Kuva: Päivi Ylikorpi
Luonnonvaraiset eläimet voivat kantaa erilaisia taudinaiheuttajia ja loisia. Niiden käsittelyssä tulee aina noudattaa varovaisuutta ja suojata itsensä asianmukaisesti, esimerkiksi kertakäyttökäsinein.
Luonnonvaraiset eläimet ovat Suomessa hyvin harvoin ihmiselle vaaraksi. Osa ihmisistä kuitenkin pelkää niitä. Usein kyse on siitä, että eläimiin liittyy erilaisia vääriä uskomuksia. Esimerkiksi susiin ja karhuihin liittyy paljon perättömiä luuloja, kuten se, että ne hyökkäävät helposti ihmisten kimppuun. Todellisuudessa suurpedot välttelevät ihmisiä viimeiseen saakka.
Äänekkäitä valehyökkäyksiä tekevät lintuemot taas ovat tehokkaita pelottelijoita, mutta ne törmäävät ihmiseen ani harvoin. Joskus lintuemot käyttävät ihmisen häätämiseksi ulostepommitusta, joka on tietysti epämiellyttävä mutta vaaraton tunkeilijan häätökeino. Luonnoneläinten aiheuttamat fyysiset vammat tavalliselle kansalaiselle ovat erittäin harvinaisia.
Luonnoneläimet voivat kuitenkin toimia välittäjinä erilaisille taudinaiheuttajille. Näistä tunnetuin lienee salmonella, jota tavataan melko usein luonnonvaraisissa linnuissa, siileissä ja matelijoissa. Salmonella voi tarttua kaikkiin selkärankaisiin eläimiin, joten tartunta on mahdollista saada muidenkin lajien yksilöiltä.
Salmonella tarttuu ulosteen välityksellä. Koska luonnoneläimet saattavat esimerkiksi istua, levätä tai oleilla ulosteen saastuttamalla maaperällä, ulostetta voi päätyä niiden raajoihin tai karva- tai sulkapeitteeseen. Tästä syystä esimerkiksi hoidossa olevia luonnoneläimiä tulee aina käsitellä käsinein, jotka saa puhdistettua asianmukaisesti käytön jälkeen. Sama pätee esimerkiksi tilapäisessä hoidossa olevien eläinten asumuksiin. Siivouksen lopuksi kädet pestään huolellisesti.
Salmonellan lisäksi eläimillä voi olla muita ihmiselle oireita aiheuttavia taudinaiheuttajia tai loisia. Näitä ovat esimeriksi jänisrutto, myyräkuume, sikaruusu ja syyhypunkki eli kapi. Borrelioosi ja puutiaisaivokuume puolestaan ovat puutiaisen välittämiä sairauksia. Niiden saaminen edellyttäisi siis puutiaisen siirtymisen luonnoneläimestä ihmiseen, mikä on hyvin epätodennäköistä, jos käsittelytilanteessa noudatetaan asianmukaista varovaisuutta.