Sijaiskotitoiminta

Etsimme sijaiskoteja kissoille

Urjalan eläinsuojeluyhdistyksen sijaiskotikissat tulevat monesta eri paikasta. Jotkut tulevat löytöeläinkodista, osa yksityisten ihmisten luovuttamina, osa loukutetaan yhdistyksen toimesta ja toiset vain ilmaantuvat ihmisten nurkkiin. Kaikki ovat kuitenkin löytöeläinkodin tiedossa, jotta mahdollinen omistaja voi kissansa saada takaisin. Kissoista myös ilmoitetaan Karkurit -sivustolla ja yhdistyksen facebook-sivuilla sekä kotisivuilla. Valitettavan harva kuitenkin kotiinsa palautuu. Osa kissoista on yksinkertaisesti hylätty, eikä niitä haluta takaisin. Sijaiskotitoiminnan tarkoitus on tarjota kissalle väliaikainen koti, kunnes se löytää lopullisen kodin. Ilman sijaiskoteja yhdistys ei voi kissoille majoitusta tarjota ja ihan kesyjäkin kissoja joudutaan lopettamaan. 

Minkälainen koti sopii sijaiskodiksi?

Sijaiskodiksi sopii tavallinen eläinrakas henkilö, jolla toivotaan olevan jonkinlaista eläintenhoitokokemusta. Mikään erikoisasiantuntija ei tarvitse olla, koska apuna on eläinsuojeluyhdistyksen vastuuhenkilö. Sijaiskodin pitäjältä toivotaan kärsivällisyyttä ja aikaa olla eläinten kanssa.

Suositus on, että sijaiskodissa ei ole muita kissoja, jottei tule tautien tartuntavaaraa. Harkinnan mukaan voidaan sijaiskodiksi ottaa myös koti, jossa on kissoja. Tällaiseen kotiin sijoitetaan esim. karanteenissa ollut tai muutoin terveeksi todettu kissa. Kissojen tarttuvista taudeista voi lukea lisää internetistä osoitteesta: http://www.kissaliitto.fi/tarttuvat.php Yleisimpiä vaivoja ulkoa löydytyillä kissoilla ovat erilaiset loiset, hengitystie-infektiot ja vatsavaivat. Näistä useimmat saadaan hoidettua asianmukaisella hoidolla ja lääkityksellä melko nopeasti ja tämän jälkeen hoitorutiinit muuttuvat helpommiksi. On myös tapauksia, joilla ei ilmene mitään sairauksia. Eli lähtökohtaisesti ei tarvitse olettaa eläinten olevan sairaita!

Sijaiskotikissojen hoito

Kissat madotetaan ja rokotetaan (ellei ole rokotukset voimassa) heti sen tultua yhdistyksen haltuun (pennut heti rokotusikään tultuaan). Aikuiset leikkaamattomat kissat leikkautetaan ennen luovutusta. Pennut luovutetaan leikkaamattomina, mutta yhdistys velvoittaa uuden omistajan leikkauttamaan pennun, kun pentu täyttää 7kk. Yhdistys maksaa omistajalle leikkauskulut kuittia vastaan.
 
Kissat ruokitaan kuivamuonalla, tölkkiruoilla sekä tuoreruoalla. Hiekkana kissoilla käytetään kaupan kissanhiekkaa. Hiekkalaatikoista kerätään paakut ja ulosteet päivittäin ja laatikot tyhjennetään ja pestään säännöllisin väliajoin.Sijaiskodille korvataan kuitteja vastaan eläinlääkärikulut, lääkkeet, hiekan ja ruoan. Ruoka ja hiekka maksetaan edullisimman mukaan, jollei toisin sovita.

Tärkeä osa hoitoa on kissojen opettaminen käsittelyyn. Pentuja tulisi käsitellä mahdollisimman paljon, jotta ne tottuvat ihmisiin. Rutiinihoitotoimenpiteiden lisäksi niiden kanssa tulisi leikkiä ja niitä tulisi pidellä mahdollisuuksien mukaan sylissä.

Mikäli kissojen hoitaja joutuu jostain syystä jättämään kissat pidemmäksi aikaa yksin, tulee hänen hankkia kissoille toinen hoitaja täksi ajaksi. Kissat voi jättää yksin korkeintaan vuorokaudeksi.

Mikäli kissojen kunnossa tapahtuu muutoksia tai on syytä epäillä sairautta, tulee sijaiskodin ilmoittaa siitä viipymättä eläinsuojeluyhdistyksen vastuuhenkilölle. Vastuuhenkilö päättää jatkohoidosta.

Kissojen luovutus

Eläinsuojeluyhdistys hoitaa kissasta ilmoittelun ja haastattelee alustavasti ostajaehdokkaat. Sopivalle ostajalle annetaan sijaiskodin yhteystiedot ja nämä sopivat keskenään ajankohdan, milloin kissoja sopii tulla katsomaan. Mikäli kissan haluaa varata tämän jälkeen, tulee ostajan ottaa yhteyttä sijaiskotitoiminnan vastuuhenkilöön. Kissoista tehdään eläinsuojeluyhdistyksen kauppakirja. Allekirjoittanut sitoutuu sopimusehtoihin.
 
Pennut rokotetaan 10-12 viikon iässä. Pentujen tehosterokotus saattaa jäädä ostajan vastuulle, jos pentu on luovutettu ennen tehosterokotuksen antamista. Tehosterokotus laitetaan 4 viikon kuluttua ensimmäisestä rokotteesta. Ostotapahtuman jälkeen ostaja vastaa kissan mahdollisista lääkäri- ym. kuluista.

Pentujen luovutuksen jälkeen emokissan olisi hyvä saada olla vielä viikon verran sijaiskodissa toipuakseen pentujen lähdöstä. Emo voidaan rokottaa ja leikata jo ennen pentujen lähtöä (leikkaus, kun pennut ovat yli 4-6 viikkoa). Mikäli emon uusi koti lupautuu hoitamaan steriloinnin, voidaan kissa luovuttaa 1-2 viikkoa pentujen luovutuksen jälkeen uuteen kotiin. Mikäli eläinsuojeluyhdistys hoitaa emon steriloinnin, on tämä sijaiskodissa vielä hiukan pidempään. Myös emokissoille tulee laittaa tehosterokotus neljän viikon kuluttua.

Mikäli uusi koti ei syystä tai toisesta pysty pitämään kissaa, tulee hänen ilmoittaa siitä eläinsuojeluyhdistykselle. Yhdessä sovitaan tällöin, miten asiassa edetään. Yhdistys voi auttaa uuden kodin etsinnässä tai mikäli muuta vaihtoehtoa ei löydy, kissalle pyritään löytämään sijaiskoti.
 
Jos olet kiinnostunut tulemaan mukaan sijaiskotitoimintaan, tarkempia tietoja saat soittamalla sijaiskotivastaavalle Tiuku Puro 044-9483654

Jaa sivu
Skip to content