Suomen räikein lemmikkieläimiä koskeva eläinsuojeluongelma hoidetaan vapaaehtoisten voimin ja kustannetaan yksityisin varoin – SEYn lyhytdokumentti kuvaa kissakriisin karua arkea

20.8.2021

Oman onnensa nojaan hylättyjen kissojen kohtalo on Suomessa karu. Luontoon hylätyt kissat kärsivät nälästä, kylmyydestä, sairauksista ja ovat vaarassa joutua petoeläinten saaliiksi. SEYn varovaisen arvion mukaan surullisen kohtalon kokee vuosittain ainakin 20 000 kissaa. Ongelman laajuudesta ja vakavuudesta huolimatta kissakriisin hoitaminen on jäänyt vapaaehtoisten eläinsuojelijoiden harteille.

SEYn tuottama lyhytdokumentti Kissakriisin hinta kuvaa hädänalaisten kissojen auttamistyön arkea. Toimittaja Jone Nikula vieraili Hyvinkään eläinsuojeluyhdistyksen kissatalolla ja otti selvää, mistä kissakriisissä on kyse. 

SEY kampanjoi hädänalaisten kissojen puolesta 20.8.–19.9.2021. Kampanja-aikana myydään Kissanauhaa, joka on ostettavissa kaikista Musti ja Mirri -myymälöistä ja Mustin ja Mirrin verkkokaupasta. Kampanjan tuotot käytetään hädänalaisten kissojen auttamistyöhön Suomessa.

Hylättyjen kissojen kohtalo on yhä vapaaehtoisten käsissä

SEY ja monet muut eläinsuojelujärjestöt ovat jo vuosikymmeniä kampanjoineet kissojen paremman arvostuksen puolesta. Suomalaiset ovat osoittaneet tahtotilansa kissakriisin ratkaisemiselle vetoomuksin ja kansalaisaloitteella, mutta kissojen tilanne on edelleen ratkaisematta. 

 – Lakeja muutetaan hitaasti, mutta kissojen kohdalla se tuntuu olevan erityisen hidasta. Kissojen kärsimys jatkuu niin kauan kuin lainsäädäntö ei suojele kissoja kunnolla ja velvoita ihmisiä pitämään huolta kissoistaan, sanoo SEY Suomen eläinsuojelun toiminnanjohtaja (vs.) Maria Lindqvist.

Vapaana liikkuvien kissojen hallitsematon ja tehokas lisääntyminen tekee populaatiokissaongelmasta vaikeasti hallittavan. Populaatiokissaongelma voi lyhyessä ajassa pahentua merkittävästi, mikä hankaloittaa kissojen auttamistyötä entisestään.

– Kissojen pelastamistyö on jatkuvaa kilpajuoksua luontoon hylättyjen kissojen lisääntymistahdin kanssa. Vapaaehtoiset populaatiokissatyötä tekevät eläinsuojelijat ovat jatkuvasti äärirajoilla niin oman jaksamisensa kuin taloudellisten resurssien kanssa, sanoo Lindqvist.

Raskas työ kissojen parissa palkitsee

Hyvinkään eläinsuojeluyhdistyksen kissatalon vastaavan eläintenhoitajan Sini Hietasen päivät venyvät pitkiksi yhdistyksen pelastamia populaatiokissoja hoitaessa. Kissakriisin hinta -dokumentissa esiintyvä Hietanen kertoo kovan kohtalon kärsineesti, villiintyneestä ja sairaasta Stephen King -populaatiosta, joka on yksi Hyvinkään eläinsuojeluyhdistyksen pelastamista kissapopulaatioista.

– Kävin valvontaeläinlääkärin toimeksiantona loukuttamassa monikymmenpäisen populaation, joista lopulta selvisi vain yksi. Kaikki muut olivat niin sairaita ja huonokuntoisia, että ne oli pakko lopettaa, kertoo Hietanen.

Hietanen kuvaa kissojen tilannetta kestämättömäksi ja uuvuttavaksi. Kokemusta populaatiokissojen hoitamisesta Hietasella on jo yli kymmenen vuoden ajalta.

­­– Työ kissojen parissa on niin henkisesti kuin fyysisestikin raskasta. Se, että pystyy kaikesta huolimatta auttamaan edes joitain kissayksilöitä, auttaa jaksamaan. Suurin palkinto työstä on se, kun pelastettu kissa saa hyvän kodin ja elämänilonsa takaisin, Hietanen kertoo.

Hietanen toivoo päättäjiltä konkreettisia toimia kissojen tilanteen parantamiseksi.

– Kissat tarvitsevat pikaisesti lain, joka suojelisi niitä paremmin. Myös resursseja kissakriisin hoitamiseen tarvitaan kipeästi. Kissat ovat saaneet kärsiä jo aivan liian pitkään ja asiaan tarvitaan pikainen muutos, sanoo Hietanen.

Lisätiedot

-Tutustu kampanjaan ja kissakriisiin osoitteessa www.sey.fi/kissakriisi.

– Katso Kissakriisin hinta -dokumentti YouTubessa tai osoitteessa www.sey.fi/kissakriisi.

-SEY lanseeraa Kissakriisi-kampanjan yhteydessä uudistetun Kissanauhan kissakriisitietoisuuden lisäämiseksi ja kerää nauhan avulla varoja suomalaisen kissakriisin hoitamiseen. Kissanauha on myynnissä 20.8. – 19.9.2021 Suomen Musti ja Mirri -kivijalkamyymälöissä ja verkkokaupassa.

-Kissanauhoista saatu tuotto ja Kissakriisi-kampanjan aikana kerätyt muut lahjoitukset käytetään SEYn kissapopulaatiotyöhön. Kerättyjen tuottojen avulla pelastetaan hädänalaisia populaatiokissoja, oman onnensa nojaan jääneitä löytökissoja ja ennaltaehkäistään kissojen hylkäämisiä.

Haastattelut

Maria Lindqvist        
toiminnanjohtaja (vs.)
SEY Suomen eläinsuojelu
050 371 2740
maria.lindqvist@sey.fi       

Sini Hietanen       
Vastaava eläintenhoitaja
Hyvinkään eläinsuojeluyhdistys ry
sini.helsy@gmail.com

Elisa Seppo    
Viestintävastaava
SEY Suomen eläinsuojelu
050 557 2463
elisa.seppo@sey.fi       

SEY Suomen eläinsuojelu on vuodesta 1901 eläinsuojelutyötä tehnyt Suomen suurin eläinsuojelujärjestö ja eläinsuojelun asiantuntija. SEYn toimialaan kuuluvat kaikki eläimet ja sen toiminta kattaa koko maan.

Jaa sivu
Skip to content