Mitä on pentutehtailu?

Pysäytä pentutehdas. Älä osta pimeää pentua.

Vuonna 2005 Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto SEY vietti Eläinten viikkoa teemalla ”Pysäytä pentutehdas. Älä osta pimeää pentua.”. Valitettavasti pentutehtailu on edelleen ongelma.

Tietoa jakamalla SEY haluaa vähentää huonoista oloista tulevien, laittomasti maahan tuotujen ja taustaltaan muuten arveluttavien koiran- ja kissanpentujen markkinoita.

Pimeässä kaupassa eläimet joutuvat kärsimään piittaamattomien ihmisten rahanahneudesta. Ostajalle puolestaan koituu pettymyksiä ja surua, kun pentu osoittautuu sairaaksi tai ei muuten ole sellainen kuin luvattiin. Säälistä ostaminen vain lisää tarjontaa.

Arveluttavaa pentukauppaa harjoittavat eläimiä Virosta ja Venäjältä tuovat kaupalliset välittäjät mutta myös kotimaiset jobbarit sekä pentutehtaat, joissa eläinten elinolot ja hoito ovat huonot.

Pentutehtaita on sekä Suomessa että rajojen takana. Pentutehtaissa on usein suuri määrä koiria tai kissoja, jotka lisääntyvät jatkuvasti, mutta pentutehtailua voidaan harjoittaa jo yhdelläkin nartulla, jos pentuja teetetään jatkuvasti ja emää ja pentuja hoidetaan huonosti. Pentutehtailun välineinä voivat olla sekä puhdas- että sekarotuiset koirat ja kissat.

Miten pimeä pentukauppias toimii

Pimeällä pentukaupalle ja pentutehtailulle tyypillistä on toiminnan piilottelu. Myyjän yhteystiedot ovat usein salaiset. Samasta numerosta saatetaan myydä useita erirotuisia ja eri-ikäisiä pentuja samaan aikaan. Myynti-ilmoitukset julkaistaan ilmaispalstoilla.

Ostaja ei pääse näkemään pentujen asuintiloja eikä emoa, vaan tapaaminen sovitaan muualle. Joskus pentu halutaan tuoda suoraan ostajan kotiin.

Miksi ei pentutehtaasta

Jokainen huonosti hoidetusta koirasta tai kissasta maksettu euro on tukimaksu hämärälle toiminnalle. Eläinten hoito on pentutehtaassa usein pahasti laiminlyöty. Eläintiloja siivotaan harvoin, ja emot elävät saastan keskellä esim. betonilattialla pimeissä, kosteissa kellareissa tai päällekkäin pinottuihin kuljetushäkkeihin suljettuna. Älä tue eläinten pitämistä sellaisissa oloissa, joita et hyväksy!

On myös sellaisia pentutehtaita, joissa eläimet ovat päällisin puolin kunnossa, mutta niitä säilytetään ala-arvoisissa oloissa, esim. kuljetushäkeissä.

Nartut toimivat yleensä pelkkinä pennuntuotantokoneina, jotka joutuvat tuottamaan jälkeläisiä jokaisen juoksuajan jälkeen. Jotkut kasvattajat rekisteröivät pennut nartun joka toisesta kiimasta, mutta teettävät välissä rekisteröimättömän pentueen. Näin nartulla ansaitaan enemmän rahaa kuin olisi mahdollista Kennelliiton ohjeita noudattamalla.

Tavallista on, että eläimet lisääntyvät pentutehtaissa keskenään täysin sattumanvaraisesti. Silloin pentueen vanhemmat ovat usein lähisukua keskenään, ja pennut voivat kärsiä koko elämänsä esimerkiksi vaikeista luusto-ongelmista, allergioista tai tulehdusalttiudesta.

Suuren eläinjoukon madottaminen on sekä kallista että työlästä ja siksi usein laiminlyödään. Pennut saavat matotartunnan emostaan jo sikiöaikana ja kehittyvät huonosti. Loiset, aliravitsemus ja likaisuus heikentävät vastustuskykyä.

Kun kasvattaja ei ole rokotuttanut emoa, eivät myöskään pennut saa vasta-aineita esimerkiksi parvovirusta tai penikkatautia vastaan.

Eläinten ravinto on usein puutteellista ja eläimet sen seurauksena huonokuntoisia. Tarttuvat taudit leviävät pentutehtaissa helposti.

Huonokuntoisen, esimerkiksi parvoripuliin sairastuneen koiranpennun hoidattaminen eläinlääkärillä maksaa paljon, ja usein pentu ei hoidosta huolimatta selviä. Ostohetkellä edulliselta tuntunut pentu tuleekin hyvin kalliiksi, ja pennun kuolema voi tuoda suuren surun.

Varo laitonta tuontia

Myytävänä on jatkuvasti tuontipentuja, joiden tausta on epäselvä. Pennunostajan on syytä olla valppaana, sillä salakuljetuksen paljastuttua eläin joko palautetaan lähtömaahan tai lopetetaan. Omistaja voi menettää lemmikkinsä, sillä päätökset pannaan toimeen myös takautuvasti.

Laiton tuonti aiheuttaa myös tautien leviämisen vaaran. Raivotauti ja koiran heisimadon mukana leviävä ekinokokki-loinen ovat ihmiselle hengenvaarallisia. Suomen luontoon levinnyt ekinokokki estäisi marjojen ja sienien keräämisen ja aiheuttaisi siten suurta vahinkoa.

Ohjeita koiranpennun hankkijalle

  • Älä osta pentua säälistä. Vaikka pelastaisit yhden pennun, tuet samalla toiminnan jatkumista. Paras keino lopettaa epäilyttävä eläinbisnes on olla tukematta sitä millään tavoin. Ilman ostajia ei pian ole myyjiäkään.
  • Älä osta pentua, jonka emoa et saa tavata. Jos myyjä ei päästä sisälle taloon vaan tuo pennun tai useamman nähtäväksi ulos, älä osta häneltä pentua. Jos myyjä haluaa tuoda pennun suoraan uuteen kotiin ilman että olet ensin käynyt katsomassa pentuetta hänen luonaan, älä osta häneltä pentua.
  • Älä anna ruusukkeiden ja pokaalien sokaista itseäsi. Näyttelyissä menestyminen ei sellaisenaan takaa koirien hyvää hoitoa ja eettisiä toimintatapoja.
  • Älä osta rekisteröimätöntä rotukoiran pentua. Selitykseen vahinkopentueesta on monesti syytä suhtautua varauksella.
  • Ota etukäteen selvää, mitkä paperit ulkomailta tuodulla koiralla pitää olla. Jos myyjä ei halua näyttää papereita ja selittää niiden merkintöjä selvästi, älä osta koiraa häneltä.
  • Tehkää eläimestä — myös sekarotuisesta — huolellinen kauppakirja, jonka molemmat osapuolet allekirjoittavat. Jos myyjä ei halua laatia kauppakirjaa eikä hänellä ole aikaa kaikessa rauhassa kirjata siihen kaikkia asioita, älä osta häneltä pentua. 

Suomen Eläinsuojeluyhdistysten Liitto SEY

TIEDOTE 2.10.2005

Jaa sivu
Skip to content