SEY Djurskyddet Finland
Vi har arbetat med djurskydd sedan år 1901 och är den största djurskyddsorganisationen och djurskyddsexperten i Finland. Vårt verksamhetsområde omfattar alla djur och förbundets verksamhet täcker hela landet.
Vi strävar till att påverka lagstiftningen och beslutsfattandet som berör djurskyddsfrågor. Man vill också påverka den allmänna opinionen. Vi ger utlåtanden, förhandlar, håller kontakt med beslutsfattare och deltar i arbetsgrupper och delegationer som behandlar djurskyddsfrågor.
40 lokala djurskyddsföreningar
Vi har ett nätverk bestående av 40 lokala föreningar runt om i Finland. Dessa har egen verksamhet som till exempel egna hittedjurshem. Utöver djurskyddsövervakningen, hör spridandet av information och upplysning till våra viktigaste verksamhetsformer.
Frivilliga djurskyddsrådgivare
Vi har 80 frivilliga djurskyddsrådgivare runt om i landet. Vi har haft frivilliga djurskyddsövervakare sedan år 1902. De utför ett jordnära och praktiskt arbete. På basen av djurkyddsanmälan gör de besök på ort och ställe där man misstänker att djur behandlas eller sköts illa. Då problemen är lindriga kan de korrigeras via rådgivning. I allvarliga fall överförs ärendet till myndigheterna för vidare åtgärder.
Djurskyddsövervakarnas arbete är en viktig del av förbundets verksamhet och kostnaderna för att upprätthålla ett nätverk av övervakare är stora. SEYs verksamhet finansieras av medlemsavgiften och av vänliga själar som donerar och testamenterar medel.
Djurens vecka
Kunskap är grunden för befrämjandet av djurs välmående.
Djurens vecka är en temavecka som anordnas årligen mellan den 4 och 10 oktober. Veckan inleds på den internationella Djurens dag som också är minnesdagen för djurens skyddshelgon Franciskus av Assisi I Finland har Djurens vecka firats från och med 1959.
Inför Djurens vecka, som är den 4–10 oktober, har SEY varje år ett nytt tema kring vilket SEY bland annat producerar material till skolor som kan användas i undervisningen. Vi har producerat material som gäller Djurens vecka för undervisningsändamål redan i 30 år. Materialet för Djurens vecka är gratis, och det kan man beställa här.
Hur kan man hjälpa djur?
Om man ser någon som behandlar ett djur illa, skall man omedelbart ta kontakt med den lokala djurskyddsrådgivaren. Vid brådskande fall, ring direkt till kommunens tillsynsveterinär, kommunveterinär, hälsoinspektör eller till polisen (utanför tjänstetid, alltid till polisen). Man kan också alltid ringa 112 för råd.
Du kan hjälpa oss att hjälpa djuren till exempel genom att bli medlem eller genom att bli djurskyddsfadder.