Turkistotuudet: politiikka

<< Takaisin Turkistotuudet-etusivulle


47.

Tiesitkö, että maa- ja metsätalousministeriön turkiseläimiä koskevaan lainsäädäntöön kohdistuva uudistustyö aloitettiin jo yhdeksän vuotta sitten vuonna 2013? Nykyinen lainsäädäntö ei takaa turkiseläinten hyvinvointia. Eläinsuojelulain ja sitä täydentävien asetusten tehtävä on suojella eläimiä parhailla mahdollisella tavalla.

Lue lisää: Yle MOT – Turkistilojen tarkastusten määrä romahtanut

SEY – Uusi turkisasetus ei vastaa kansalaisten odotuksia turkiseläinten olojen parantamisesta


48.

Tiesitkö, että 80 % suomalaisista on sitä mieltä, että tuotanto- ja turkiseläinten tulisi päästä liikkumaan päivittäin usean neliömetrin alueella? Turkistarhoilla ketulla on lain mukaan oltava tilaa 0,8 m2 ja minkillä 0,25 m2

Lisäksi 71 % suomalaisista vastustaa turkistarhausta nykymuodossaan.

Lue lisää: SEY – 80 % suomalaisista haluaa tuotanto- ja turkiseläimet pois ahtaista häkeistä ja parsista

Helsingin Sanomat – Valta­osa suomalaisista vastustaa turkis­tarhausta, kertoo tuore kysely


49.

Tiesitkö, että vain 7 % suomalaisista hyväksyy turkiseläinten nykyisen häkkikoon?

Lue lisää: Hämeen Sanomat – Suurin osa suomalaisista haluaa eläimet pois ahtaista häkeistä ja parsista

SEY – 80 % suomalaisista haluaa tuotanto- ja turkiseläimet pois ahtaista häkeistä ja parsista


50.

Tiesitkö, että maailman kolmanneksi suurimman turkistuottajamaan Puolan parlamentin alahuone ja senaatti ovat äänestäneet turkistarhauskiellon puolesta?

Tarhauskielto on osa viiden kohdan esitystä, jossa esitetään maan eläinsuojelulainsäädäntöön eläinten hyvinvoinnin kannalta tärkeitä muutoksia. Lakiesitys pyörähtää vielä kertaalleen alahuoneessa, jonka jälkeen se siirtyy presidentin pöydälle. Mikäli alahuone ja presidentti hyväksyvät esityksen, turkistarhaus tulee loppumaan Puolassa vuoden siirtymäajalla lain voimaantulopäivästä.

Lue lisää: Maaseudun tulevaisuus – Turkistarhauskielto etenee maailman suurimpiin kuuluvassa turkistuottajamaassa – Puolan senaatti hyväksyi uuden eläinsuojelulakiluonnoksen


51.

Tiesitkö, että myös Viron parlamentti äänesti turkistarhauskiellon puolesta? Turkistarhaus on Virossa jo valmiiksi melko pienimuotoista toimintaa. Kaikki turkistarhaus loppuu Virossa siirtymäajan jälkeen vuonna 2026. Virosta tulee samalla ensimmäinen Baltian maa, joka kieltää turkistarhauksen.  

Lue lisää: Yle – Virossa parlamentti kielsi turkistarhauksen – turkiselinkeino hiipunut nopeasti viime vuosina


52.

Tiesitkö, että merkittävä turkistarhausmaa ja Suomen tarha-alan liikekumppani Norja on päättänyt lakkauttaa turkistarhauksen vuonna 2025? Suomi on Puolan ja Kiinan ohella maailman suurimpia turkisten tuottajamaita.

Lue lisää: Yle: Norja kieltää turkistarhauksen – Eläinsuojelujärjestön johtaja: ”Iso voitto eläinten hyvinvoinnille”


53.

Tiesitkö, että kissa- ja koiraturkisten myynti ja tuonti EU-alueelle on kielletty direktiivillä yli kymmenen vuotta sitten? Perusteena on kissojen ja koirien pito lemmikkinä sekä se, että niitä on voitu pitää ja lopettaa huonoissa olosuhteissa. Samoilla perusteilla olisi mahdollista kieltää kaikkien turkistuotteiden tuonti EU-alueelle. Poliittista halua sille ei toistaiseksi ole ollut, sillä maanviljelijätaustaiset sekä taloudelliset tekijät priorisoivat puolueet ovat olleet määräävässä asemassa.

Lue lisää: Yle – Kissa- ja koiraturkikset kielletään


54.

Tiesitkö, että Turkistarhaton Suomi -kansalaisaloitekampanjassa vuonna 2013 tehtiin suomalaisen demokratian historiaa? Turkistarhaton Suomi -kansalaisaloite oli ensimmäinen eduskuntaan toimitettu ja eduskunnassa käsitelty kansalaisaloite. Aloite keräsi lähes 70 000 allekirjoitusta. Eduskunnan äänestyksen lopputuloksena eduskunta ei valitettavasti vielä ollut valmis turkistarhauksen lakkauttamiseen: ainoastaan vihreä eduskuntaryhmä kannatti kokonaisuudessaan turkistarhauksen lakkauttamista. 

Lue lisää: SEY – Tiedote: Turkistarhaton Suomi -kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Väestörekisterikeskus tarkisti ja hyväksyi historiallisen kansalaisaloitteen


55.

Tiesitkö, että 80 % suomalaisista on sitä mieltä, että tuotanto- ja turkiseläinten tulisi päästä liikkumaan päivittäin usean neliömetrin alueella? Vankimmin tuotanto- ja turkiseläinten liikkumisoikeuden puolella ovat SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajat. SDP:n kannattajista 91 %, vihreiden kannattajista 93 % ja vasemmistoliiton kannattajista 90 % on erittäin tai melko samaa mieltä väittämän kanssa. Myös hallitukseen kuuluvan keskustan kannattajista 73 % on erittäin tai melko samaa mieltä väittämän kanssa. Kokoomuksen kannattajista 76 % ja perussuomalaisten kannattajista 65 % on erittäin tai melko samaa mieltä väittämän kanssa. Vasemmistoliiton kannattajien osalta tulos on suuntaa antava vastaajien alhaisen määrän vuoksi. Turkistarhoilla ketulla on lain mukaan oltava tilaa 0,8 m2 ja minkillä 0,25 m2.

Lue lisää: SEY – Taloustutkimus: Suurin osa kaikkien hallituspuolueiden kannattajista vastustaa tuotanto- ja turkiseläinten häkkikasvatusta


56.

Tiesitkö, että turkistarhaus erottaa Suomen monista muista maista? Useat Euroopan maat ovat jo kieltäneet turkistarhauksen tai rajoittaneet voimakkaasti sen harjoittamista lainsäädännöllä eettisistä ja eläinten hyvinvointisyistä. Lisäksi lakkauttaminen on vireillä useassa maassa. Niissä maissa, joissa tarhattavien eläinten elinolosuhteet on määrätty vastaaviksi kuin eläintarhoissa, on tarhaus loppunut käytännössä kokonaan.

Lue lisää: Fur Free Alliance & Eurogroup for Animals – Overview over national legislation on fur farming in Europe (englanniksi)


57.

Tiesitkö, että Suomi on yleisimpien turkiseläinten, eli ketun ja minkin, osalta Euroopan kolmanneksi suurin turkistuottajamaa? Suomen edellä ovat vain Tanska ja Puola. Tanska on kieltänyt turkistarhauksen vuoden 2023 loppuun asti. Puolassa tahtotila turkistarhauksen kieltämiseksi puolestaan on vahva. Puola on myös antanut tukensa Alankomaiden ja Itävallan johtaman EU-koalition aloitteelle turkistarhauksen kieltämiseksi Euroopan unionissa. Suomi onkin jäämässä turkistarhauksen yksinäiseksi saarekkeeksi Euroopassa.

Lue lisää: Helsingin Sanomat – Turkis­tarhausta kielletään ja lakeja kiristetään ympäri Eurooppaa, Suomi kulkee vastavirtaan: Minkin­tuotanto voi jopa kaksin­kertaistua

Maailman kuvalehti – Suomi vie kettuja Aasiaan, kun naapurit lopettavat turkistarhauksen – Tuleeko Suomesta Euroopan suurin turkistarhausmaa?

MTV-uutiset – Useat EU-maat haluavat kieltää turkistarhauksen täysin: Vetoavat Euroopan komissioon – koronapandemia kiihdyttänyt turkistarhauksen vastustamista


58.

Tiesitkö, että turkisten kysyntä vähenee ja turkistenvastainen liikehdintä leviää maailmalla? Esimerkiksi San Franciscon kaupunki ja Lontoon Camden Town ovat ilmoittaneet kieltävänsä turkisten myynnin alueellaan. 

Lue lisää: Washington Post – San Francisco, a city central to early U.S. fur trade, just banned fur sales (englanniksi) 

Time – San Francisco Becomes the Largest U.S. City to Ban Fur Sales (englanniksi)

San Francisco Chronicle – No fur sales in San Francisco, judge rules, even if they originate online (englanniksi)

Evening Standard – Camden Market announces ban on fur products from March (englanniksi)


59.

Tiesitkö, että maailmalla turkikset ovat monessa paikassa jo kokonaan pannassa? Esimerkiksi Intia kielsi turkisten maahantuonnin vuonna 2017 ja Israel kielsi turkisten myynnin joitain poikkeuksia lukuun ottamatta vuonna 2021. Iso-Britannian Lontoossa Islingtonin hallintoalue on kieltänyt aitojen turkisten myynnin vuodesta 2020. Yhdysvalloissa Kalifornia on kieltänyt kokonaan uusien turkistuotteiden myymisen ja tuottamisen. Myös brasilialainen São Paulon kaupunki on kieltänyt turkisten maahantuonnin ja myynnin kokonaan. 

Lue lisää – BBC News: Sale of fur banned at Islington markets (englanniksi)


60.

Tiesitkö, että Suomessa suurin osa ihmisistä suhtautuu hyvin kriittisesti eläinten tarhaamiseen ahtaissa häkeissä pelkkien turkisten takia? Päättäjät eivät kuitenkaan ole pystyneet parantamaan turkiseläinten oloja. Hallitusohjelmassa ei mainita turkistarhauksen aseman muuttamista Suomessa, vaikka kolme viidestä hallituspuolueesta on ilmoittanut olevansa valmis lakkauttamaan turkistarhauksen. 

Lue lisää: MTV-uutiset – Valtaosa suomalaisista vastustaa turkistarhausta


61.

Tiesitkö, että Suomen naapurimaista Norja ja Viro ovat jo ilmoittaneet turkistarhauksen loppumisesta? Ruotsissa turkistarhausta ei ole kielletty kokonaan, vaan siellä kasvatetaan edelleen minkkejä. Kettutarhaus on Ruotsissa kuitenkin loppunut tiukentuneen lainsäädännön myötä: vuodesta 2001 lähtien kettujen kasvattaminen on ollut sallittua vain tiloissa, joissa ketuilla on kaivamismahdollisuus, virikkeitä ja mahdollisuus elää luontaisena sosiaalisena ryhmänä. Myös ruotsalaisten minkkitilojen määrä on ollut laskussa jo ennen koronapandemiaa.

Lue lisää: phys.org – Days are numbered for Norway’s fur farms (englanniksi)

Eurogroup for Animals – Norway bans fur farming! (englanniksi)

Eurogroup for Animals – Final vote on the ban of Estonian fur farms in June (englanniksi)


62.

Tiesitkö, että Alankomaiden ja Itävallan hallitukset ovat esittäneet Euroopan neuvostossa turkiseläinten kasvatusilmoituksen, jossa kehotetaan Euroopan komissiota ryhtymään toimiin turkistuotannon lopettamiseksi pysyvästi EU:ssa eläinten hyvinvoinnin, etiikan sekä ihmisten ja eläinten terveysriskien vuoksi? Monet maat, turkistuotannon suurmaa Puola mukaan lukien, ovat jo ilmoittaneet tukevansa ehdotusta.

Lisäksi yli 500 000 EU-kansalaista on jo allekirjoittanut vetoomuksen turkiskaupan lopettamisesta. Turkistarhauksen ja tarhatun turkiksen myynnin kieltämistä ajava Fur Free Europe -kansalaisaloitekin on elokuun puoliväliin 2022 mennessä kerännyt EU:n laajuisesti jo yli 255 000 nimeä. 

Lue lisää: Fur Free Europe – Eurooppa ilman turkiksia

Mtv-uutiset – Useat EU-maat haluavat kieltää turkistarhauksen täysin: Vetoavat Euroopan komissioon – koronapandemia kiihdyttänyt turkistarhauksen vastustamista


63.

Tiesitkö, että supikoira on määritelty EU:ssa haitalliseksi vieraslajiksi, jonka kasvatus on kielletty? Suomen lain mukaan supikoiran saa tappaa kuka vain ilman metsästyskorttia, mihin tahansa aikaan vuodesta – eli myös poikasten pesimäaikana. Suomi on kuitenkin saanut ainoana maana 30 vuoden poikkeuksen, joka sallii supikoiran kasvattamisen turkiseläimeksi. Suomen lisäksi supia tarhataan merkittävissä määrin enää vain Kiinassa.

Lue lisää: Helsingin Sanomat – Suomalaiset saavat jatkaa supi­koiran turkis­tarhausta poikkeus­luvalla ainakin 30 vuotta


64.

Tiesitkö, että nykyisistä hallituspuolueista SDP, Vihreät ja Vasemmistoliitto ajavat turkistarhauksen kieltämistä? RKP ja Keskusta suhtautuvat turkistarhaukseen myönteisesti. 

Lue lisää: SEY – Taloustutkimus: Suurin osa kaikkien hallituspuolueiden kannattajista vastustaa tuotanto- ja turkiseläinten häkkikasvatusta

SEY – SEY ja Animalia: Osa eduskuntapuolueista valmis merkittäviin parannuksiin eläinten hyvinvoinnissa, turkistarhaus jakaa mielipiteet


65.

Tiesitkö, että Euroopan parlamentti on kehottanut komissiota tarkastelemaan uudelleen eläinten hyvinvointilainsäädäntöä ja esittämään toimia, joilla häkkituotannosta voitaisiin luopua?  Parlamentin mukaan kielto tulisi saattaa voimaan vuoden 2027 alusta. 

Turkiseläimet saattavat kuitenkin jäädä häkkikiellon ulkopuolelle. Hyväksytty kannanotto sisältää muun muassa kaneja ja monia muita eläimiä koskevan tarhauskiellon, mutta turkistarhoilla käytettäviin häkkeihin Euroopan parlamentti ei valitettavasti ota kantaa.

Lue lisää: Eurogroup for Animals – European Commission announces historic commitment to ban cages for farmed animals (englanniksi)


66.

Tiesitkö, että eurooppalaiset eläinjärjestöt käynnistivät keväällä 2022 Fur Free Europe -kansalaisaloitteen, jonka tavoitteena on turkistarhauksen ja turkisten myynnin kieltäminen EU:ssa? Suomessa EU-kansalaisaloitteen nimienkeruusta vastaavat yhteistyössä SEY, Animalia ja Oikeutta eläimille -järjestö.

Lue lisää: Fur Free Europe – Eurooppa ilman turkiksia


<< Takaisin Turkistotuudet-etusivulle

Sinua saattaa kiinnostaa myös

80 % suomalaisista haluaa tuotanto- ja turkiseläimet pois ahtaista häkeistä ja parsista

Ylivoimainen enemmistö suomalaisista on sitä mieltä, että tuotanto- ja turkiseläinten tulisi päästä liikkumaan päivittäin usean neliömetrin alueella. Suomalaisista 53 % on erittäin ja 27 % melko samaa väittämän kanssa.

Lue lisää

Taloustutkimus: Suurin osa kaikkien hallituspuolueiden kannattajista vastustaa tuotanto- ja turkiseläinten häkkikasvatusta

Taloustutkimus toteutti syyskuussa 2019 SEY Suomen eläinsuojelun tilaaman tutkimuksen, jonka mukaan ylivoimainen enemmistö suomalaisista on sitä mieltä, että tuotanto- ja turkiseläinten tulisi päästä liikkumaan päivittäin usean neliömetrin alueella.

Lue lisää

Turkiseläinten olosuhteiden parantamista valmisteltu jo 7 vuotta – MMM lykkää jälleen lainsäädäntöä

SEY Suomen eläinsuojelu ja Animalia ovat huolissaan turkisasetuksen siirtymisestä. Vuosia valmistellun asetuksen on…

Lue lisää

Eläinjärjestöt vaativat kansalaisaloitteella turkistarhauskieltoa koko EU:n alueelle

Animalia, SEY Suomen eläinsuojelu ja Oikeutta eläimille avaavat yhdessä Eurogroup for Animalsin kanssa eurooppalaisen Fur Free Europe -kansalaisaloitteen, jonka tavoitteena on kieltää turkistarhaus sekä turkisten tuonti ja myynti Euroopan unionissa. 

Lue lisää
Jaa sivu
Skip to content