Tiedote: SEY kantelee Lapin syyttäjänviraston syyttämättäjättämispäätöksestä Pelkosenniemen laiminlyötyjen koirien kohdalla

14.5.2014

 

SEY on tehnyt valtakunnansyyttäjänvirastolle kantelun Lapin syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjän päätöksestä, joka liittyy ns. Pelkosenniemen laiminlyötyjen samojedien tapaukseen.

SEYn näkemyksen mukaan esitutkinnassa on selkeästi näytetty toteen, että koirien omistaja on syyllistynyt eläinsuojelurikokseen laiminlyödessään koiriensa hoidon. Koirien hoidon laiminlyönti on alkanut vuonna 2010 ja jatkunut vuoteen 2013. SEYn näkemyksen mukaan esitutkinnassa on aukottomasti todistettu, että laiminlyönti on ollut tahallista, toistuvaa ja jatkuvaa.

– Koirilla on todistettu olleen silmätulehduksia, ihotulehduksia ja yleiskunnon heikkenemistä. Lisäksi koirat ovat olleet likaisia ja ne ovat sopivan ravinnon puutteessa joutuneet syömään omia ulosteitaan. Koirilta on toistuvasti puuttunut puhdas vesi helteisellä säällä. Mielestämme on selvää, että omistaja on tahallisesti tai törkeästä huolimattomuudesta jättänyt koirat vaille eläinsuojelulaissa velvoittavaksi säädettyä tarpeellista hoitoa ja ravintoa sekä tarkoituksenmukaista pitopaikkaa, kertoo SEYn puheenjohtaja Jyrki Haapala.

Kihlakunnansyyttäjä arvioi tekomuodon lieväksi ja päätti jättää teon kohtuusperiaatteella syyttämättä.

– Esitutkinnassa on näytetty toteen, että vähintään osa koirista on kärsinyt toistuvaa kipua ja tuskaa laiminlyönnin seurauksena. Syyttämättä jättämistä perustellaan tehokkaalla katumisella, mikä ei tässä tapauksessa voi toimia perusteena, sillä omistajan korjaavat toimenpiteet ovat tapahtuneet vasta sen jälkeen kun viranomaiset ovat puuttuneet asiaan. Eläinsuojelulaki suojelee eläintä kivulta, tuskalta ja kärsimykseltä, eivätkä minkäänlaiset jälkikäteiset korjaavat toimenpiteet poista jo tapahtunutta rikosta, joka ei mielestämme ole missään tapauksessa vähäinen, jatkaa Haapala.

SEYn mielestä Lapin syyttäjänviraston päätös syyttämättä jättämisestä on tehty virheellisin perustein. SEY pyytää valtakunnansyyttäjää selvittämään, onko kihlakunnansyyttäjä laiminlyönyt virkavelvollisuuttaan tai muutoin toiminut asiassa virheellisesti ja ryhtymään asiassa tarvittaviin toimenpiteisiin.

Lisätietoja:

Iltalehden juttu aiheesta: http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013042916947486_uu.shtml

SEYn valitus:
Päätös syyttämättä jättämisestä: 

SEYn puheenjohtaja Jyrki Haapala
puh.050 371 2740
jyrki.t.haapala@gmail.com

SEYn toiminnanjohtaja Kati Pulli
puh. 050 371 2740
kati.pulli@sey.fi

SEY on Suomen suurin ja vaikuttavin eläinsuojelujärjestö ja eläinsuojelun asiantuntija. SEYn toimialaan kuuluvat kaikki eläimet ja liiton toiminta kattaa koko maan.

 

Jaa sivu