Mikä on kissapopulaatio?

Kissapopulaatio on joukko kissoja, jotka lisääntyvät keskenään hallitsemattomasti. Populaatio saa usein alkunsa leikkaamattomista, valvomatta ulkona liikkuvista lemmikkikissoista. Suomessa on satoja kissapopulaatioita, ja yhdessä populaatiossa voi olla satakin kissaa. Kissapopulaatiot työllistävät eläinsuojeluyhdistyksiä eniten koko Suomessa, myös Salossa. Tämän vuoksi puhumme kissakriisistä.

Kissapopulaation kissoja syömässä ulkona

Kissapopulaatiot saavat alkunsa ja pysyvät yllä ihmisen toiminnan seurauksena, ja usein siihen puututaan liian myöhään. Monia populaatioita joku ruokkii ja tarjoaa jonkinlaista suojaa kissoille. Silti kissojen hoito on yleensä laiminlyöty, ja ne ovat usein sairaita, nälkiintyneitä ja sisäsiittoisia. Moni populaatiokissa on ihmistä kohtaan arka ja pelokas, koska se on ollut lemmikkikissaa vähemmän tekemisissä ihmisen kanssa.

Populaation ylläpitäjä ei yleensä tarkoita pahaa, vaan tilanne lähtee käsistä, kun vieraita kissoja aletaan ruokkia omassa pihapiirissä, ja niitä alkaa kerääntyä paikalle yhä enemmän. Tämän vuoksi tilanteeseen puuttuminen jo aikaisessa vaiheessa olisi erittäin tärkeää, ettei tilanne pääse pahemmaksi.

Vuoden 2024 alussa voimaan tulevassa uudessa eläinten hyvinvointilaissa kielletään eläinten hallitsematon lisäännyttäminen, mikä tarkoittaa, että omistajalla on myös velvollisuus estää se. Myös tällä lailla siis pyritään ennaltaehkäisemään kissapopulaatioiden syntyä.

Kuinka voin auttaa kissapopulaatioiden ehkäisyssä?

Omalla toiminnallasi voit ehkäistä kissapopulaatioiden syntymistä ilmoittamalla eläinsuojeluun vieraista kissoista omassa pihapiirissäsi tai asuinpaikkasi lähistöllä. Selkeämmistä kissalaumoista kannattaa ilmoittaa joko eläinsuojeluyhdistykseen tai valvontaeläinlääkärille. Ilmoituksen voi tehdä nimettömänä, joten ethän jätä ilmoitusta tekemättä paljastumisen pelossa. Eläinsuojeluilmoituksen voi tehdä myös netissä.
Tee eläinsuojeluilmoitus.

Kissapopulaation kissoja syömässä navetassa

Jos havaitset ulkona kissanpentuja, ilmoita niistä välittömästi suoraan eläinsuojeluun. Mitä nuorempina pennut saadaan talteen, sitä helpommin ja nopeammin ne sosiaalistuvat. Mitä kauemmin ne joutuvat kasvamaan itsekseen, sitä kauemmin kesyyntymisessä menee aikaa, usein kuukausia tai jopa vuosia.

Pidä huoli, että oma kissasi on leikattu eikä pääse kasvattamaan kissapopulaatioita. Älä myöskään aloita omin päin ruokkimaan vieraita kissoja.

Mitä ilmoituksen jälkeen tapahtuu?

Moni saattaa pelätä kissojen lopettamista, eikä siksi ilmoita vapaina vilisevistä kissoista. SSEY ei koskaan lopeta populaatiokissojakaan ilman painavaa syytä, mutta mitä pidempään populaatiot saavat kasvaa, sen sairaampia ja villiintyneempiä kissat niissä voivat olla. Jos sairaudet ovat hoidettavissa, niin ne hoidetaan, ja nämä kissat pääsevät lopulta etsimään uusia, rakastavia koteja. SSEY onkin kotiuttanut vuosien varrella useita populaatiokissoja. Populaation tyhjentäminen ei siis automaattisesti tarkoita kissojen lopettamista!

Kissat loukutetaan populaatiosta turvaan yksitellen, ja jokaiselle tehdään terveystarkastus eläinlääkärillä, jonka mukaan edetään. Eläinsuojelua ei tulisi pitää tahona, joka julmasti vie eläimet pois, vaan eläinsuojelu on paikalla auttamassa sekä kissoja että omistajaa elämänlaatunsa parantamiseksi.

Kiitos kun välität, ja autat meitä auttamaan!

Kissapopulaation kissanpentuja kotihoidossa SSEY:llä
SEY:n kaavio kissan lisääntymisestä ja populaatioiden synnystä
Jaa sivu
Skip to content