Historia

Urjalan Eläinsuojeluyhdistyksen toiminta aloitettiin uudelleen 17.3.2008 60 vuoden tauon jälkeen. 26 eläinten ystävää allekirjoitti perustamiskirjan. Yhdistys ei anonut ensimmäisenä vuonna Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton jäsenyyttä.Yhdistyksen tarkoituksena on herättää myötätuntoa kaikkia eläimiä kohtaan ja auttaa niitä mahdollisuuksien mukaan. Tarkoituksen toteuttamiseksi yhdistys valistaa ja tiedottaa ajankohtaisista asioista, tekee yhteistyötä viranomaisten ja löytöeläinkotien kanssa, järjestää nuorisotoimintaa ja eläinten hyvinvointiin liittyviä tapahtumia ja retkiä. Vuoden päätapahtuma oli yhdistyksen 100-vuotisjuhla syksyllä.

Ensimmäisenä vuonna hallituksen puheenjohtaja oli Johanna Elonheimo, varapj Eino Kajava, sihteeri Hanna Vainionpää, rahastonhoitaja Annamari Sillanpää ja muut jäsenet Eila Sillantie, Marika Taskila, Riikka Lahti ja Satu Wirén ja varajäseniä Hanna Vainionpää ja Marjatta Mäkelä.

 ”Neuvoja ja huomautuksia kotielukoiden teurastuksessa” oli otsikkona vanhassa ohjelehtisessä. Vanhaa ohjetta tarkastelevat Eero Ojanen ja yhdistyksen puheenjohtaja Johanna Elonheimo.

Urjalan eläinsuojelusyhdistys perustettiin 3. päivänä toukokuuta 1908. Silloin puhuttiin todella suojelusyhdistyksestä. Nyt kun toiminta uudelleen elvytettiin, otettiin käyttöön nykyaikaisempi muoto: eläinsuojeluyhdistys.
Yhdistyksen alkuvaiheiden selvittelyssä oltiin pitkään vain muutaman vanhan lehtiuutisen varassa. Ensimmäiseen elvytetyn yhdistyksen jäseniltaan maanantaina 2.6.  toi Eero Ojanen mieluisana yllätyksenä ”Urjalan Eläinsuojelusyhdistyksen jäsenluettelokirjan”.  Sen hän oli löytänyt setänsä Aatos Ojasen kotiarkistosta.
Kirjassa on lueteltuna noin kolmesataa nimeä eli kaikki ne, jotka ovat liittyneet yhdistykseen sen perustamisvuonna.
Puheenjohtajana, jota silloin kutsuttiin esimieheksi, toimi assistentti ( tarkkailukarjakko) Wihtori Juusela ja kirjurina Abel Sänkelä. Jäsenluettelossa on merkitty myös ammatit.


Tervetuloa mukaan jäseneksi ja toimintaan!

Jaa sivu
Skip to content