Eläinystävällinen ruokavalio
Tavallisilla ihmisillä on mahdollisuus vaikuttaa eläinten hyvinvointiin kulutusvalintojensa avulla. Eläinkunnan tuotteiden tuotantotapoihin kannattaa perehtyä ja perustaa valintansa ruoan eettisyyteen.
Ruoan eettisyydestä on saatavilla vähitellen enemmän tietoa. Esimerkiksi kananmunien tuotantotavoista kertova merkintä löytyy jokaisesta kananmunasta ja kananmunapakkauksesta. Tuotantotapamerkintojä ei kuitenkaan ole läheskään kaikissa eläinkunnan tuotteissa.
Eläinten hyvinvointia on vaikeaa taata nykymuotoisessa teollisessa ruoantuotannossa. Lisäksi tuotantoeläinten pitotavoista ja niiden eroista ei toistaiseksi ole helposti saatavilla tietoa. Samaan aikaan näkemykset eläinten itseisarvosta ja eläinten oikeudesta elää ilman, että niitä pidetään omaisuutena, ruokana, tutkimuskohteena tai viihteenä, saavat yhä enemmän painoarvoa ja kannattajia.
Tiedetään myös, että kokonaan kasviperäinen ruokavalio on sekä ravitsemuksellisesti terveyttä edistävä että uusien tuoteinnovaatioiden myötä jatkuvasti helpompi toteuttaa. Näistä syistä yhä useampi ihminen pyrkii vähentämään eläinkunnan tuotteiden käyttöä, ja kokonaan vegaaninen ruokavalio kasvattaa suosiotaan.
Vegaanista ruokavaliota noudattava henkilö ei käytä mitään eläinperäisiä tuotteita, kuten esimerkiksi lihaa, mereneläviä, maitotuotteita, kananmunia, hunajaa tai liivatetta.
Vegaaniksi ryhtymiseen on monia syitä, esimerkiksi huoli eläinten hyvinvoinnista sekä ilmastosta, terveyssyyt tai allergiat.
Vegaanista ruokavaliota kannattaa lähteä kokeilemaan esimerkiksi pienin askelin. Viikossa voi olla yksi vegaaninen päivä, tai päivän aikana yksi vegaaninen ateria. Voit myös luopua yhdestä eläinperäisestä tuotteesta kerrallaan.
Ravintosuositusten mukaan hyvin koostettu vegaaninen ruokavalio edistää terveyttä ja sopii kaikissa eri elämänvaiheissa oleville, myös lapsille ja raskaana oleville.
Kasvisruokavalio on ehkä vegaanista ruokavaliota tunnetumpi. Sitä noudattavat saattavat syödä myös esimerkiksi maitotuotteita tai kananmunia.
Monelle vegaanille pelkkä kasvisruokavaliota noudattaminen ei välttämättä riitä, sillä ostamalla esimerkiksi maitotuotteita tulee tukeneeksi lihateollisuutta. Suurin osa kaupassa myydystä naudanlihasta on siis peräisin maidontuotannon ”sivutuotteista”, kuten lypsylehmien vasikoista.
Usein luullaan, että vegaanisesta ruokavaliosta ei saa tarpeeksi proteiinia, tai että se on kalliimpaa sekaruokavalioon verrattuna.
Ravitsemussuositusten mukaan aikuisen tulisi saada vuorokaudessa proteiinia 1,1–1,3 grammaa yhtä painokilioa kohti. Tämä on helposti saavutettavissa myös kasvisruokavaliolla.
Ruoan hinta taas riippuu paljon siitä, millaisia tuotteitta käyttää. Vegaaniset valmisteet, kuten kasvismakkarat tai jäätelö, voivat olla eläinperäisiä tuotteita kalliimpia, mutta toisaalta vegaanisia proteiineja voi saada jopa eläinperäisiä halvemmalla. Esimerkiksi pavut ja soijarouhe ovat halpoja proteiininlähteitä.
Tietoa vegaaniruokavalion koostamisesta löytyy esimerkiksi Vegaaniliiton sivuilta.
Erilaisia kaupassa myytäviä vegaanisia tuotteita löytää esimerkiksi Vegaanituotteet.net -sivustolta.
Sovelluskaupasta ladattavalla Vegaaniskannerilla voi tarkistaa helposti viivakoodin lukemalla, sisältääkö tuote mitään eläinperäistä.
Vegaanihaaste.fi -sivustolta löytyy myös paljon tietoa vegaanisesta ruokavaliosta ja tuotteista. Lisäksi sivustolta löytyy reseptejä ja vinkkejä. Voit myös osallistua ilmaiseksi kuukauden kestävään haasteeseen, jonka aikana sähköpostiisi tulee päivittäin tietopaketti.