Voitto: Useita parannuksia hevosten hyvinvointiin

30.4.2024

Maa- ja metsätalousministeriö on julkaissut tänään luonnoksen asetuksesta, jolla toimeenpantaisiin vuoden alusta voimaan tullut eläinten hyvinvointilaki hevosten hyvinvoinnin osalta.

Luonnoksen mukainen asetus tarjoaisi paljon edistyksiä nykytilaan ja parantaisi siten lukuisten hevosten hyvinvointia. Asetuksen mukaan hevosella tulee jatkossa olla näkö- ja kuuloyhteys lajitoveriin tallissa ja pihatossa. Myös esimerkiksi aasilla tulee olla lajitoverina aasi. Parannus on huomattava, sillä aiemmin hevosta on voinut pitää kokonaan yksin.

Jos hevosella käytetään kuolaimia, tulee hevosen suun limakalvojen kunto tarkastaa säännöllisesti. Kuolaimia ei tule käyttää, jos hevosella havaitaan tarkastuksen yhteydessä suussa haavoja tai ruhjeita. Parannus on huomattava, sillä aiemmin vastaavaa säännöllistä tarkastusta ei vaadittu.

Luonnos ei ole kaikilta osin edistyksellinen

Kaikilta osin asetusluonnos ei ole kuitenkaan edistyksellinen. Luonnoksen mukaan esimerkiksi karsinoiden väliseinät tulisi olla jatkossa rakennettu siten, että hevosilla on mahdollisuus turpakosketukseen. Kuitenkaan hevosta ei tarvitse sijoittaa karsinaan, jonka vieressä on toinen hevonen. Myös osa pienistä poneista saattaa olla niin pieniä, etteivät ne pysty hyödyntämään kosketusmahdollisuutta karsinan läpi.

SEY huomauttaa, että asetukseen tulisi kirjata, että jos tätä mahdollisuutta ei voida taata, hevosille pitäisi jatkossa taata kosketusmahdollisuus tarhassa tai muilla tavoin jollei muita olennaisia syitä kosketusmahdollisuuden epäämiseen ole.

Varsojen vieroituksen alaikärajaksi asetuksessa ehdotetaan kuuden kuukauden alarajaa. SEY huomauttaa, että tutkimustiedon mukaan varsan vieroitusikä huomattavasti myöhemmin, esimerkiksi kahdeksan kuukauden iässä, parantaisi oleellisesti sekä varsan että tamman hyvinvointia.

SEYn näkemyksen mukaan silloin, jos hevonen vieroitetaan liian varhain, hevonen ei voi toteuttaa fysiologisia tarpeitaan iän mukaisesta ravitsemuksesta ja olennaisia käyttäytymistarpeitaan, eikä hevosenpito siten täytä lain vaatimuksia.

Siihen, että hevonen on ilman karkearehua, asetus esittää minimiväliksi kuutta tuntia. Tutkimusten mukaan hevosen ruoansulatuselimistö alkaa todennäköisesti kärsiä melko nopeasti, jos hevonen ei saa karkearehua vähintään 4 tunnin välein.

SEYn näkemyksen mukaan silloin, jos hevonen on ilman karkearehua yli neljää tuntia, hevonen ei voi toteuttaa fysiologisia tarpeitaan ja olennaisia käyttäytymistarpeitaan, eikä hevosenpito siten täytä lain vaatimuksia.

Lisäksi SEY huomauttaa, että ulkotarhan minimikoosta päätettäessä ulkotarhan minimikoko tulisi säätää pykälätasolla. Hevosen tulisi päästä liikkumaan ulkotarhassa kaikissa askellajeissa useita tunteja päivässä. Karsinassaoloaika ei saisi ylittää 14 tuntia kerralla.

Asetus on nyt parhaillaan lausuntokierroksella. SEY seuraa tiiviisti asetuksen valmistelua.

Jaa sivu
Skip to content