Vapaana huoneessa

Kuva: Merja Forsman

Päivittäinen jaloittelu tärkeää

Lemmikkien elämä muuttuu mielenkiintoisemmaksi, jos ne saavat oleskella vapaina huoneessa vähintään osan ajasta. Erityisesti silloin, jos eläimiä pidetään tavallisessa eläinkaupasta ostetussa häkissä, päivittäinen jaloittelu koko huoneessa tai muussa häkkiä isommassa tilassa on tärkeää eläinten hyvinvoinnille.

Ennen eläinten päästämistä vapaaksi on varmistettava huolellisesti huoneen turvallisuus niille. Ovet ja ikkunat suljetaan. Kaappien alustat katsotaan lattiatasossa kontaten sen varmistamiseksi, ettei niiden sokkeleissa ole koloja, joihin eläin voisi pujahtaa ulottumattomiin. Muille perheenjäsenille tiedotetaan esimerkiksi oveen laitettavalla lapulla, milloin eläimet ovat vapaina, jotta sisään tulija osaa avata oven varovasti tai koputtaa.

Koirat ja kissat pidetään muissa tiloissa silloin kun pikkulemmikit ovat vapaina. Sellainenkin koira tai kissa, joka on näyttänyt suhtautuvan jyrsijöihin välinpitämättömästi silloin kun ne ovat häkissä, saattaa tarttua tilaisuuteen jyrsijän ilmestyessä ulottuville häkin ulkopuolelle.

Jos kotona on useita erilajisia pikkulemmikkejä, niitä ei kannata laskea jaloittelemaan samanaikaisesti, jotta ei syntyisi yhteenottoja. Sama koskee niitä saman lajin yksilöitä, jotka ovat eri häkeissä. On myös hyvä varmistaa, että jaloitteleva eläin ja häkissä oleva eläin eivät pääse puremaan toisiaan häkin kaltereiden läpi. Tätä voi tapahtua silloin, kun kumpikin osapuoli haluaisi karkottaa toisen alueeltaan.

Tavaroiden jyrsiminen

Jyrsijöiden ja kanien vapaana pitämistä arastellaan usein siksi, että niiden ajatellaan jyrsivän tavaroita. Tosiasiassa se on harvinaisempaa kuin luullaan, mutta erityisen arvokkaat tavarat kannattaa pitää poissa huoneesta, jossa pikkulemmikit ovat vapaina.

Ennen eläinten päästämistä vapaaksi on varmistettava, että niiden ulottuvilla ei ole mitään sellaista, jonka maisteleminen voisi olla niille vaaraksi. Sähköjohdot, huonekasvit, muovipussit, lyijykynät ja pyyhekumit järjestetään siis pois niiden ulottuvilta.

Sisäsiisteys

Toinen yleinen syy olla päästämättä pikkulemmikkejä ulos häkistä on pelko, että ne pissaavat ja papanoivat ympäriinsä. Tämäkin ongelma on monessa tapauksessa ennaltaehkäistävissä.

Kanin sisäsiisteys järjestyy useimmiten kissanhiekkalaatikon avulla. Jyrsijöiden kohdalla sisäsiisteyteen päästään yleensä parhaiten niin, että ennen ensimmäistä huoneeseen vapaaksi päästämistä jyrsijät pidetään häkissä viikon tai pari. Tällöin niille vakiintuu tavaksi tehdä tarpeensa häkissä, eli ne mieltävät häkin kuivikkeet normaaliksi tarpeidentekoalustaksi. Kun häkki on sijoitettu siten, että eläimet vapaina ollessaankin pääsevät aina halutessaan helposti sinne, ne käyvät yleensä jatkossakin tekemässä tarpeensa häkkiin.

Kaikki pikkulemmikit eivät kuitenkaan ole kokonaan sisäsiistejä, vaan papanoita ja pissalammikoita voi ilmestyä häkin ulkopuolellekin. Yleisimmin nimenomaan papanoita, jotka onneksi ovat kaikilla pikkulemmikeillä melko kuivia ja helppoja lakaista pois. Eläimen toruminen tai muu kielteinen palaute ei vaikuta asiaan, vaan ainoa toimiva ratkaisu on rauhallisesti siivota jätökset pois. Sama pätee niihin eläimiin, kuten rottiin, joiden luonnolliseen käyttäytymiseen sisältyy pienten pissatippojen jättäminen sinne tänne ”tienviitoiksi” niiden kulkemille reiteille.

Huone mielenkiintoisemmaksi

Lattialla kulkeminen on mukavampaa, jos sillä voi pitää sellaista mattoa, jossa hampaanjäljistä ei ole haittaa. Lattia voi tuntua eläimistä liukkaalta, ja matosta ne saavat mukavamman otteen. Matto helpottaa etenkin juoksupyrähdyksiä.

Monet pienet eläimet eivät mielellään kulje avoimen lattian poikki. Jos lattialle laittaa pahvilaatikoita tai muita näkösuojia, eläimet saavat käyttönsä enemmän tilaa.

Huoneen voi tehdä eläimille hauskemmaksi myös piilottelemalla sinne tänne vähän eläinten siemensekoitusta tai muita sellaisia herkkuja, jotka eivät pilaannu, vaikka ne unohtuisivat piiloon pitkäksi aikaa.

Uskaltautuminen pois häkistä

Jos eläimet ovat eläneet pitkään vain häkissä, ne eivät ehkä uskalla aluksi lähteä sieltä ulos lainkaan. Tällöin niitä ei kannata hoputtaa eikä nostaa ulos. Sen sijaan jätetään häkin ovi auki aina silloin kun itse voidaan olla huoneessa paikalla, jolloin eläimet voivat tulla ulos sitten kun siltä tuntuu. Jos jokin eläin ei ole vielä viikonkaan jälkeen uskaltautunut laskemaan tassuaan häkin ulkopuolelle, sitä voi rohkaista aloittamaan tutkimusmatkat laittamalla häkin ulkopuolelle vähän sen herkkuruokaa. Ajan mittaan eläin yleensä alkaa tutkia huonetta yhä kiinnostuneempana ja nauttii jaloittelusta.

Takaisin häkkiin

Parasta on, jos eläinten voi antaa olla vapaina niin kauan kunnes ne itse menevät takaisin häkkiin. Joskus tulee kuitenkin tilanteita, jolloin täytyy itse lähteä huoneesta ja laittaa eläimet sitä ennen takaisin häkkiin, jos huone ei ole sellainen, että ne voisi turvallisesti jättää irralleen ilman valvontaa.

Kesyt, luottavaiset eläimet saa otettua käsiin kyseisen lajin tavanomaisella nosto-otteella. Aremman eläimen saa parhaiten kiinni houkuttelemalla sen pahvirasiaan tai muuhun piilopaikkaan. Molemmista kerrotaan lisää eläinten käsittelyn kohdalla.

Jaa sivu
Skip to content