Kissan karkaamisen ennaltaehkäisy ja parhaat ohjeet kissan turvalliseen ulkoiluun
Vapaana ulkoilevat kissat altistuvat monille eri vaaroille aina liikenteestä ja muista ihmisistä petoeläimiin. Me eläinsuojeluyhdistyksissä puhumme kissojen turvallisen ja valvotun ulkoilun ja virikkeellistämisen puolesta. Kissoja kuitenkin myös karkailee, eniten juuri näin kesällä, kun vietetään enemmän aikaa ulkona ja asuntoja tuuletetaan. Paras tapa välttää lemmikkien karkailuja onkin ennaltaehkäisy ja kissan turvallisuudesta huolehtiminen. Olemme Salon Seudun Eläinsuojeluyhdistyksessä koonneet tähän artikkeliin muutamia keskeisiä asioita kissojen karkaamisten ennaltaehkäisyyn. Useimmiten ennakoinnilla vältetään karkaamis- ja putoamisvahingot.
Kissat karkaavat useimmiten ikkunoista, parvekkeilta tai valjaista. Myöskään kuljetuskopasta karkaaminen ei ole tavatonta. Kissan karkaamisen ennaltaehkäisy vaatii hieman suunnittelua, selvittelyä ja usein myös kädentaitoja ja pientä macgyverointia, mutta se palkitsee tekijänsä, kun kissa voi asua oman ihmisensä kanssa turvallisesti eikä omistajan tarvitse stressata karkaamisen mahdollisuudesta.
Tuuletusikkunat
Asuntojen tuuletusikkunat tulisi joko verkottaa, tai huolehtia siitä, että ikkunat ovat aina lukittuina tarpeeksi pienelle. Kissa menee läpi varsin pienestäkin raosta, sillä mistä mahtuu pää, mahtuu yleensä koko kissa. Turvallisena rakona voidaan pitää 5 cm tuuletusrakoa. Jos tämä ei ole riittävä esimerkiksi kesäkuumalla tuulettamiseen, tulee ikkunat verkottaa. Verkoksi ei riitä pelkkä muovinen hyttysverkko, sillä kissa saa sen hyvin helposti rikki. Verkoksi kannattaakin laittaa pienisilmäistä, jämäkkää verkkoa, esimerkiksi minkkiverkkoa. Tämän lisäksi voit halutessasi laittaa vielä hyttysverkkoa pitämään hyönteiset poissa. Muista tarkistaa säännöllisesti, että verkot ovat ehjät ja kunnolla kiinni rakenteissa.
Parvekkeet
Kissaa ei tule päästää parvekkeelle vapaasti ulkoilemaan, ellei se ole turvallisesti verkotettu tai lasitettu. Parvekeverkkoja saa nykyisin monesta lemmikkieläintarvikkeita myyvistä liikkeistä, ja internet on pullollaan hyviä ideoita parvekkeiden turvalliseksi saattamiseksi. Parvekkeen verkottaminen vaatii hieman työtä ja luvan isännöitsijältä ja mahdolliselta vuokranantajalta, mutta palkitsee sekä kissan että omistajan. Muista tarkistaa säännöllisesti, että verkko on ehjä ja kunnolla kiinni. Verkko ei kuitenkaan saa vaarantaa paloturvallisuutta tai pelastustyötä.
Lasitetuissa parvekkeissa pätee sama 5 cm sääntö kuin tuuletusikkunoissakin. Lasitetut parvekkeet voivat kuitenkin lämmetä helteillä todella kuumiksi, joten kannattaa harkita jonkinlaisen verkotetun kehikon rakentamista 1-2 lasin tilalle kesähelteitä varten. Jo parin vuoden ajan on kissanomistajien keskuudessa ollut erittäin suosittua ujuttaa lasien kiskoihin oikein mitoitettu ritilähylly.
Kissan putoaminen ikkunasta tai parvekkeelta, matalaltakin, on erityisesti kaupungissa monesti kohtalokasta, sillä putoamisen vammat voivat olla vakavia. Kaupungissa ei useinkaan ole putoamispaikan alla pehmeää maastoa, vaan kova asfaltti. Yleisiä vammoja ovat jalkojen ja leuan eri asteiset murtumat, haavat, pään ja selän vammat, lihasvenähdykset, sisäelinvammat jne. Näiden hoitaminen ei ole helppoa tai halpaa, eikä aina edes hoidettavissa, joten putoamiset ja niiden ehkäisy tulee ottaa vakavasti.
Ulkotarhat
Kissojen ulkoilutarhat rakennetaan yleensä puusta ja tiheähköstä verkosta. Hyvä silmäkoko on esim. pari senttiä, tällöin tarhaan ei pääse kutsumattomia vieraita, kuten lintuja, hiiriä tai käärmeitä. Kissojen tulisi myös tarhassa ulkoilla vain valvotusti, ja tarhan kunto tulee tarkastaa säännöllisesti. Muista rakentaa tarhaan myös katto, sillä kissa kiipeää muuten helposti seinärakenteiden yli! Jos rakennat tarhan maata vasten, voi olla hyvä viedä verkkoa myös hieman maan alle, mikäli kissastasi kuoriutuu tarmokas kaivaja.
Nykyisin on olemassa myös nimenomaan ulkotarhoja rakentavia yrityksiä, joiden palveluja kannattaa hyödyntää.
Ulko-ovi
Kissat ovat liikkeissään salamannopeita ja saattavat livahtaa auenneesta ulko-ovesta ennen kuin ehdit kissaa sanoa. Parhaiten ulko-ovesta karkaamista ehkäisee se, ettei kissalla ole suoraa pääsyä asunnosta ulko-ovelle, vaan välissä on esim. tuulikaappi tai katettu kuisti. Jos tällaisia ei ole, tulee ulko-ovesta aina kulkea varoen ja ripeästi. Myös kissaa voi kouluttaa esimerkiksi pysymään etäämmällä ovesta.
Jotkut kissat oppivat avaamaan ovia, joten ulko-ovet onkin hyvä pitää lukossa, ja väliovien kahvat tarvittaessa kääntää, jottei kissa saa niitä auki.
Valjaat
Monet kissat rakastavat valjasulkoilua, ja se onkin ihana tapa viettää aikaa oman kissan kanssa. Kissat ovat kuitenkin koiriin verrattuna mestareita pujottelemaan valjaista pois esimerkiksi pelästyessään, joten valjaiden rakenteeseen, kestävyyteen ja oikein pukemiseen tulisikin kiinnittää huomiota. Valjaista pois pujottelu ja peruuttelu on vaikeampaa, jos valjaissa on säädettävä panta sekä kaulan että vatsan ympärillä. Tällaisissa valjaissa on tavallisesti vielä rintaremmi, joka asettuu etujalkojen välistä kaulapannan ja vatsaremmin väliin. Toinen, lyhyempi remmi kulkee kissan lapaluiden välistä kaulapannan ja vatsaremmin välissä. Valjaat tulee pukea tarpeeksi tiukalle, ja hyvä nyrkkisääntö on, että valjaiden ja kissan väliin mahtuu helposti oma sormi. Tarkista valjaiden kireys joka kerta ennen kuin lähdette ulos! Valitse ulkoiluun rauhallinen paikka, sillä kissat saattavat säikähtää helposti. Valjaisiin saattaa myös takertua jotakin, joten olethan tarkkana ulkoillessanne.
Kissan valjasulkoilussa kannattaa suosia myös tavallisia talutushihnoja, ei flexejä. Tällöin pysyt paremmin kontrollissa eikä kissa pääse sinusta liian kauas tai kiipeämään korkealle puuhun.
Älä koskaan jätä kissaa valvomatta valjaisiin, esimerkiksi juoksutusnarun päähän, edes vain pieneksi hetkeksi.
Entäpä oletko kuullut kissanrattaista? Niihin kissan voi kiinnittää valjaista kiinni ja käydä vaunulenkeillä! Valitsethan myös vaunulenkeille rauhallisemman ympäristön, ettei kissa joudu paniikkiin.
Kuljetuslaatikko
Toisinaan kissoja karkaa myös kuljetuslaatikoista esimerkiksi eläinlääkärikäynnin yhteydessä. Tämä voi olla todella vaarallista varsinkin jos kissa on ollut rauhoitettuna eikä vielä täysin hereillä. Kissa saattaa tarvita myös säännöllistä lääkitystä ja hoitoa. Onkin ehdottoman tärkeää, että kuljetuslaatikon kunto tarkistetaan säännöllisesti, ja ennen matkaan lähtöä tarkistetaan, että kaikki nipsut ovat kiinni. Hyvä tapa varmistaa kopan kasassa pysyminen on kiinnittää sen ympärille esimerkiksi liina, vyö tai ”mustekalat”. Muistathan autoillessasi laittaa kuljetuslaatikon turvavöihin.
Jos käytössäsi on kankainen kuljetushäkki, joka aukeaa vetoketjuilla, on hyvä hankkia vetoketjuihin pienet lukot, jotta kissa ei pääse esimerkiksi kynsin avaamaan vetoketjuja itse.
Kissan karkaamisen ennaltaehkäisy – muistilista:
- Verkota tuuletusikkunat, tai tarkista, että ne lukittuu max 5 cm rakoselle ja lukitus myös pitää.
- Verkota parvekkeesi tai tarkista, että kissa ei pääse putoamaan lasien raoista tai liikuttelemaan niitä itse.
- Tarkista säännöllisesti, että verkotukset ovat pitävät, ehjät ja kunnolla kiinni.
- Jos harrastatte valjasulkoilua, tarkista, että valjaat ovat oikein puettu, ehjät ja tukevat. Saatat joutua kokeilemaan kissallesi useita valjasmalleja.
- Älä jätä kissaa valvomatta valjaisiin, esim. juoksutusnarun päähän.
- Tarkista, että kissasi kuljetuslaatikko on ehjä ja tukeva sekä kunnolla kiinni.
- Tarjoa kissallesi tarpeeksi virikkeitä myös sisätiloissa.
Lisäksi:
- Siruta kissasi ja pidä huoli, että sen tiedot on rekisteröity johonkin sirupalveluun. Mikrosirun avulla löytyneen kissan omistaja tavoitetaan nopeammin ja helposti. Lisää mikrosirusta ja SSEY:n sirutuskampanjasta täällä.
- Karkaamisen varalta kerää kissasi karvaa ilmatiiviiseen minigrip-pussiin mahdollista etsijäkoiraa varten.
- Joskus kaikista varotoimista huolimatta voi vahinko kuitenkin sattua ja kissa karata. Toimi silloin näiden Etsijäkoiraliiton ohjeiden mukaisesti. Tärkeää on tilanteen rauhoittaminen ja riittävä tiedotus.
Hyviä vinkkejä kissojen turvalliseen tarha- ja parvekeulkoiluun löytyy esimerkiksi Facebook-ryhmästä Kissatarhat ja parvekeverkot – turvallinen hyvä elämä lemmikeillemme. <3
Jutun kuvissa esiintyvät kissat ulkoiluratkaisuineen ovat SSEY:n adoptoimia kissoja joko sijaiskodeissaan tai loppuelämänkodeissaan.