Vetoomus turkiseläinten puolesta

Hallitus käsittelee pian turkiseläinten kohtelua. Nyt on oikea hetki toimia turkiseläinten puolesta.

Vetoomuksemme turkiseläinten puolesta

Maa- ja metsätalousministeriön luonnos uudeksi turkisasetukseksi luovutetaan pian hallitukselle.

Me allekirjoittaneet vaadimme, että turkiseläinten olosuhteisiin ja hyvinvointiin tehdään huomattavia ja välittömiä parannuksia aina siihen saakka, kunnes ala lakkautetaan Suomesta. Valmistelussa olevan turkisasetuksen tulee sisältää vähintään seuraavat parannukset:

  1. Eläimillä pitää olla mahdollisuus toteuttaa lajityypillisiä käyttäytymistarpeitaan. Esimerkiksi minkeille lajityypillistä käyttäytymistä on uiminen, ketuille kaivaminen ja supikoirille talviunien nukkuminen.
  2. Häkkien minimikokoa on kasvatettava, jotta eläimille voidaan tarjota häkissä monipuolisesti virikkeitä.
  3. Häkkien verkkopohja tulee korvata materiaalilla, joka ei aiheuta eläinten jaloille epämukavuutta ja vammoja. Pääsy maapohjalle on tarjottava kaikille eläimille.
  4. Siitoseläimille, jotka elävät tarhalla jopa useita vuosia, tulee tarjota nykyiseen verrattuna moninkertaisesti tilaa, joka on monipuolisesti virikkeistetty.
  5. Kaikilla eläimillä tulee olla käytössään pesäkoppi ympäri vuoden.
  6. Kaikilla eläimillä tulee olla jatkuvasti tarjolla sulaa juomavettä.

Vetoomus toimitetaan hallitukselle.

Allekirjoita vetoomus

 

Jo ihmistä on allekirjoittanut.
Auta meitä keräämään 50000 nimeä!

Jaa vetoomus Facebookissa

Turkistarhaus on eettisesti kestämätöntä

Turkisteollisuudessa eläimiä kasvatetaan kelvottomissa olosuhteissa

turkiseläin on häkissä ja katsoo kameraan

Eläinten olosuhteet turkistarhoilla poikkeavat ratkaisevasti niistä, joissa lajit ovat sopeutuneet elämään. Suomessa kasvatetaan ja tapetaan joka vuosi noin neljä miljoonaa turkiseläintä. Suomi on yksi suurimpia turkistuottajamaita maailmassa.

Turkiseläimiä on tarhattu alle sata vuotta, joten ne eivät ole juuri ehtineet kesyyntyä. Turkiseläimillä on edelleen tallella villien lajitoveriensa tarpeet. Eläinten lajityypilliset tarpeet eivät toteudu tarhoilla, mikä aiheuttaa eläimille vakavaa haittaa.

Turkiseläimet viettävät koko elämänsä verkkopohjaisessa, pienessä häkissä, joka ei riitä täyttämään aktiivisten petoeläinten toiminnantarvetta. Turkiseläinten monet käytöshäiriöt ja sairaudet kertovatkin hyvinvoinnin puutteista.

Huoli turkiseläinten kohtelusta kasvaa niin länsimaissa kuin muualla maailmassa

turkiseläin on häkissä ja katsoo kameraan

Turkistarhaajat pyrkivät luomaan illuusiota suomalaisesta eettisestä turkiksesta. Suomessa turkistarhat ovat kuitenkin samanlaisia kuin mitkä tahansa muut turkistarhat maailmassa, ja niissä tuotetaan turkiksia tavalla, joka on kielletty useissa maissa eettisistä tai eläinten hyvinvointisyistä.

Turkistuotanto tulee kieltää lainsäädännöllä myös Suomessa ja tarhaajien siirtymistä muihin elinkeinoihin tulee tukea.

Turkistarhauksen työllistävyys ei näytä olevan valtakunnallisesti merkittävää, eikä edes alueellisesti niin ratkaisevaa, kuin on annettu ymmärtää. Elinkeino on tärkeä ainoastaan muutamassa Pohjanmaan kunnassa. Tarhojen työntekijöiden määrä vaihtelee kausittain työtilanteen mukaan. Suurin osa turkistarhojen kausityövoimasta tulee nykyään ulkomailta.

Turkisalan lakkauttaminen lopettaisi eläinten kärsimyksen

turkiseläin makaa häkissä ja katselee ulos

Vuonna 2013 luovutettiin eduskunnalle Suomen ensimmäinen kansalaisaloite. Sen tavoitteena oli lakkauttaa turkistarhaus Suomessa siirtymäajalla. Olimme mukana yhtenä kolmesta kansalaisaloitteen alullepanijasta. Eduskunta ei hyväksynyt kansalaisaloitetta, mutta se edellytti, että turkiseläinten pito-olosuhteita parannetaan.

Turkiseläinten olosuhteita säätelevää asetusta päätettiin alkaa uudistaa heti vuonna 2013. Olemme olleet tiiviisti mukana asetuksen uudistustyössä alusta saakka ja pyrkineet varmistamaan, että turkiseläinten olosuhteita parannetaan huomattavasti aina siihen saakka, kunnes ala lakkautetaan Suomesta.

Uudistustyö on edelleen kesken ja kampanjointimme turkiseläinten puolesta jatkuu. Kiitos siitä, että olet mukana!

100 totuutta turkistarhauksesta -kampanjan logo, jossa on ketun pään siluetti sekä teksti 100 totuutta turkistarhauksesta

Vetoomus on osa SEY Suomen eläinsuojelun 100 totuutta turkistarhauksesta -kampanjaa.

Auta eläimiä lahjoituksellasi

Skip to content