Söpöyden hinta

28.5.2020


HUOM! Käytän poikkeuksellisesti kirjoituksen kuvituksena brakykefalisten koirien kuvia, sillä aihe koskettaa niitä hyvin läheisesti. Noudatan Suomen eläinlääkäriliiton suositusta ja pidättäydyn muutoin käyttämästä sairaaksi jalostettujen koirien kuvia viestinnässäni.


Seuraeläinten ulkomuotojalostuksen ylilyönneistä on puhuttu viime aikoina paljon. Keskustelun keskiöön ovat nousseet ennen kaikkea brakykefaliset, eli lyhytkuonoiset koirarodut ja niiden kallon epänormaalin muodon aiheuttamat hengitys- ja lämmönsäätelyongelmat. Kaikki aiheen ympärillä käytävä kriittinen keskustelu on totta kai tervetullutta, mutta itse toivoisin keskustelun laajenevan pikkuhiljaa lyttykuonoista myös muihin terveys- ja hyvinvointiongelmia aiheuttaviin ulkomuotojalostuksen ylilyönteihin.


Brakykefalia itsessään on vakava terveys- ja hyvinvointiongelma. Siihen on myös helppo kiinnittää huomiota, koska se pistää niin tehokkaasti silmään, ettei sitä yksinkertaisesti voi olla huomaamatta. Monet brakykefaliset rodut kärsivät lisäksi muistakin vakavista terveysongelmista. Tästä hyvänä esimerkkinä toimii englanninbulldoggi. Se on yksi maailman suosituimmista koiraroduista ja päätynyt rotuna pisteeseen, josta ei ole enää paluuta.

Lue koko kirjoitus Eläinten ystävän verkkolehdestä.

Jaa sivu
Skip to content