Roskattomuus

Ympäristön roskaaminen muodostaa merkittävän riskin luonnoneläimille. Eläimet voivat esimerkiksi niellä muovia, johon on tarttunut ruoan hajua. Muovi ei sula eläinten ruoansulatuskanavassa, vaan se saattaa tukkia niiden suoliston ja johtaa hitaaseen ja tuskalliseen kuolemaan.

Roskat voivat myös takertua ravintoa etsivän eläimen raajoihin tai päähän. Kalastukseen käytetyt siimat voivat esimerkiksi kietoutua lintujen räpylöihin tai tulla niellyiksi, joskus niiden perään jääneen koukun tai vieheen kera. Rikkoutunut lasi viiltää luonnoneläimille haavoja siinä missä ihmisten paljaisiin jalkapohjiin ja koirien anturoihinkin.

On itsestään selvää, ettei luonnonystävä roskaa ympäristöään. Yhtä tärkeää olisi poistaa luonnosta havaitsemansa roskat, vähintäänkin silloin kun niiden aiheuttama vaara on ilmeinen. Pienten muovipussien varaaminen reppuun, laukkuun tai takin taskuun on hyvä tapa ja se helpottaa päätöstä korjata luonnossa tapaamansa roskat talteen.

”Roska päivässä” on hyvä periaate meille kaikille: jos jokainen keräisi luonnosta yhden roskan joka päivä, ympäristömme näyttäisi huomattavasti miellyttävämmältä ja olisi samalla eläimille turvallisempi. Lasten kanssa tehdyillä retkillä nähtyjen roskien korjaaminen talteen antaa hyvän mallin lisäksi ajattelemisen ja keskustelun aihetta koko perheelle. Lue lisää ja osallistu Roska päivässä -liikkeen toimintaan esimerkiksi Facebook-ryhmässä.

Jaa sivu
Skip to content