Söpö selfie vai silkkaa kidutusta?

5.12.2019


Ainakin puoli miljoonaa eläintä kärsii vuosittain matkailusta. Samaan aikaan eläinten hyvinvointi kiinnostaa yhä useampaa matkailijaa ja matkanjärjestäjää.


Miltä kuulostaisi uintiretki delfiinien kanssa, norsuratsastus viidakossa tai söpöt yhteiskuvat krokotiilien tai tiikereiden kanssa? Entä retki paikalliseen eläinpuistoon tutustumaan eksoottisiin eläimiin? Vielä muutama vuosi sitten isot, Suomessakin toimivat matkatoimistot järjestivät tällaisia retkiä ympäri maailmaa, ja kysyntää riitti.

Sitten saimme kuulla, ettei kaikki ole turistikohteissa ihan sitä miltä näyttää. Meille kerrottiin mediassakin, että turistikohteisiin päätyviä villieläimiä kesytetään, koulutetaan ja hoidetaan varsin kyseenalaisin menetelmin. Videoita norsujen väkivaltaisesta kouluttamisesta nähtiin ympäri maailmaa.

Kesällä 2018 suuri yleisö järkyttyi, kun Santorinin turistisaarella kuvattu kuvamateriaali aasien surkeasta kohtelusta levisi sosiaalisessa mediassa. Santorinille vaadittiin boikottia, ja negatiivinen mediahuomio sai kreikkalaiset parantamaan aasien oloja – ainakin hiukan.

Miten tavallinen matkailija sitten voi varmistua siitä, että eläimet voivat oikeasti hyvin? Lapin yliopiston matkailututkimuksen yliopistonlehtori José-Carlos García-Rosellin mukaan vastaus on suhteellisen helppo.

– Vastuullisen matkailijan kannattaa välttää kohteita, joissa on villieläimiä – varsinkin silloin, kun eläinten oloista ei ole varmaa tietoa. Matkaillessa on hyvä pysytellä sellaisten kohteiden äärellä, joissa olevat eläinlajit ovat oikeasti tottuneet ihmisiin. Tällöinkin matkailijan on toki syytä olla tarkkana, jotta eläimet voivat oikeasti hyvin, García-Rosell vinkkaa.

García-Rosellin mukaan matkailualan suurimmat eläinsuojeluongelmat koskevat esimerkiksi tiikereitä ja delfiinien kanssa uintia. Myös akvaariotoiminta saa osakseen kritiikkiä, sillä eläimet eivät näissä oloissa pysty mitenkään toteuttamaan lajityypillisiä käyttäytymistarpeitaan. 

… Lue koko artikkeli Eläinten ystävän verkkolehdestä.

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Villieläin ei ole matkailijan viihdyke – Bachelor Suomi antaa vääristyneen kuvan Afrikan luonnonsuojelutoiminnasta

Nelonen Media näyttää Etelä-Afrikassa kuvattua Bachelor Suomi 2016 -ohjelmaa, jossa esiintyy eläinten kannalta…

Lue lisää

Tarhaleijonien trofeiden tuonti myös Suomeen kiellettävä

TIEDOTE 27.10.2016 Yhdysvallat kielsi tarhattujen leijonien metsästysmuistojen maahantuonnin 20.10.2016 alkaen. Päätös on jatkoa…

Lue lisää

Eurooppalaiset villieläimiä suojelevat järjestöt: uhanalaisista lajeista peräisin olevien metsästysmuistojen tuonti EU:hun on kiellettävä

TIEDOTE 8.3.2016 Cecil-leijonan tappaminen Zimbabwessa viime vuoden heinäkuussa tuotti paljon julkista paheksuntaa ja…

Lue lisää
Jaa sivu
Skip to content