Älä koske poikaseen! | Mitä tehdä yksinäiselle eläimen poikaselle?

Rusakonpoikanen pusikossa

Mitä tehdä yksinäiselle eläimen poikaselle? Näin keväällä saatat törmätä jos jonkinlaiseen luonnonvaraiseen eläimeen sekä niiden yksin kyyhöttäviin poikasiin. Läheskään aina yksinäinen poikanen ei tarvitse ihmisen apua – monessa tapauksessa poikanen on emon hoidossa ja valvonnan alaisena vaikkei se siltä meidän silmään näyttäisikään. Moni poikanen joutuu jatkohoitoon ja pois emonsa luota vain, koska ihminen on koskenut siihen turhaan. Älä siis koske poikaseen!

On olemassa joitakin seikkoja, joista jokainen pystyy päättelemään tarvitseeko eläin apua, mutta yksiselitteistä vastausta on vaikea antaa, sillä avun tarve riippuu paljon eläimen oletetusta iästä, ympäristöstä, säästä ja muista muuttuvista asioista ja olosuhteista, joten soitto eläinsuojeluneuvojalle kannattaa kaikissa tapauksissa. Kysy siis aina neuvoa ennen kuin kosket tai autat!

Mitä tehdä yksinäiselle eläimen poikaselle?

Mikäli vähääkään epäilet eläimen – aikuisen tai poikasen olevan pulassa, olethan matalalla kynnyksellä ensisijaisesti yhteydessä Varsinais-Suomen alueen eläinsuojeluneuvojiin. Salon Seudun Eläinsuojeluyhdistyksen oma luonnonvaraisten puhelinnumero on käytössä pääosin vain niihin tapauksiin, joissa eläin tarvitsee välitöntä hoitoa tai kuljetusta. Myös selkeästi loukkaantuneista eläimistä on ensiarvoisen tärkeää ilmoittaa esimerkiksi suoraan SSEY:lle.

Luonnonvaraisten eläinten kanssa ei kannata toimia omin päin ellei avun tarve ole selkeä, eli eläin on nuutunut tai loukkaantunut. Kysy siis neuvoa ennen kuin toimit.

Hyvä nyrkkisääntö on: tarkkaile – KYSY – auta.

  1. 🐿 Tarkkaile riittävän välimatkan päästä. Kiinnitä huomiota eläimen käyttäytymiseen. Onko kyseessä aikuinen vai poikanen? Onko se loukkaantunut?
  2. 🐦 Ota yhteyttä lähimpään eläinsuojeluneuvojaan ja vastaa sinulle esitettyihin kysymyksiin parhaasi mukaan.
  3. 🦡 Eläinsuojeluneuvoja saattaa pyytää eläimestä kuvaa tai videota tilanteen havainnollistamiseksi. Toimi aina eläinsuojeluneuvojalta saatujen ohjeiden mukaisesti sekä oma turvallisuutesi huomioiden.
  4. 🐇 Älä milloinkaan koske eläimeen omin päin tai paljain käsin, äläkä vie sitä kotiisi.
  5. 🦔 Voit myös tarjoutua avuksi eläimen kuljettamiseen jatkohoitoon, jos eläinsuojeluneuvoja kokee sen tarpeelliseksi.

Mitä eläimelle tapahtuu?

Apua tarvitseva eläin menee joko eläinlääkärille tai aktiiviemme luo akuuttiin hoitoon. Monesti eläimen voi palauttaa luontoon jo yhden yön yli tarkkailun ja ruokkimisen jälkeen, mutta erittäin paljon viemme eläimiä myös jatkohoitoon Turkuun, missä Turun Eläinsuojeluyhdistyksellä on asianmukaiset tilat luonnonvaraisten eläinten pidempiaikaiseen hoitoon. Loukkaantuneiden eläinten suhteen eläinlääkäri tekee päätöksen voiko eläimen kuntouttaa vai onko eutanasia ainoa oikea ja eettinen ratkaisu.

Kaikessa luonnonvaraisten eläinten kuntoutuksessa tavoitteena on hoitaa eläin niin, että se voidaan palauttaa takaisin luontoon. Luonnonvaraisia eläimiä ei saa ottaa lemmikiksi, se on Suomessa laitonta.

On jokaisen meidän velvollisuutemme auttaa eläintä hädässä!
Kiitos kun välität!

Jaa sivu
Skip to content