Kissat
Kissa ei ole lainsuojaton
Vapaasti ulkoilevat kissat voivat aiheuttaa monenlaista harmia naapurustossa ja siten ymmärrettävästikin kiristää lähialueen asukkaiden naapuruussuhteita. Oma rakas kissasi ei välttämättä herätä kaikissa naapureissa samoja lämpimiä ihastuksen tunteita.
Kanssaihmisten tuntoja tulisi muistaa kunnioittaa, sillä kaikilla on yhtäläinen oikeus viihtyä asuinalueellaan. Lisäksi toisinaan erimielisyydet valitettavasti kärjistyvät vihamielisyytenä itse kissaa kohtaan. Turhautuneiden naapureiden on kuitenkin syytä muistaa, että kissa on lainsuojaa nauttiva lemmikki, jonka kaltoin kohtelu ei missään tilanteessa ole ymmärrettävää eikä hyväksyttävää!
Kissan omistaja on aina vastuussa lemmikkinsä tekosista – ja turvallisuudesta. Ei pidä nimittäin myöskään unohtaa kaikkia niitä vaaroja, joille vapaasti ulkoileva kissa on jatkuvasti alttiina. Lemmikkikissoja katoaa ja kuolee koko ajan ympäri Suomea. Usein lemmikin kohtalo ei koskaan selviä omistajalle, joka joutuu elämään pitkään piinaavassa epätietoisuudessa.
Sisäkissaksi?
Ihmisillä on nykypäivänäkin usein voimakas tunne, että vapaan ulkoilun kieltäminen kissalta on jotenkin epäreilua ja luonnotonta. Kissa ei kuitenkaan ole Suomessa luonnonvarainen eläin vaan lemmikki!
Koirat tai esimerkiksi hevoset eivät ulkoile Suomessa vapaasti ilman omistajiaan, eikä tätä pidetä mitenkään kummallisena asiana – miksi kissan kohdalla olisi toisin?
Sisäkissan liikunta
Kissalle on liikunnan kannalta tärkeää myös vertikaalinen eli pystysuuntainen tila, jota voi järjestää pieneenkin asuntoon. Erilaisia kiipeilypuita ja -rakennelmia on runsaasti markkinoilla pienistä raapimapuista kattoon asti ulottuviin tankoihin ja leikkikeskuksiin.
Erilaisia hyllyjä ja köydellä päällystettyjä puupölkkyjä tai lautoja voi lisäillä oman mielikuvituksen mukaisesti tai etsiä esim. netistä lisää ideoita. Kaikkien kiipeilypuiden – niin omatekemien kuin ostettujen – suhteen tulee aina muistaa varmistaa rakenteiden turvallinen ja kestävä kiinnitys, jotta ne kestävät railakkaammankin riehumisen.
Turvallinen ulkoilu
Hyvä ratkaisu on totuttaa kissa valjasulkoiluun. Kissanvaljaita ja talutushihnoja saa kaikista eläintarvikeliikkeistä. Kissa tulee totuttaa valjaisiin ensin pikkuhiljaa sisätiloissa pitämällä niitä ensin vain pienen hetken kerrallaan kissan päällä, vähitellen pitoaikaa pidentäen. Kun kissa suhtautuu valjaisiin rauhallisesti, voidaan aloittaa ulkoilu. Jotkut kissat eivät harjoittelusta huolimatta koskaan totu valjaisiin, eikä siihen koskaan pidä pakottaa. Monet kissat kuitenkin nauttivat lenkeistään niin paljon, että suorastaan vaativat ulospääsyä oven edessä, jos tavanomainen iltalenkki uhkaa jäädä väliin!
Jos omistajalla on oma piha, ihanteellinen ratkaisu on rakentaa kissalle ulkotarha. Ulkotarhassa on verkotetut seinät ja katto. Tarha sisustetaan kiipeilymahdollisuuksilla, piilopaikoilla, hiekkalaatikolla jne. Talkoovoimin hyvin suunniteltu tarha nousee nopeasti. Ulkotarhassa kissa pystyy edelleen jahtaamaan hyönteisiä ja seuraamaan maailman muuta menoa aiheuttamatta vaaraa linnuille ja kyntämättä naapuripihojen kukkapenkkejä. Turvallisessa ulkotarhassa kodin pihalla kissa on myös turvassa autoilta, irti päässeiltä koirilta, yhteenotoilta vieraiden kissojen kanssa sekä pahantahtoisilta ihmisiltä. Ulkotarhan voi mahdollisuuksien mukaan rakentaa esim. niin, että kissalla on vapaa pääsy avoimesta ikkunasta suoraan tarhaan.
Kerrostaloissa asuville sopiva ratkaisu voi löytyä parvekkeelta. Oman parvekkeen saa muutettua kissaturvalliseksi ulkoilutilaksi verkottamalla parvekkeen koko korkeudeltaan. Myös ikkunat tulisi verkottaa tai muutoin suojata siten, että kissa voi nuuhkia ulkoilmaa pääsemättä putoamaan.
Vapaasti ulkoilevien kissojen aiheuttama erimielisyys on aina ajankohtainen ongelma – sen osoittavat eläinsuojeluyhdistysten saamat monet yhteydenotot aiheesta. Onneksi kuitenkin yhä useampi kissanomistaja on viime vuosina tehnyt positiivisen valinnan turvallisen ja naapuriystävällisen lemmikinpidon puolesta.
Eläinsuojeluyhdistyksiltä tai kissajärjestöiltä – kuten rotuyhdistyksiltä – saa lisää neuvoja ja hyviä, painavia perusteita valvotun ulkoilun järjestämiseksi.
Mikäli kissasi kuitenkin ulkoilee vapaasti
Käytännössä suurin syy kissavastaisuuteen, ainakin taajama-alueilla, syntyy siitä, että lemmikkikissojen omistajat eivät ymmärrä tai halua ymmärtää sitä, että kissa tulee ehdottomasti leikkauttaa. Steriloinnin jälkeen kissa on edelleen se sama kissa, eikä sen luonne toimenpiteen takia juurikaan muutu, mutta tavat kylläkin; kollien osalla loppuu turhanpäiväinen mouruaminen ja reviirin merkitseminen ja virtsa muuttuu lähes hajuttomaksi. Naaraskissojen osalla loppuu puolestaan jatkuva tiineenä oleminen. Ei ole enää pentukissojen sijoitusongelmia. Lisäksi kissan omistajan kannattaa sopia naapureidensa kanssa mahdollisten karkotteiden käytöstä ja tarvittaessa kustantaa ne itse. Kissanomistajien tulisi myös muistaa se, että kaulapanta ja nimilappu siinä voivat olla oman lemmikin ”henkivakuutus”.
Harkintaa ja vastuuta
Kannattaa ja pitää harkita tarkkaan, ennen kuin hankkii itselleen kissan tai minkään muun lemmikin. Ne vaativat päivittäistä hoitoa ja huolenpitoa jopa parikymmentä vuotta. Lisäksi lemmikeistä aiheutuu omistajalleen kustannuksia, siivoamisen tarve voi lisääntyä, huonekalut, matot, yms. voivat joutua koville, jne. jne… Lisäksi tulee aina etukäteen tutkia, että onko perheessä allergiaa ja varautua siihen, että sellainen voi puhjeta lemmikkieläimen ottamisen jälkeen. Tämä ei tarkoita sitä, että lemmikkieläinten pitäminen olisi tuomittavaa. Päinvastoin se on erittäin mukavaa, osin sitovaa ja vaativaa, mutta erittäin antavaa. Lemmikkieläinten pitoon liittyvät asiat ja ongelmat tulee tiedostaa ja ymmärtää, ennen kuin hankkii itselleen sellaisen.