Miten estää koiraa karkaamasta?

Koirat ovat uteliaita ja meneviä tyyppejä, ja ne lähtevät useimmiten livohkaan lenkillä. Siispä miten estää koiraa karkaamasta? On joitakin seikkoja, joita ennakoimalla koirien karkureissut vähenevät tai loppuvat kokonaan.

Ota vinkeistämme vaari, niin yhteiselonne on mukavampaa, stressittömämpää ja turvallisempaa.

Kytkettynä lenkillä

Tiesithän, että lain mukaan koira on pidettävä taajamassa kytkettynä aina. Haluamme myös muistuttaa, että metsästyslaki velvoittaa pitämään koirat kytkettyinä myös taajamien ulkopuolella maaliskuun alusta elokuun puoliväliin, eli luonnonvaraisten eläinten lisääntymis- ja pesimisaikana.

Pidä siis koirasi kytkettynä, myös metsälenkeillä. Moni koira karkaa omistajaltaan, koska on ulkoillut vapaana ja lähtenyt huomaamansa toisen eläimen perään. Varmin tapa estää karkailut on pitää koira kytkettynä ulkoillessa.

Koira metsälenkillä valjaat päällä.
Koiran turvallisessa ulkoilutuksessa kannattaa suosia hyvin istuvia valjaita.

Kaulapanta vs. valjaat

Koirat saattavat kiemurrella kaulapannasta helposti karkuteille. Turvallisinta lenkkeillessä onkin käyttää koiralla valjaita, joissa on tartuntakahva. Tuplavarmistuksen turvallisuuteen saat tuplahihnalla – koiralla voi olla tarpeen käyttää sekä valjaita että pantaa, joissa molemmissa talutushihna. Tämä on turvallisuuden järkevää varmistusta jos koirasi kanssa vasta tutustutte toisiinne. Vanhatkin koirat voivat lähteä livohkaan jos esimerkiksi pelästyvät jotakin. Valjaisiin tai pantaan on myös syytä kiinnittää laatta omistajan yhteystiedoilla.

Turvallista matkustusta

Moni koira pääsee livahtamaan omistajaltaan auton ovia avatessa. Koiraa tulisikin kuljettaa turvallisesti esimerkiksi häkissä tai muuten autoon kiinni kytkettynä. Tällöin omistajalla on aikaa reagoida ja ottaa koira kiinni auton ovia avatessaan. Koirille on saatavilla autokäyttöön sopivia turvavyövaljaita, jotka kiinnitetään auton turvavyölukkoon. Nämä parantavat turvallisuutta kolarin sattuessa eikä koira pääse livahtamaan karkuun avoimesta ovesta. Jos kuljetat koiraa kuljetuskopassa, muista säännöllisesti tarkistaa sen kunto, ja että se on lähtiessä kunnolla kiinni ja turvavöihin kytketty. Hyvä tapa varmistaa kopan kasassa pysyminen on kiinnittää sen ympärille esimerkiksi liina, vyö tai ”mustekalat”.

Muistathan vielä, että lemmikkiä ei koskaan saa jättää kuumaan autoon! Kesän lämmöissä edes pilvinen sää tai raollaan olevat ikkunat eivät auta.

Miten estää koiraa karkaamasta. Turvallinen matkustaminen, kaksi koiraa auton rakenteisiin kiinnitetyssä häkissä.
Auton rakenteisiin kiinnitetty metallinen häkki on turvallinen tapa matkustaa, eikä koira pääse ovia avatessa karkuun.

Ulkotarha ja ulko-ovet

Ulkotarhan tulee olla tarpeeksi korkea, sillä taitavimmat koirat hyppäävät aidan yli leikiten. Aidan sopiva materiaali on puu tai metalliverkko. Aitaa rakentaessa voi olla hyvä vetää verkkoa hieman myös maan alle, sillä koira voi helposti kaivaa tiensä vapauteen myös aidan ali. Tarkista säännöllisesti tarhan aidan kunto ja korjaa mahdolliset aukot ja muut epäkohdat. Älä myöskään jätä koiraa valvomatta ulkotarhaan.

Taitavimmat koirat osaavat avata itse ulko-oven! Tästä syystä ovi tulisikin pitää lukittuna tai estää koiran suora pääsy asunnosta ovelle.

Koulutus ennen kaikkea

Koiran kouluttamisella päästään jo pitkälle. Positiiviseen palkitsemiseen perustuvalla koulutuksella rakennat keskinäistä luottamustanne, ja samalla opitte sekä toisistanne että hyödyllisiä taitoja. Luoksetulo ja odottaminen/paikallaan pysyminen kuuluu peruskäskyihin, jotka koiran tulisi oppia noudattamaan hyvin.

Koira istuu lumessa ulkoaitauksessa.
On hyvin koirakohtaista millainen ulkoaitaus on koiralle tarpeeksi tukeva ja korkea. Pelaa mieluummin varman päälle.

Aktivointi

Koiran aktivointi ja mielekkään tekemisen tarjoaminen voi vähentää koiran omatoimiseikkailuja kodin ulkopuolella. Koiraa voi aktivoida lukuisin eri älyleikein ja fyysisin aktiviteetein, kuten nose work, temppu- ja tottelevaisuuskoulutus, noutamisleikit, aktivointilelut sekä eri aisteja stimuloivat lelut jne. Erilaisia koiraharrastuksia on nykyisin myös lukuisia.

Koiran tulee päästä myös päivittäisille kävelylenkeilleen, missä se saa haistella ympäristöä, tehdä tarpeensa ja ihmetellä maailmanmenoa.

Ilotulitukset ja ukkonen

Moni koira pelkää jyrinää ja pauketta jopa paniikkiin asti. Pelko voi alkaa myös yllättäen; ennen koira, joka ei ole välittänyt ilotulitteista tuon taivaallista, voikin yhtäkkiä pelätä niitä hurjan paljon.

Ennakoi ilotulitukset vuodenvaihteen tienoilla. Joskus kaupungeissa voi olla muitakin ilotulituksia, joten seuraa kaupungin tiedotteita. Käy vain pikaisesti koiran kanssa ulkona, ja ammunta-aikana vältä ulos menemistä kokonaan. Älä missään tapauksessa ota koiraa mukaan katsomaan ilotulituksia, pelkäsi se tai ei! Älä lähde koiran kanssa ulos myöskään ukonilmalla jos koira pelkää jyrinää.

Näissä tapauksissa parasta on pysyä sisätiloissa koiran kanssa kuin mitään ei tapahtuisikaan. Voit laittaa radion päälle ja verhot kiinni, katsella televisiota tai tehdä muita aivan tavallisia askareita.

Jotkut koirista pelkäävät jyrinää niin paljon, että saatetaan tarvita eläinlääkärin konsultointia tilanteen rauhoittamiseksi.

Vuodenvaihteessa on kuitenkin selkeä piikki koirien katoamiselle, joten pyydämmekin kiinnittämään erityistä huomiota uudenvuoden ilotulituksiin ja niiden sallitun ampumisajan noudattamiseen.

Koira leikkii omistajansa kanssa vetolelulla.
Tarjoa koirallesi riittävästi erilaisia fyysisiä ja älyllisiä virikkeitä tylsyyden karkoittamiseksi.

Miten estää koiraa karkaamasta – muistilista

  • Ulkoiluta koiraasi kytkettynä etenkin kiinnipitoaikana ja taajamassa. Jos koira karkailee helposti tai on hyvin riistaviettinen, kannattaa vapaana ulkoilua välttää kokonaan. Ulkoillessa koiralla on hyvä olla ehjät, hyvin istuvat valjaat tartuntakahvalla.
  • Varmista väliovella tai turvaportilla, ettei koira pääse livahtamaan avonaisesta ulko-ovesta. Lukitse myös ovi, jos koirasi osaa avata ovia.
  • Varmista että piha-aitauksesi on tarpeeksi korkea ja tukeva koirallesi. Älä jätä koiraasi pihalle valvomatta.
  • Autoillessa muista kiinnittää koira turvavyöllä tai laita koira kuljetukseen sopivaan koppaan/häkkiin, joka on kiinnitetty autoon.
  • Tarjoa koirallesi riittävästi erilaisia virikkeitä ulkoilun lisäksi.

Muista lisäksi:

  • Siruta koirasi. Mikrosirun avulla löytyneen koiran omistaja tavoitetaan nopeammin ja helposti.
  • Koirien rekisteröinti muuttui lain mukaan pakolliseksi vuonna 2023. Kaikki koirat tulee olla vuoden 2023 loppuun mennessä rekisteröitynä Ruokaviraston koirarekisteriin.
  • Karkaamisen varalta kerää koirasi karvaa ilmatiiviiseen minigrip-pussiin mahdollista etsijäkoiraa varten.
  • Joskus kaikista varotoimista huolimatta voi vahinko kuitenkin sattua ja koira karata. Toimi silloin näiden Etsijäkoiraliiton ohjeiden mukaisesti. Tärkeää on tilanteen rauhoittaminen ja riittävä tiedotus.
Jaa sivu
Skip to content