Syksyn kissapopulaatio-ongelmia ennaltaehkäistään keväällä ja kesällä

Kissa

Populaatiokissojen määrä on Suomessa viime vuosina ollut alueellisesti kasvussa. Pohjois-Savossa tilanne ei ole toivoton, mutta myös täällä löytölät täyttyvät kissoista viimeistään syksyllä. Miten siis ennaltaehkäistä syksyn ongelmia jo nyt?

Tehokkain keino on leikkauttaa ja turvasiruttaa kaikki ulkoilevat kissat. Lisäksi pihapiiriin ilmaantuvia, tai selvästi heitteille jätettyjä kissoja, ei pidä alkaa ruokkia, vaan ne tulee toimittaa asianmukaisesti joko takaisin omistajalleen tai löytöeläinsuojaan. Apua on saatavilla myös siinä tapauksessa, että oma eläintenpito on karannut käsistä.

Kissan tehokas lisääntyminen saattaa yllättää omistajan

Kissapopulaatioita syntyy, kun leikkaamattomien kissojen annetaan ulkoilla vapaasti, tai kun ihminen alkaa ruokkia pihapiiriin ilmestynyttä kissaa. Vaikka ajatus kissan ruokkimisesta ja suojan tarjoamisesta voi olla hyväntahtoinen, saattaa se edesauttaa epätoivotun populaation syntyä. Populaatioissa kissat lisääntyvät hallitsemattomasti, taudit leviävät helposti ja sisäsiittoisuus aiheuttaa ongelmia.

Kotikissa saavuttaa sukukypsyyden 5–8 kuukauden ikäisenä. Naaraskissa voi saada vuodessa kolmekin pentuetta, joissa jokaisessa on keskimäärin neljä poikasta. Kissa on siis erittäin tehokas lisääntyjä.

Tehokas lisääntyminen saattaa yllättää myös kissanomistajan, jonka alkuperäinen tarkoitus on ollut huolehtia eläimestään hyvin. Holtittomasti kasvava kissamäärä verottaa ennen pitkää sekä omistajan jaksamista että taloutta. Kuvaan astuvat helposti myös häpeän tunne ja ongelmien peittely.

Tällaisessakin tilanteessa apua on kuitenkin tarjolla ja sitä kannattaa pyytää. Suomen Eläinsuojelun, SEYn, kouluttamat eläinsuojeluneuvojat ovat asiantuntijoita, joihin voi olla yhteydessä matalalla kynnyksellä. Neuvojat osaavat kertoa, kuinka käsistä karannut tilanne saadaan hallintaan ja kuinka asiassa edetään. Yhteistyö neuvojien kanssa on siksikin suositeltavaa, että tällöin kissanomistaja säästyy rankemmilta viranomaistoimilta. Pahimmassa tapauksessa ongelman hoitamatta jättäminen voi johtaa eläinsuojelurikossyytteeseen.

Jos on epävarma, kuinka toimia pihapiiriin ilmestyneen kissan kanssa, tai jos omassa eläintenpidossa on ongelmia, yhteyttä voi ottaa paikalliseen eläinsuojeluyhdisykseen tai suoraan SEYn eläinsuojeluneuvojaan. Neuvojien yhteystiedot löytyvät SEYn verkkosivuilta https://sey.fi/elainsuojeluneuvojat. Eläinsuojeluneuvojilla on vaitiolovelvollisuus.

Pohjois-Savon alueella toimii kaksi SEYn alaista eläinsuojeluyhdistystä, joista suurin on Savon Eläinsuojelu ry. Varkauden seudulla toimii Varkauden seudun eläinsuojeluyhdistys.

Eläinsuojeluneuvojat Pohjois-Savossa:

Pellinen, Minna
(Kuopio, Siilinjärvi, Lapinlahti, Kaavi, Tuusniemi, Pielavesi, Keitele, Vesanto, Tervo)
040 163 3660
minna.pellinen@sey.fi

Cederberg, Marja
(Iisalmi, Kiuruvesi, Sonkajärvi, Vieremä)
044 237 6439

Pietikäinen, Henna
(Leppävirta, Varkaus)
044 518 2506 (ark. 8–16)
henna.pietikainen@sey.fi

Jaa sivu
Skip to content