä viihtyminen ei ole varmaa. Jos yksilöt ovat olleet yhdessä pienestä pitäen, ne saattavat säilyä ystävyksinä, mutta vanhemmiten ne saattavat myös alkaa tapella. Tästä syystä niitä on tarkkailtava huolellisesti ja siirrettävä ne eri terraarioihin, jos hamsterit eivät enää näytä tulevan toimeen keskenään.

Roborovski on kääpiöhamstereista seurallisin. Pienestä pitäen yhdessä kasvaneita yksilöitä voi pitää kaksittain tai pienenä ryhmänä. Niidenkin kohdalla on silti mahdollista, että ne vanhemmiten lakkaavat tulemasta toimeen keskenään. Tilannetta on siksi tarkkailtava huolellisesti ja valmistauduttava etukäteen siihen, että hamstereille saatetaan tarvita eri terraariot. Runsas tila ennaltaehkäisee tappeluita ainakin jossain määrin: hyvin suuressa terraariossa pidetyt roborovskit tulevat todennäköisemmin aikuisinakin toimeen kuin pienessä terraariossa pidetyt.

Jaa sivu
Skip to content