Turkiseläimet ja turkistarhaus

Turkisteollisuudessa eläimiä kasvatetaan kelvottomissa olosuhteissa ja niiden turkki käytetään ihmisten vaatteiksi ja somisteiksi. Eläinten olosuhteet turkistarhoilla poikkeavat ratkaisevasti niistä, joissa lajit ovat sopeutuneet elämään. Suomessa kasvatetaan ja tapetaan joka vuosi noin neljä miljoonaa turkiseläintä. Suomi on yksi suurimpia turkistuottajamaita maailmassa.


Turkistarhaus on epäeettistä

Turkiseläimillä on edelleen tallella villien lajitoveriensa tarpeet. Turkiseläimiä on tarhattu alle sata vuotta, joten ne eivät ole juuri ehtineet kesyyntyä. Eläinten lajityypilliset tarpeet eivät toteudu tarhoilla, mikä aiheuttaa eläimille vakavaa haittaa. Turkiseläimet viettävät koko elämänsä verkkopohjaisessa, pienessä häkissä, joka ei riitä täyttämään aktiivisten petoeläinten toiminnantarvetta. Turkiseläinten monet käytöshäiriöt ja sairaudet kertovatkin hyvinvoinnin puutteista.

Huoli turkiseläinten kohtelusta kasvaa niin länsimaissa kuin muualla maailmassa. Turkistarhaajat pyrkivätkin luomaan illuusiota suomalaisesta eettisestä turkiksesta. Suomessa turkistarhat ovat kuitenkin samanlaisia kuin mitkä tahansa muut turkistarhat maailmassa, ja niissä tuotetaan turkiksia tavalla, joka on kielletty useissa maissa eettistä tai eläinten hyvinvointisyistä.

Meidän mielestämme turkistarhaukselle ei ole eettisiä perusteita. Turkistuotanto tulee kieltää lainsäädännöllä ja tarhaajien siirtymistä muihin elinkeinoihin tulee tukea.


SEYn tavoitteena on turkistarhauksen lakkauttaminen

Turkistarhauksen lakkauttaminen on yksi päätavoitteistamme. Vuonna 2013 luovutettiin eduskunnalle Suomen ensimmäinen kansalaisaloite. Sen tavoitteena oli lakkauttaa turkistarhaus Suomessa siirtymäajalla. Olimme mukana yhtenä kolmesta kansalaisaloitteen alullepanijasta. Eduskunta ei hyväksynyt kansalaisaloitetta, mutta se edellytti, että turkiseläinten pito-olosuhteita parannetaan.

Turkiseläinten olosuhteita säätelevää asetusta päätettiin alkaa uudistaa heti vuonna 2013. Olemme olleet tiiviisti mukana asetuksen uudistustyössä alusta saakka ja pyrkineet varmistamaan, että turkiseläinten olosuhteita parannetaan huomattavasti aina siihen saakka, kunnes ala lakkautetaan Suomesta. Uudistustyö on edelleen kesken.

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Eläinsuojelulain uudistus kaatui – SEYn ja Animalian päätavoitteina uudelle vaalikaudelle eläinten häkkikasvatuksen ja turkistarhauksen lopettaminen

14.3.2019: Hallituksen viimeviikkoisen eron seurauksena eläinsuojelulain uudistusta ei viedä läpi tämänkään vaalikauden aikana. Sipilän hallituksen viimeisimpänä tavoitteena oli saada uudistus valmiiksi ennen huhtikuisia eduskuntavaaleja siten, että laki astuisi voimaan vuoden 2021 alussa. Eläinsuojelulain uudistusta on valmisteltu vuodesta 2011 lähtien. Lain valmistumista on lykätty lukuisia kertoja.

Lue lisää

Onko tämä lopultakin turkistarhauksen loppu?

Turkistarhauksen on loputtava, ja meille kelpaa mikä tahansa lain kirjaus, joka päästää alan päiviltä.

Lue lisää

80 % suomalaisista haluaa tuotanto- ja turkiseläimet pois ahtaista häkeistä ja parsista

Ylivoimainen enemmistö suomalaisista on sitä mieltä, että tuotanto- ja turkiseläinten tulisi päästä liikkumaan päivittäin usean neliömetrin alueella. Suomalaisista 53 % on erittäin ja 27 % melko samaa väittämän kanssa.

Lue lisää
Jaa sivu
Skip to content