Löysin linnunpoikasen, mitä teen?

On useita syitä, miksi voimme törmätä linnunpoikasiin näin alkukesästä. Osa poikasista lähtee pesästä vielä lentokyvyttöminä, osa taapertaa nykyisin kaupunkien keskustoissa ihmisten joukossa. Jotkut saattavat pudota pesästä lähes vastakuoriutuneina kovan tungoksen vuoksi. Jotkut linnut saattavat löytyä loukkaantuneinakin. Lintujen pesimärauhaa tulisi kunnioittaa, ja esimerkiksi koirien kiinnipitoajalla (1.3.-19.8.) pyritäänkin siihen, että luonnoneläimet voisivat pesiä ja lisääntyä rauhassa. Täten kiinnipitoaika koskee yhtälailla kissoja!

Maastopoikanen vai pesäpoikanen?

Maastopoikasella tarkoitetaan pesästä jo lähtenyttä lintua. Näillä on yleensä jo hyvänlainen höyhenpeite ja ne osaavat hypähdellä ja pyrähdellä itse, vaikkeivät vielä osaisikaan kunnolla lentää. Jollei poikanen ole selkeästi loukkaantunut, niin nämä harvemmin tarvitsevat ihmisen apua. Tervapääskyn poikanen tekee tässä poikkeuksen, sillä se ei pääse maasta lentoon ilman apua. Tämän voi ottaa kädelle, jota heiluttaa ilmassa ylös ja alas. Jos poikanen on kunnossa ja tarpeeksi iso, sen pitäisi lähteä kädestä uuteen lentoon.
Jos poikanen on vaarallisessa paikassa, kuten autotiellä, voi sen siirtää mahdollisimman lähelle turvallisempaan paikkaan, kuten pensaan juurelle.

Pesäpoikaset ovat pesästä pudonneita poikasia, jotka ovat mahdollisesti tungoksen johdosta luiskahtaneet pois pesästä ja pudonneet. Pesäpoikaset ovat joko täysin tai osittain kaljuja ja silmätkin saattavat olla vielä kiinni. Jos näet pesän, mistä poikanen on pudonnut ja yletyt siihen, pyri ensisijaisesti siirtämään poikanen takaisin pesään. Jos pesään siirtäminen on mahdotonta, niin laita lintu lämpimään pipoon tai lapaseen ja ota yhteyttä asiantuntijaan.

Tiaisen poikasia
Tiaisen poikasia.

Lokinpoikaset kaupungissa

Lokki pesii nykyisin kaupungin keskustoissa esimerkiksi kerrostalojen katoilla ja räystäskouruissa. Tämän vuoksi lokinpoikasia nähdäänkin usein tepastelemassa piha-alueilla. Yksinäiseltä vaikuttava lokinpoikanen ei yleensä kuitenkaan tarvitse ihmisen apua, vaan emo käy ruokkimassa sitä pari kertaa vuorokaudessa. Emot myös puolustavat poikasiaan kirkumalla ja tekemällä valehyökkäyksiä, joskus jopa ulostepommituksia.
Kaupungissa tepasteleminen asettaa lokinpoikaset kuitenkin myös vaaraan, sillä liikenne on vilkasta. Koitetaanhan siis autoillessa pitää silmät auki ja vauhti maltillisena.

Lokin poikasia
Lokin poikasia.

Vesilinnut

Toisinaan myös vesilinnut, erityisesti sinisorsa joutuu tekemään pesän kaupunkiin, kun sopiva pesintäranta puuttuu. Tämä on näille pesueille ongelmallinen tilanne, sillä sinisorsan poikasten tulisi päästä vesistöön jo ensimmäisen vuorokauden aikana kuoriutumisesta. Jos siis havaitset sinisorsan pesän ja aikuisen, pesivän sinisorsan jossakin niille epäsuotuisassa ympäristössä, kannattaa jo etukäteen olla yhteydessä tahoon, joka voisi munien kuoriuduttua auttaa pesueen turvallisessa siirtämisessä. Ilman turvallista siirtoa sorsaperhe lähtee itse ylittämään vilkkaita teitä päästäkseen vesistöön, ja tämä voi olla kohtalokasta. Sinisorsapoikaset eivät pärjää ilman emoa, joten jos emo on jäänyt auton alle, tulee poikaset toimittaa viipymättä asiantuntijan hoitoon.

Unohda vesilintujen ruokkiminen

Moni perhe ruokkisi mielellään suloista sorsaperhettä tai muita vesilintuja esimerkiksi mökkirannassa. Vesilinnut löytävät kesällä ruokaa varsin hyvin itsekin, joten oikeaa tarvetta ruokinnalle ei ole. Linnuille ei tule antaa leipää tai pullaa, sillä nämä voivat aiheuttaa poikasille vakavia luuston kehityshäiriöitä. Jos mökkirannan sorsaperhettä haluaa kuitenkin silloin tällöin ”hemmotella”, parempaa ruokaa niille on raastetut kasvikset, kuten omena, kesäkurpitsa ja kurkku.

Vesilintujen kuuluu muuttaa syksyisin etelään ravinnon perässä, joten siksikään ei ole hyväksi, jos linnut tottuvat ihmisen ruokkimiseen – tällöin linnut saattavat jäädä talveksi Suomeen, mikä aiheuttaa niille uusia haasteita.

Telkän ja sinisorsan poikasia
Telkän poikasia sekä sinisorsan poikanen.

Löysin linnunpoikasen, mitä teen?

Tarkkaile – KYSY – auta:

  1. Tarkkaile lintua riittävän välimatkan päästä. Tunnistatko lintulajin? Onko se loukkaantunut, pudonnut pesäpoikanen vai jo maailmaa tutkiva maastopoikanen? Onko kyseessä vesilintu? Onko siihen tarttunut jotakin?
  2. Pesästä pudonneet pienet poikaset ovat alttiita kaikenlaisille vaaroille, joten älä aikaile liian pitkään. Näetkö pesän, mistä poikanen on pudonnut? Yletytkö laittamaan poikasen takaisin sinne? Jos tämä on mahdotonta, laita poikanen lämpimään, esim. pipon tai lapasen sisään, ota yhteyttä asiantuntijaan ja vastaa sinulle esitettyihin kysymyksiin parhaasi mukaan. Myös jo isomman pesä- tai maastopoikasen ollessa kyseessä varmista avun tarve eläinsuojeluneuvojalta. Jos linnunpoikanen liikkuu itse, se ei tarvitse ihmisen apua.
  3. Eläinsuojeluneuvoja saattaa pyytää eläimestä kuvaa tai videota tilanteen havainnollistamiseksi. Toimi aina eläinsuojeluneuvojalta saatujen ohjeiden mukaisesti.
  4. Älä koske eläimeen omin päin, äläkä vie sitä kotiisi.
  5. Voit myös tarjoutua avuksi eläimen kuljettamiseen jatkohoitoon, jos eläinsuojeluneuvoja kokee sen tarpeelliseksi.

Kiitos kun välität!

Lähteet:

BirdLife Suomi – Kun löydät linnunpoikasen -juliste
Korkeasaari Zoo: Saako vesilintujen poikasia ruokkia leivällä?
Suomen Eläinsuojeluyhdistysten Liitto SEY: Linnut
Suomen Eläinsuojeluyhdistysten Liitto SEY: Usein kysyttyä linnuista
Suomen Eläinsuojeluyhdistysten Liitto SEY: Vesilinnut

Jaa sivu
Skip to content