Lajikohtaisia kysymyksiä – Siili

Löysin loukkaantuneen siilin. Miten toimin?

Tutustu SEYn siili-sivun ohjeisiin. Sivulta löydät tietoa myös siilin ensiavusta ja kuljettamisesta.

Siili käyskentelee pihalla päiväsaikaan. Onko sillä kaikki ok?

Siilit ovat yöaktiivisia eläimiä. Keskellä päivää liikkuvalla siilillä ei yleensä ole kaikki kunnossa. Kyseessä voi olla esimerkiksi emostaan erilleen joutunut poikanen tai sairas tai vahingoittunut siili. Syksyisin päiväsaikaan liikkuva siili saattaa olla poikanen, joka on liian pieni pystyäkseen vaipumaan talvihorrokseen.

Jos tapaat siilin liikkeellä keskellä päivää, kysy neuvoa luonnonvaraisten eläinten asiantuntijalta.

Siili makaa liikkumattomana pihalla tai liikkuu vähän ja vaivalloisesti. Onko sillä kaikki ok?

Siili, joka makaa tai kyyhöttää pitkiä aikoja avoimella paikalla tarvitsee aina apua. Kysy neuvoa luonnonvaraisten eläinten asiantuntijalta.

Siili on erittäin pieni. Onko sillä kaikki ok?

Hyvin pieni siili on luultavasti poikanen. Siilinpoikaset painavat vieroitusiässä eli 5–6 viikon ikäisinä noin 120–350 grammaa. Jo tätä aiemmin poikaset ovat liikuskelleet osan ajasta yksin, palaten välillä emon luo maitoaterialle. Yksittäistä siilinpoikasta ei siis pidä mennä suin päin ”pelastamaan”. Jos kuitenkin epäilet, että poikanen on avun tarpeessa, tarkkaile tilannetta etäältä ja ota yhteyttä luonnonvaraisten eläinten asiantuntijaan.

Saako ja kannattaako siiliä ruokkia?

Siilit syövät luonnossa erilaisia selkärangattomia eläimiä. Jos näiden eläinten määrä on jostain syystä vähäinen esimerkiksi pitkään jatkuneen kuivuuden takia, siilit voivat kärsiä nestehukasta ja nälkiintymisestä. Siilejä voidaan tällöin auttaa ruokinnalla. Erityisesti syksyllä ruokinnasta voi olla hyötyä, sillä siilin tulee kerryttää runsaasti vararavintoa selviytyäkseen talvihorroksesta. Toisaalta siilit ovat keväälläkin nälkäisiä ja mahdollisesti heikossa kunnossa menetettyään talven aikana suuren osan painostaan.

Siilejä voi ruokkia kissan tölkkimuonalla tai liotetulla kissan kuivamuonalla. Siilille ei saa tarjota maitoa, sillä siilit ovat laktoosi-intolerantikkoja ja saavat maidosta ripulin ja vatsakipuja. Ripuli johtaa pikkuhiljaa siilin kunnon heikkenemiseen. Maidon sijaan matala ja tukeva vesiastia on hyvä laittaa tarjolle.

Ruokintapaikan puhtaudesta on tärkeää huolehtia hyvin, jotta ruokintapaikka ei toimi tartunnan lähteenä erilaisille sairauksille. Siilien ulosteet on siivottava pois ruokintapaikalta säännöllisesti. Myös syömättä jääneet ruoat tulee siivota.

Näin talvella siilin liikekannalla. Selviääkö se?

Siili aloittaa talvensa ajoissa. Suurimmat urokset painuvat pehkuihin jo elokuun alussa, naaraat taas useimmiten hieman myöhemmin, sillä ne pääsevät kerryttämään energiavarastoja kunnolla vasta poikasten vieroituksen jälkeen. Siilit heräilevät yleensä maalis-huhtikuussa. Näin suomalainen siili saattaa viettää horroksessa jopa kahdeksan kuukautta – pidempään kuin siilit missään muualla maailmassa.

Horrokseen kuuluvat myös spontaanit heräilyt ja aktiivisuusjaksot, joiden aikana siili saattaa jopa vaihtaa pesää. Silti talvella kaupunkiympäristössä havaitulla siilillä ei luultavasti ole kaikki hyvin. Jos epäilet, että talvella havaitsemasi siili on avun tarpeessa, ota yhteyttä luonnonvaraisten eläinten asiantuntijaan.

Suomen rankasta talvesta selviäminen voi olla siileille haastavaa, ja erityisesti ensimmäinen talvi voi olla monelle siilille kohtalokas. Arviolta vähintään 30 prosenttia ja joskus jopa 80 prosenttia siilinpoikasista kuolee ensimmäisenä talvenaan, usein johtuen riittämättömästä rasvakerroksesta tai pesän vaurioitumisesta.

Siili heräsi horroksesta liian aikaisin. Mitä teen?

Siili horrostaa talven. Tällöin sen ruumiinlämpö laskee huomattavasti. Toisin kuin talviunessa oleva eläin, horrostava eläin reagoi ärsykkeisiin, joskin huomattavasti hitaammin kuin hereillä ollessaan. Jos häiriö on voimakas, siili voi jopa herätä horroksestaan. Siili herää muutenkin horroksesta säännöllisesti noin 1–2 viikon välein virtsatakseen. Herääminen on siilille kuitenkin valtava rasitus, eikä horrostavaa siiliä tule missään nimessä häiritä. 

Jos siili ei ole ehtinyt kerryttää riittävästi vararavintoa, se voi olla jalkeilla vielä ensimmäisten pakkastenkin tullessa. Etenkin nuoret siilit voivat olla hereillä myöhäisen syksyyn, jopa lumien tuloon asti, jos ne eivät ole onnistuneet keräämään riittävästi vararavintoa kehoonsa.

Jos tapaat siilin epätyypilliseen vuodenaikaan, ota yhteys luonnonvaraisia hoitavaan tahoon.

Löysin ryhmän siilinpoikasia ilman emoa. Mitä teen?

Ryhmä siilinpoikasia, joka liikkuu luonnossa ilman emoaan, on mitä todennäköisimmin avun tarpeessa. Emolle on todennäköisesti tapahtunut jotain – se on voinut esimerkiksi jäädä auton alle. Jos epäilet, että luonnossa yksin tapaamasi siilinpoikanen tai poikasryhmä tarvitsee apua, kysy neuvoa luonnonvaraisten eläinten asiantuntijalta ennen kuin kosket siiliin.

Jos löydät yhden apua tarvitsevan siilinpoikasen, tutki myös lähiympäristöä. On mahdollista, että poikasia on useita. Siilin koon ei tulisi olla kriteeri hoitoon ottamiselle: jos epäilet, että siili on poikanen ja avun tarpeessa, pyri varmistamaan tämä ennen kuin otat siilin hoitoon.

Jaa sivu
Skip to content